Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Salman ια την αποκατάσταση των επίσημων διμερών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Salman ια την αποκατάσταση των επίσημων διμερών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ
Σαουδική Αραβία-Ισραήλ: Για την αποκατάσταση των επίσημων διμερών σχέσεων το ζήτημα δεν είναι πώς, αλλά πότε
Αποκάθαρση σχολικών βιβλίων από αντισημιτικό περιεχόμενο, μηνύματα για θρησκευτική ανοχή: η Σαουδική Αραβία επιχειρεί μέσω του ανοίγματος προς τους εβραίους ένα άλλο είδος εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, αφού αρνήθηκε, προς το παρόν, την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.
Το σουνιτικό βασίλειο κατέστησε σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στην εξομάλυνση των επίσημων σχέσεών του με το Ισραήλ προβάλλοντας ότι η διευθέτηση του Παλαιστινιακού παραμένει όρος για μια τέτοια κίνηση.
Η Σαουδική Αραβία, μεγάλη αραβική περιφερειακή δύναμη και σημείο αναφοράς του ισλάμ, κατανοεί ότι η κοινή της γνώμη, που διατηρεί την υποστήριξη προς την παλαιστινιακή πλευρά στην διένεξη δεν είναι έτοιμη για μία τέτοια στροφή.
Αλλά θέτει τις βάσεις μίας προσεχούς αναγνώρισης του Ισραήλ επιχειρώντας να αλλάξει την εικόνα των επί δεκαετίες «δαιμονοποιημένων» από το θρησκευτικό κατεστημένο και τα μέσα ενημέρωσης Εβραίων.
Τα σχολικά βιβλία, που χαρακτήριζαν τους εβραίους και τους άπιστους (μη μουσουλμάνους) γουρούνια και πιθήκους, αναθεωρούνται υπό την υπόδειξη του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, ο οποίος ηγείται εκστρατείας κατά του εξτρεμισμού στην εκπαίδευση.
«Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις επιθέσεις κατά των εβραίων και των χριστιανών στα τεμένη.
Η γλώσσα αυτή ήταν συνήθης στο κάλεσμα για την προσευχή της Παρασκευής που απευθυνόταν στους μουσουλμάνους ολόκληρου του κόσμου», λέει ο al Otaib, σαουδάραβας αναλυτής.
Ένας κήρυκας προκάλεσε θύελλα στα μέσα ενημέρωσης στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναφερόμενος στις φιλικές σχέσεις του προφήτη Μωάμεθ με τους εβραίους και ζητώντας θρησκευτική ανοχή.

Το ζήτημα δεν είναι «πώς», αλλά «πότε»

Ο al Isa,  Σαουδάραβας και επικεφαλής του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου, δέχθηκε τον Ιανουάριο τα συγχαρητήρια του Ισραήλ για την συμμετοχή του στις τελετές της 75ης επετείου της απελευθέρωσης του Άουσβιτς.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ακολουθούν πολιτική προσέγγισης με προσωπικότητες του εβραϊκού κόσμου: τον Φεβρουάριο, ο βασιλιάς Salman δέχθηκε τον ραβίνο της Ιερουσαλήμ D. Rozen, γεγονός πρωτοφανές στην σύγχρονη ιστορία του υπερσυντηρητικού βασιλείου.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν άδεια για την προβολή ταινίας για το Ολοκαύτωμα κατά την διάρκεια φεστιβάλ κινηματογράφου, το οποίο τελικά ματαιώθηκε.
Το τηλεοπτικό δίκτυο MBC μετέδωσε κατά την διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού τηλεοπτικό σίριαλ στο οποίο ένα πρόσωπο υπεραμύνεται των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ δηλώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «οι πραγματικοί εχθροί», που καθυβρίζουν αδιάκοπα τους Σαουδάραβες παρά την βοήθεια που λαμβάνουν από το Ριάντ.
Ως προς το ζήτημα της αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, το θέμα είναι «πότε» και όχι «πώς», σύμφωνα με τον M. Snayer, αμερικανό ραβίνο που έχει επαφές με τις ηγεσίες των χωρών του Κόλπου.
Το περασμένο σαββατοκύριακο, η εφημερίδα Arab News, η μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας. Δημοσίευσε επίσης άρθρα για την εβραϊκή κοινότητα του Λιβάνου και σχεδιάζει ένα ακόμη άρθρο με θέμα την αρχαία εβραϊκή κοινότητα που ζούσε στα εδάφη που σήμερα αποτελούν την Σαουδική Αραβία.
Ο διευθυντής της Arab News F. Abbas  δήλωσε στο AFP ότι η αρθρογραφία αυτή έχει ως στόχο την αποκατάσταση επαφής με «τους Εβραίους όλων των αραβικών χωρών».
Τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, που μέχρι πολύ πρόσφατα αποκαλούσαν το Ισραήλ «σιωνιστική οντότητα», χαιρέτισαν τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, φίλες και σύμμαχες χώρες της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης