Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ζητά δίκαιους κατώτατους μισθούς

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ζητά δίκαιους κατώτατους μισθούς
H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ζητά από την Κομισιόν οδηγία για δίκαιους κατώτατους μισθούς
Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν 45 εκατομμύρια εργαζόμενους μέλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) ενέκριναν έκκληση για ευρωπαϊκή οδηγία για την υποστήριξη δίκαιων κατώτατων μισθών και συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 87 εθνικά συνδικάτα από όλη την Ευρώπη, συν 10 ευρωπαϊκά τομεακά συνδικάτα σε συνέχεια της υπόσχεσης της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν να υποβάλει πρόταση εντός 100 ημερών για "να διασφαλιστεί ότι κάθε εργαζόμενος στην Ένωση μας έχει έναν δίκαιο ελάχιστο μισθό".
Η ETUC με βάση τη δευτεροβάθμια εντολή που έλαβε καλεί την Κομισιόν να υποβάλει οδηγία η οποία θα διασφαλίζει ότι τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να ορίσουν τους νόμιμους κατώτατους μισθούς τους κάτω από ένα όριο αξιοπρέπειας, να προβλέπει τερματισμό αθέμιτων πρακτικών, όπως εκπτώσεις από τον εργοδότη από τον νόμιμο ελάχιστο μισθό και να κατοχυρώνει το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η συνδικαλιστική υποστήριξη για δράση της ΕΕ εξαρτάται επίσης από την εγγύηση ότι τα κράτη μέλη που επί του παρόντος καθορίζουν τους μισθούς μόνο μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα υποχρεωθούν ποτέ να θεσπίσουν ένα νόμιμο σύστημα ελάχιστων μισθών.
Η αναπληρωτής γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch δήλωσε σχετικά:
"Οι ελάχιστοι μισθοί αφήνουν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο φτώχειας σε 17 κράτη μέλη - κάτι που χάνει την ουσία ενός ελάχιστου μισθού.
Η Κομισιόν έχει τη συντριπτική υποστήριξη των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων για μια οδηγία για τον τερματισμό αυτού του σκανδάλου.
Αναμένουμε μια δέσμευση για μια τέτοια οδηγία στην ομιλία της Προέδρου για την ένωση στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οποιαδήποτε οδηγία πρέπει επίσης να βοηθήσει τους εργαζομένους να επιτύχουν πραγματικά δίκαιους μισθούς διασφαλίζοντας ότι το δικαίωμά τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αναγνωρίζεται από τους εργοδότες.
Απαιτείται δράση για την αύξηση των μισθών περισσότερο από ποτέ για να σωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από την ενίσχυση της οικονομικής ζήτησης μετά το lockdown".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης