Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, δίχως να υπολογίσει το πολιτικό κόστος

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, δίχως να υπολογίσει το πολιτικό κόστος
«Θα δημιουργηθούν 17 αντίστοιχα εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε από τις  εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη ο Κ. Χατζηδάκης
«Εσείς δείχνετε τον δρόμο στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα», τόνισε από την Κοζάνη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους δημάρχους και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το όραμα και το σχέδιο που έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ για την ίδρυση και δημιουργία πάρκου κυκλικής οικονομίας, ένα όραμα που όπως είπε,  «ταιριάζει με τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το επόμενο διάστημα, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης ότι «θα δημιουργηθούν 17 αντίστοιχα εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα», ενώ ο στόχος που έχει τεθεί «είναι τέτοιες μονάδες να δημιουργηθούν σε κάθε σημείο της χώρας».
Κάνοντας αναφορά στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στα γεωγραφικά τους όρια, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος».
Ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ανέφερε ότι «από το επόμενο ΕΣΠΑ, η Ευρώπη θα κλείσει τον κύκλο χρηματοδότησης των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, άρα πρέπει να προλάβουμε έχουμε "ηράκλειο" έργο μπροστά μας».
«Είμαστε στην ίδια πλευρά, είμαστε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στη δημιουργία του πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της ΔΙΑΔΥΜΑ που θα περιλαμβάνει μονάδα ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ, μονάδα εξευγενισμού πλαστικού, ανακύκλωσης ρούχων, βιοδιυλιστήριο και μονάδα ανακύκλωσης επικίνδυνων υλικών, όπως ο αμίαντος, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει θερμή υποστήριξη από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των μονάδων παραγωγής ΗΕ από φωτοβολταϊκά πάνελ να ανακυκλώνουν τα πάνελ μετά την παρέλευση του χρόνου ζωής τους».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή Ν. Περδικάρη για τις ετήσιες δυνατότητες επεξεργασίας, καθώς για το ότι στη συγκεκριμένη μονάδα επεξεργάζονται τα απορρίμματα της Κέρκυρας και του Αιγίου, ενώ  επισκέφθηκε και την Ακρινή Κοζάνης, ένα χωριό που από το 2011 και εξαιτίας των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αφού είναι περικυκλωμένο από τις αποθέσεις των ορυχείων της ΔΕΗ, αποφασίστηκε με νόμο του κράτους η μετεγκατάστασή του.
Οι κάτοικοι από την Ακρίνη Κοζάνης ανέφεραν στον υπουργό ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011 από την ελληνική Βουλή δίνει περιθώριο 10 ετών για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης και το περιθώριο λήγει τον Μάρτιο του 2021.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «θα σεβαστούμε τους νόμους του κράτους και ταυτόχρονα θέλουμε να σεβαστούμε τη γνώμη των κατοίκων, των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και γι' αυτο είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις πριν από την πλευρά μας πούμε οτιδήποτε».
Ο ίδιος κάνοντας αναφορά στο θέμα της αποκατάστασης των εδαφών, επεσήμανε ότι «μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν γρήγορα, δηλαδή αυτοί που σήμερα σκάβουν αύριο να σκεπάζουν, ώστε οι εργαζόμενοι των εργοληπτικών εταιριών να έχουν την δουλειά τους».
Τέλος, υπογράμμισε ότι τα φουγάρα της ΔΕΗ θα κλείσουν και πως «αυτό από μόνο του, σε ό,τι αφορά την υγεία των κάτοικων και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι ένα θετικό νέο, αλλά δεν φτάνει.
 Πρέπει να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην περιοχή».
Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε επίσης την λίμνη Πολυφύτου και ξεναγήθηκε σε οινοποιία της περιοχής του Αμυνταίου Φλώρινας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης