Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (ΕΕ): Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι κερδισμένες της κρίσης, να φορολογηθούν

Gentiloni (ΕΕ): Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι κερδισμένες της κρίσης, να φορολογηθούν
«Οι γίγαντες των ψηφιακών πλατφορμών είναι οι πραγματικοί νικητές αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Ιταλός επίτροπος
Οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας πρέπει να πληρώσουν έναν «δίκαιο φόρο» στην Ευρώπη, καθώς  είναι οι «πραγματικοί νικητές» στην κρίση του κορωνοϊού, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni.
Οι δηλώσεις Gentiloni έρχονται εν μέσω μίας συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τη φορολόγηση εταιρειών όπως η Apple, η Alphabet και η Amazon.
«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Paolo Gentiloni στο CNBC από το Ambrosetti Forum, αναγνωρίζοντας  τη δυσκολία να ξεπεραστούν οι διαφορές με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας πρόσθεσε ότι δεν είναι πλέον δυνατό «να αποδεχτούμε την ιδέα ότι αυτοί οι γίγαντες, οι νικητές της κρίσης, δεν πληρώνουν ένα δίκαιο φόρο στην Ευρώπη».
Το 2018 είχε προτείνει μία ψηφιακή εισφορά 3%, υποστηρίζοντας ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε λέγοντας πως ο ψηφιακός φόρος είναι άδικος καθώς επηρεάζει δυσανάλογα τις αμερικανικές εταιρείες.
Εκείνη την εποχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι οι ψηφιακές εταιρείες, κατά μέσο όρο φορολογούνται με συντελεστή 9,5% - σε σύγκριση με το 23,2% για τις παραδοσιακές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, μετά την πανδημία του Covid-19, οι τεχνολογικές εταιρείες γνώρισαν άνθηση, με πολλούς καταναλωτές να βασίζονται σε αυτές για τηλεργασία, αγορές και επικοινωνία.
«Οι γίγαντες των ψηφιακών πλατφορμών είναι οι πραγματικοί νικητές αυτής της κρίσης, από οικονομικής άποψη», πρόσθεσε ο Gentiloni.
«Όλοι το βιώνουμε αυτό στη ζωή μας», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις χρειάζονται απεγνωσμένα πρόσθετη χρηματοδότηση και η επιβολή νέων φόρων είναι ένας βασικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ επιδιώκει να προτείνει έναν νέο ψηφιακό φόρο το 2021 εάν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ καταρρεύσουν έως το τέλος του έτους.
«Εάν δεν θα έχουμε αξιοπρεπή αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο χρόνο θα δημοσιοποιήσει τη δική μας πρόταση», δήλωσε ο Gentiloni.
Ως προς τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ο Ιταλός επίτροπος εκτίμησε, πως σημειώθηκε πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ επηρέασαν τη διαδικασία.
«Βρισκόμαστε σε μια εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ και πιστεύω ότι πως η διαδικασία αυτή έχει σημαντική επίδραση», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται «να επιμείνει στην ανάγκη μιας παγκόσμιας λύσης».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης