Εθνική καταστροφή νέο lockdown για την οικονομία ακόμη και στην Αττική – Γιατί το χρηματιστήριο δεν θα ανακάμψει σύντομα

Εθνική καταστροφή νέο lockdown για την οικονομία ακόμη και στην Αττική – Γιατί το χρηματιστήριο δεν θα ανακάμψει σύντομα
Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ανακάμψει σύντομα;
Το πρώτο κύμα σοκ που επέφερε το λανθασμένο lockdown στην Ελλάδα αποδείχθηκε καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση μιμούμενη προφανώς τις άλλες χώρες ακολούθησε την λάθος συνταγή υπό μια όμως παράμετρο.
Οι άλλες χώρες είχαν τον δημοσιονομικό χώρο να προβούν σε δημοσιονομική χαλάρωση.
Η Ελλάδα μιμήθηκε τις άλλες χώρες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε, μαζί με το δημόσιο χρέος που παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι με πρόσχημα τον κορωνοιό όπου έχει – προφανώς δυστυχώς – αποβιώσει το 0,002% του πληθυσμού της Ελλάδος επιβλήθηκε ακραία δημοσιονομική χαλάρωση τινάσσοντας στον αέρα λιτότητα σχεδόν 9 ετών.
Οι θυσίες των ελλήνων επί 9 χρόνια που οδήγησε πολλούς συμπολίτες λόγω του οικονομικού stress σε αυτοκτονίες, τινάχθηκαν στον αέρα με το πρόσχημα ότι εάν το κράτος δεν καλύψει μέρος της οικονομικής ζημίας, η αρνητική επίδραση θα είναι μεγαλύτερη και μη διαχειρίσιμη.
Όμως αυτό είναι ένας μύθος ειδικά για την Ελλάδα καθώς θα κληθεί εντός του 2021 να επανέλθει σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τι ακριβώς έχει συμβεί στα δημόσια οικονομικά έχει καταστεί πλήρως αντιληπτό από την κοινωνία η οποία εν μέρει καλύφθηκε από τα 570 ευρώ τον μήνα αλλά στην πράξη η οικονομική ζημία στην παραγωγική δεν έχει καλυφθεί.
Εάν λοιπόν υπάρξει και δεύτερο κύμα lockdown στην Αττική στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδος θα είναι εθνική καταστροφή.
Πλέον όλο και περισσότεροι υπουργοί έχουν αντιληφθεί ότι το σοκ στην οικονομία δεν θα αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις ημιμέτρων.
Έχοντας σωρευθεί έλλειμμα και χρέος νέα καραντίνα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία το οποίο δεν θα αντιμετωπιστεί χωρίς γενναία οικονομική στήριξη και χωρίς να αλλάξουν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θα απαιτηθούν και πρόσθετα κεφάλαια, ειδικά σε μια οικονομία όπου ο τουρισμός υπέστη μεγάλη ζημία της τάξης του 70% με 73% και που υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και για το 2021.
Φθάσαμε Σεπτέμβριο 2020, πλησιάζει ο Οκτώβριος και δεν υπάρχει ορατότητα για την πορεία της οικονομίας το 2021.
Έχουν καλλιεργηθεί λανθασμένες και υπερβολικές προσδοκίες για το 2021.
Το 2020 η ύφεση θα είναι -7,8% με -8,5% και κατά την κυβέρνηση η ανάκαμψη θα είναι πάνω από 5,5% το 2021 και για ορισμένους επενδυτικούς οίκους θα φθάσει η ανάπτυξη στο +6%.
Όμως το σενάριο αυτό δεν θα επιβεβαιωθεί, η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι της τάξης του 3,5% με 3,8% στο καλύτερο σενάριο ή πέριξ του 3% στο βασικό σενάριο και 1,5% στο δυσμενές σενάριο.
Με την παραδοχή αυτή, την πλήρη αποστασιοποίηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματιστήριο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής αγοράς μετοχών είναι δυσοίωνη.

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ανακάμψει σύντομα;

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ανακάμψει σύντομα;
1)Η ελληνική αγορά δεν έχει ορατότητα για την πορεία της οικονομίας το 2021.
Υπάρχει ανησυχία ότι η ανάκαμψη θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου.
2)Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν zombie δεν προσελκύουν ούτε το κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Μάλιστα υπάρχουν επενδυτές αμερικανικά funds που ρευστοποιούν θέσεις, όταν η Wall σημειώνει ράλι δεν μπορεί να χάνουν τον καιρό τους σε μια στάσιμη αγορά.
3)Η αγορά ομολόγων που αποτελεί εξαίρεση καθώς οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά, δεν αποτελεί ενδεικτική αγορά, καθώς αποδόσεις και τιμές είναι πλήρως χειραγωγημένες λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ και των αγορών ομολόγων που είναι επιδότηση της νομισματικής πολιτικής στο κρατικό χρέος.
4)Παγκοσμίως το επενδυτικό κεφάλαιο έχει καταστεί εσωστρεφές, τι εννοούμε;
Λόγω της ανόδου της Wall π.χ. πολλά αμερικανικά κεφάλαια έχουν στρέψει την προσοχή τους στις αμερικανικές μετοχές.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα fund των 100 δισεκ. δολαρίων υπό διαχείριση στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο στο παρελθόν θα μπορούσε να είχε επενδύσει και 30% σε assets εκτός Ευρώπης.
Αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί ενώ σε αγορές όπως την ελληνική, η επενδυτική έκθεση βρίσκεται σε χαμηλά πολλών ετών.
5)Ο κορωνοιός προφανώς και είναι πλήγμα παγκόσμιο αλλά π.χ. και οι ΗΠΑ υπέστησαν σοκ στα οικονομικά τους μεγέθη αλλά η Wall σημειώνει ράλι.
Οι οικονομίες που ενώ αύξησαν τα ελλείμματα τους για να στηρίξουν την οικονομία είχαν μεγάλη υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες όπως η FED που χειραγωγεί οικονομία και αγορές πυροδότησαν χρηματιστηριακό ράλι.
Η ελληνική αγορά υποστηρίζεται από την χειραγώγηση της ΕΚΤ αλλά το αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής έχει μεγαλύτερη επίδραση σε άλλες οικονομίες.
Π.χ. στην Γερμανία ήδη ο Schaeuble ο Πρόεδρος του Γερμανικού κοινοβουλίου ζητάει από την ΕΚΤ να αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ.
6)Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε με πλεονέκτημα την φιλική της πολιτική προς τις αγορές και τις επενδύσεις και βεβαίως με τα αρχικά θετικά σημάδια στην διαχείριση του κορωνοιού.
Και στους δύο τομείς όμως αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
Μεγάλες επενδύσεις βαλτώνουν, π.χ. η εμβληματική για ορισμένους επένδυση στο Ελληνικό δεν θα ξεκινήσει πριν το 2021 ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές.
Ως προς τον κορωνοιό είναι προφανές ότι εσχάτως αρχίζει και θολώνει η καλή εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.
Απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκεται ο zombie ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημοσκοπικά η κόπωση αρχίζει να εμφανίζεται και μπορεί η ψαλίδα να μειωθεί όχι γιατί ο κόσμος θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί βλέπει ότι και η ΝΔ δεν τα πάει καλά…

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS