Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η Ginsburg - Η εμβληματική Δικαστής που είχε βάλει στο στόχαστρο τον Trump

tags :
ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η Ginsburg - Η εμβληματική Δικαστής που είχε βάλει στο στόχαστρο τον Trump
Απέκτηση τη φήμη της λαϊκής ηρωίδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Obama ο οποίος και τη διόρισε
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών, μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος, η Ruth Bader Ginsburg, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, εμβληματική προσωπικότητα της Αμερικανικής Αριστεράς και ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο Δικαστικό σώμα.
Η Ruth Ginsburg διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Bill Clinton στις 25 Δεκεμβρίου 1993 και ήταν το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του η οποία συχνά έβαζε στο στόχαστρό της τον Αμερικανό πρόεδρο Trump, ο οποίος μετά το θάνατό της, εχει την ευκαιρία να διορίσει έναν ακόμη ρεπουμπλικάνο δικαστή, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο η οποία ήταν οριακή με 5 έναντι 4 Δημοκρατικών.
Θα είναι το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η RBG, όπως συχνά αναφέρονταν τα αμερικανικά Μέσα, γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε εργατική συνοικία του Μπρούκλιν.
Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό, ενώ οι γονείς της μητέρας της έφτασαν στη χώρα ως μετανάστες από την Αυστρία.
Μόλις στα 13 της, έγραψε μια έκθεση για το «Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», η οποία και προκάλεσε αίσθηση.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με το μεγαλύτερο θαυμαστή της και μετέπειτα σύζυγό της, Martin Ginsburg.
Το 1957 άρχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ ως μία από τις εννέα μόλις γυναίκες φοιτήτριες μεταξύ 500 ανδρών.
Η φήμη της εκτοξεύτηκε σε επίπεδο λαϊκής ηρωίδας, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Obama, γεγονός που γέννησε και στο «ψευδώνυμό» της. Ήταν τότε που ένας δευτεροετής φοιτητής της νομικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημιούργησε ένα blog με τον τίτλο Notorious RGB, δηλαδή «η διαβόητη RGB», δανειζόμενος τον τίτλο από τον δημοφιλή ράπερ Notorious BIG.
Έκτοτε, το πρόσωπό της, αλλά και το ιδιαίτερο αυτό «ψευδώνυμο» φιγουράριζε σε δεκάδες μπλουζάκια, φλιτζάνια και άλλα αξεσουάρ ως δείγμα της δημοφιλίας της.
Παρά την ευρεία αποδοχή μεταξύ των φιλελεύθερων, πολλοί ήταν εκείνοι που διατύπωναν τη θέση πως το προχωρημένο της ηλικίας της, αλλά και τα προβλήματα υγείας της, θα έπρεπε να οδηγήσουν την RGB στην συνταξιοδότηση πριν αποχωρήσει ο Obama. Κι αυτό προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στον Δημοκρατικό πρόεδρο να ορίσει έναν φιλελεύθερο δικαστή στη θέση της.
Το 2016 και πριν τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ, η RGB τοποθετήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας νίκης του Trump.
«Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έφερε τους πάντες σε αμηχανία προβαίνοντας σε ανόητες πολιτικές δηλώσεις για μένα» ανέφερε σε τότε ανάρτησή του στο Twitter ο Trump.
Η αμερικανίδα δικαστής ήταν είδωλο και για την πρόεδρο Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έχει στο γραφείο της μια κούπα με το πρόσωπο της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης