Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κούβα υποτιμά το νόμισμα της για πρώτη φορά μετά το 1959

Η Κούβα υποτιμά το νόμισμα της για πρώτη φορά μετά το 1959
Τα μέτρα αποτελούν μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση μιας οικονομικής κρίσης απέναντι στις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ την πανδημία του κορωνοϊού και τη γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα.
Για πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1959, η Κούβα υποτιμά το νόμισμα της, ως μέρος των γενικότερων μεταρρυθμίσεων που αναμένονται να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους (2020).
Επιπλέον, οδηγείται σε κατάργηση του ιδιότυπου καθεστώτος της διπλής ισοτιμίας.
Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο για την ενοποίηση των δύο εγχώριων νομισμάτων της Κούβας.
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα αποτελούν μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση μιας οικονομικής κρίσης καθώς αποτελούν και μια απάντηση στις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο B. Trump, την πανδημία του κορωνοϊού και τη γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα σύμφωνα με το Reuters.
Η κουβανική οικονομία ανήκει σε μεγάλο βαθμό και διευθύνεται από το κράτος και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορίζονται από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση της Κούβας δήλωσε ότι θα σεβαστεί το τρέχον επιτόκιο του πέσο για λίγο καιρό για να επιτρέψει στους κατοίκους να αλλάξουν τα μετατρέψιμα πέσο τους σε πέσο.
Η αξία του πέσο έναντι του ευρώ, του καναδικού δολαρίου και άλλων μετατρέψιμων νομισμάτων αναμένεται επίσης να προσαρμοστεί προς τα κάτω με βάση τις διεθνείς τιμές της αγοράς.
Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί από τον Ιούλιο (2020) ότι θα υιοθετήσει νομισματικές μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα όπως η χαλάρωση του κεντρικού σχεδιασμού και άλλους περιορισμούς στις μικρές επιχειρήσεις, που ζητήθηκαν για πρώτη φορά από το Κομμουνιστικό Κόμμα πριν από μια δεκαετία.
Τι σημαίνει η υποτίμηση του πέσο
Η υποτίμηση του εν λόγω νομίσματος σημαίνει ότι οι εταιρείες θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλότερο κόστος και οι τιμές θα αυξηθούν, απαιτώντας έτσι αυξημένους μισθούς και συντάξεις.
Η επίδραση όλων αυτών ήταν εμφανής όταν οι ελλείψεις βασικών αγαθών επιδεινώθηκαν φέτος.
Ενώ την ίδια ώρα, το κλείσιμο του τουριστικού τομέα άφησε πολλούς Κουβανούς χωρίς δουλειά.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κούβας θα μειωθεί κατά περίπου 10% φέτος (2020).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης