Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από το Βερολίνο περνά το «πακέτο» της ΔΕΘ - Σβήνουν και γράφουν μέτρα στο υπουργείο Οικονομικών - Ποιες φοροελαφρύνσεις προχωρούν

Από το Βερολίνο περνά το «πακέτο» της ΔΕΘ - Σβήνουν και γράφουν μέτρα στο υπουργείο Οικονομικών - Ποιες φοροελαφρύνσεις προχωρούν
Όλα τα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, ενώ τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει δίχως το πράσινο φως των θεσμών
Τη σφραγίδα των δανειστών θα έχουν οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι μετρημένες, ώστε να αποκλειστεί μια βίαιη επιστροφή στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω της πανδημικής κρίσης και της ισχυρής συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Με τον προϋπολογισμό να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει να σβήνουν και να γράφουν μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τα οποία πρόκειται να ενσωματωθούν στο τελικό «πακέτο».
Όλα τα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, ενώ τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει δίχως το πράσινο φως των θεσμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ενός «ατυχήματος» που θα παραβιάζει το βασικό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και θα θέσει σε κίνδυνο τη δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης.
Το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο κ. Σταϊκούρας με τους ομόλογούς του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup που θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ και είναι προγραμματισμένο να γίνει διά ζώσης.
Αν και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, εν τούτοις το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι πολύ μεγάλο διότι είναι αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την πλήρη δημοσιονομική ελευθερία και τον επόμενο χρόνο.
Έτσι η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό να εφαρμόσουν νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημικής κρίσης για να μη βουλιάξουν οι οικονομίες τους.
Μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία όμως λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει με το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει πρώτα να λογοδοτήσει στους θεσμούς και μετά να ανακοινώσει πολιτικές ανάπτυξης για τη χώρα.
Εξάλλου οι παροχές που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα ενσωματωθούν στην έκθεση των δανειστών που συνδέεται με την 7η αξιολόγηση της χώρας και θα δοθεί σε δύο εβδομάδες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στον νέο προϋπολογισμό.
Επειδή το 2021 είναι μια μεταβατική χρονιά και δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός αν δεν υπάρξουν τίτλοι τέλους με τον κορωνοϊό, στο οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να κινηθούν συντηρητικά χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών.
Το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και στις επιχειρήσεις με κίνητρα να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και η περικοπή του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 που είναι σήμερα στα 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.
Για τις εισφορές, εναλλακτικά εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας –για παράδειγμα 55 ευρώ– ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα, υπό επεξεργασία βρίσκεται νέα οριζόντια μείωση στις ποσοστιαίες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ τρίτων.
Μετά την πρώτη μείωση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα ασφάλιστρα για την επαγγελματική κατάρτιση, την ανεργία, την εργατική κατοικία και εστία.
Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζεται είτε η μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η κατάργησή της για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.
Πρόκειται για τα δύο μέτρα όπου συγκλίνουν όλες οι εισηγήσεις για την άμεση εφαρμογή τους.
Επίσης αναμένεται να εφαρμοστεί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
Υπό εξέταση βρίσκεται και η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων όπως και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης