Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλούσιοι Βρετανοί αγοράζουν διαβατήρια της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα πριν το Brexit

Πλούσιοι Βρετανοί αγοράζουν διαβατήρια της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα πριν το Brexit
Το τελευταίο 3μηνο η ζήτησε αυξήθηκε κατά 50% για τα κυπριακά διαβατήρια και κατά 30% για τα ελληνικά
Κι ενώ η Βρετανία βρίσκεται με το ένα πόλη έξω από την ΕΕ και το Brexit θα είναι και επίσημα γεγονός σε λίγους μήνες, οι πλούσιοι Βρετανοί επιχειρηματίες έχουν ήδη ξεκινήσει να «αγοράζουν» υπηκοότητα από χώρες της ΕΕ ή σε αυτές που προσφέρουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς βίζα.
Είναι εντυπωσιακό ότι στη Βρετανία μια από τις πιο επικερδής επιχειρήσεις από το 2016, που έγινε το δημοψήφισμα και η χώρα οδεύει προς το Brexit, είναι οι εταιρείες  επένδυσης μετανάστευσης οι οποίες βρίσκουν και κανονίζουν τις αγορές υπηκοότητες για λογαριασμό πλούσιων βρετανών.
Μια από αυτές, η Astons αναφέρει ότι οι πελάτες της αυξάνονται κατά 50% και 30% από έτος σε έτος, που αναζητούν Κυπριακή ή Ελληνική υπηκοότητα αντίστοιχα το τελευταίο τρίμηνο.
Η ραγδαία αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι στους επόμενους τέσσερις μήνες οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να χάσουν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία κίνησης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Henley & Partners ανέφερε επίσης αύξηση τέτοιων αιτήσεων για χώρες όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Αυστρία ενώ ενδιαφέρον για υπηκοότητα υπάρχει και για νησιά της Καραϊβικής, τα οποία προσφέρουν δικαιώματα διαμονής και φυσικά ταξίδια στην ΕΕ χωρίς βίζα, εάν φυσικά ο Βρετανός επενδύσει σε τοπικές επιχειρήσεις ή ακίνητα .
Οι πολίτες ορισμένων τέτοιων νησιών της Καραϊβικής, όπως η Αγία Λουκία και το St Kitts & Nevis έχουν ελεύθερη μετάβαση στην ΕΕ, χωρίς βίζα, χάρη στους στενούς δεσμούς με κράτη της ΕΕ λόγω ιστορικών, διπλωματικών και εμπορικών συμφωνιών.
Οι Βρετανοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά τέτοιων διαβατηρίων δεν είναι οι απλοί τουρίστες, αλλά πλούσιοι επιχειρηματίες που ταξιδεύουν και περνούν σημαντικό χρόνο σε χώρες της ΕΕ », δήλωσε ο διευθυντής της Henley & Partners, Paddy Blewer.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζοντας για τις αγορές υπηκοότητας εξετάζει την επιβολή μέτρων ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις διαβατηρίων σε πλούσιους αλλοδαπούς, στις οποίες εμπλέκονται φυσικά και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.
Στην Κύπρο για παράδειγμα, η απόκτηση διαβατηρίου γίνεται με την αγορά ακινήτου 300.000 ευρώ (351.870 $) με την υπηκοότητα να διαρκεί έξι μήνες και να  απαιτεί ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Δεκέμβριο, το Reuters αποκάλυψε έγγραφα της κυπριακής κυβέρνησης που έδειχναν ότι πλούσιοι Βρετανοί που έκαναν δωρεές στο συντηρητικό κυβερνώ κόμματου Johnson είχαν ζητήσει και σε κάποιες περιπτώσεις και λάβει, Κυπριακή υπηκοότητα από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης