Άνοδος στο τέλος παρά το φόβο για lockdowns - Κέρδη έως +1,05% για S&P 500, στο +0,41% ο DAX

Άνοδος στο τέλος παρά το φόβο για lockdowns - Κέρδη έως +1,05% για S&P 500, στο +0,41% ο DAX
Μεταβλητότητα πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street - Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές
Μετά από έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα σήμερα 22/9 στις αμερικανικές αγορές, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας διεθνώς θα οδηγήσει σε νέα lockdows, ενώ μειώνονται οι ελπίδες ότι το αδιέξοδο στις συνομιλίες των Δημοκρατικών με τον Λευκό Οίκο για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας θα επιλυθεί σύντομα, οι δείκτες τελικά έκλεισαν με άνοδο, μετά από μπαράζ αγοραστικών εντολών προς το τέλος της συνεδρίασης.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ηπια ανάκαμψη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει αδύναμη, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα εμποδιστεί από νέα lockdowns.
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, καθώς θα κάνει την πρώτη από τις τρεις εμφανίσεις στο Capitol Hill αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει την αντίδραση της Fed κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για μια ακόμα σφοδρή επίθεση του ιού ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να προσανατολίζονται σε νέα περιοριστικά μέτρα, ακόμα και σε lockdown.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν τους 200.000 νεκρούς, ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ανήκουν στο παρελθόν, τοποθέτηση με την οποία πάντως δεν συμφωνούν οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα «αποκαλυπτικό» φθινόπωρο και ενώ υπάρχουν μοντέλα και προβλέψεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 600.000 νεκρούς έως τον Ιανουάριο.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων.
Περιοριστικά μέτρα όμως ανακοινώνουν και άλλα κράτη στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία που έχει θέσει περιοχές της Μαδρίτης σε lockdown, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, κα.
Και ενώ ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία και Ευρώπη βρίσκονται στο κόκκινο, σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι η Κίνα, η οποία μετρά ελάχιστα ημερήσια κρούσματα ενώ και ο αριθμός των νεκρών παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο ενώ άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσαν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 966.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 31,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 21,5 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,52% στις 27.288 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,05% στις 3.315 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,71% στις 10.963 μονάδες
Ο δείκτης VIX -γνωστός και ως δείκτης φόβου – υποχώρησε στις 26,73 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,41% στις 12.594 μονάδες.
Image
Image

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια ανάκαμψη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, μετά το sell off της Δευτέρας.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει αδύναμη, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα εμποδιστεί από νέα lockdowns.
Image
Ένα νέο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος εξάπλωσης του Covid-19 στην Ευρώπη αυξάνει τους φόβους για περισσότερους περιορισμούς στην ήπειρο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένεται να επιβάλλει νέα μέτρα στα μπαρ και τα εστιατόρια αργότερα την Τρίτη 22/09/2020. 
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Patrick Vallance, προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει περίπου 50.000 την ημέρα έως τα μέσα Οκτωβρίου εάν δεν επιβληθούν άμεσα νέα μέτρα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, έχουν ήδη εφαρμόσει νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας δήλωσε ότι η αυξημένη τάση είναι «ανησυχητική».
Η Βρετανία αναμένεται να υιοθετήσει λιγότερη γραφειοκρατία στους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το Brexit, ξεκινώντας με απλούστερη ρύθμιση στις μικρές τράπεζες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.
Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Sam Woods.
Η Τράπεζα θα προτείνει πιο απλούς κανόνες για τους μικρότερους δανειστές σε περίπου ένα μήνα (2020), ένα βήμα που θα ήταν αδύνατο να σημειωθεί, εάν η Βρετανία ήταν ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Woods σε διαδικτυακή εκδήλωση.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε βελτίωση των προβλέψεων για τη γερμανική οικονομία προχώρησε το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo.
Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,2% το 2020 έναντι πρόβλεψης για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,7%.
Ωστόσο, το Ifo υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,1% το 2021 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 6,4%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η LVMH θα βρεθεί επίσης στο προσκήνιο αφού το αμερικανικό δικαστήριο ορίζει ημερομηνία για τον Ιανουάριο του 2021 για την αγωγή της Tiffany εναντίον του γαλλικού ομίλου πολυτελών αγαθών επειδή προσπάθησε να αποσύρει τη συμφωνία των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κορυφαία ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, Airbus δήλωσε ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει το κόστος χωρίς να προσφύγει σε καθεστώς υποχρεωτικών απολύσεων.
Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι δεν θα συμβούν, δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Guillaume Faury στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.
Με τα αεροπορικά ταξίδια να περιορίζονται λόγω των μέτρων αλλά και του φόβου των ταξιδιωτών σχετικά με την πανδημία COVID-19, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επιβραδύνει ορατά τις παραδόσεις νέων αεροσκαφών.
Η Airbus δήλωσε πρόσφατα ότι θα αναγκαστεί να προβεί σε μειώσεις κατά 15.000 θέσεις εργασίας, παγκοσμίως.
«Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, και είμαστε αντιμέτωποι μια τέτοια αβεβαιότητα, που νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές απολύσεις, εάν θέλουμε να προσαρμοστούμε στην κατάσταση».
«Από την άλλη πλευρά, αυτό που λέω ξεκάθαρα είναι ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, για να αποφύγουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο CEO της Airbus.
Στο κλείσιμο του 20% των υποκαταστημάτων της Γερμανία σκοπεύει να προχωρήσει η Deutsche Bank, προκειμένου να εξοικονομήσει κόστη και να κεφαλαιοποιήσει τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στις συνήθειες των καταναλωτών.
Ο Philipp Gossow, υπεύθυνος της γερμανικής τράπεζας για τη λιανική, δήλωσε στο Reuters ότι η μείωση των υποκαταστημάτων θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
H Deutsche Bank έχει ξεκινήσει από το 2019 την ευρεία αναθεώρηση των δραστηριοτήτων της παγκοσμίως, μετά από πολλά χρόνια ζημιών.
Παραδοσιακά, οι γερμανικές τράπεζες λειτουργού με μεγάλο αριθμό καταστημάτων σε σύγκριση με την Ολλανδία ή τη Βρετανία, χώρες στις οποίες οι πελάτες είναι πιο άνετοι με τις ψηφιακές συναλλαγές.
Μετά την κρίση του κορωνοϊού, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν σε επανεξέταση της στρατηγικής τους όσον αφορά τα φυσικά καταστήματα.

Πτώση στην Ασία, ανησυχία για τα lockdowns - Στο -1% ο Hang Seng - «Βουτιά» σε τράπεζες και αεροπορικές

Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο του selloffστις διεθνείς αγορές, λόγω της ανησυχίας για νέα lockdowns και του σκανδάλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μεγάλες τράπεζες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών και των αεροπορικών έκλεισαν «στο κόκκινο».
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi έκλεισε με πτώση -2,1%.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,5% στις 3.285 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -1% στις 23.703 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1% στις 3.284 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,5% στις 37.846 μονάδες.
Πτώση -2,5% σημείωσε η HSBC, ενώ η Standard Chartered -2%.
Στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της China Eastern Airlines υποχώρησε -1,98%, ενώ η μετοχή της China Southern Airlines σημείωσε πτώση -2,86%.
Στη Νότια Κορέα, η μετοχή της Korean Air Lines σημείωσε πτώση -2,12% ενώ στην Αυστραλία, η μετοχή της Qantas Airways υποχώρησε -2,34%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS