Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν στοιχίσει πάνω από 150 δισεκ. δολάρια στην οικονομία του Ιράν

tags :
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν στοιχίσει πάνω από 150 δισεκ. δολάρια στην οικονομία του Ιράν
Η οικονομία του Ιράν έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς
Το Ιράν έχει απωλέσει 150 δισεκ. δολάρια σε έσοδα από τότε που ο Donald Trump αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και επέβαλε κυρώσεις στην οικονομία της Τεχεράνης, όπως δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani.
Τα μέτρα των ΗΠΑ εμποδίζουν επίσης τις εισαγωγές ιατρικών ειδών και τροφίμων, δήλωσε ο Rouhani μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση.
Η οικονομία του Ιράν έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις οποίες εξαρτάται το Ιράν για το μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματός του είναι σε επίπεδο μικρότερο του 10% σε σχέση με την περίοδο πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία τον Μάιο του 2018, παρατηρεί το Bloomberg.
«Αν οι Ιρανοί θέλουν να καταραστούν κάποιον για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη χώρα, αυτός είναι ο Λευκός Οίκος», είπε ο Rouhani.
Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τα τελευταία δύο χρόνια δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο λόγω της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani τον Ιανουάριο 2020.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε τη Δευτέρα (21/9) νέες κυρώσεις στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν και σε άλλους που εμπλέκονται στο πυρηνικό πρόγραμμά του για να υποστηρίξει τον αμερικανικό ισχυρισμό πως όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης έχουν πλέον αποκατασταθεί.
Την Πέμπτη (24/9), η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα ιρανούς αξιωματούχους και οντότητες για φερόμενες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Μεταξύ άλλων επέβαλε κυρώσεις σ' έναν δικαστή που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση ενός ιρανού παλαιστή που καταδικάσθηκε σε θάνατο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης