Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα βάζει στο παιχνίδι των εξοπλισμών και τις ΗΠΑ – Διπλωματικός ελιγμός για αμερικάνικες φρεγάτες, εκτός οι γαλλικές Belhara

Η Ελλάδα βάζει στο παιχνίδι των εξοπλισμών και τις ΗΠΑ – Διπλωματικός ελιγμός για αμερικάνικες φρεγάτες, εκτός οι γαλλικές Belhara
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μάλιστα, εκδήλωσε το ενδιαφέρον για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε η αγορά αυτή να γίνει και γρήγορα και χωρίς μεσάζοντες
Έντονο παρασκήνιο υπάρχει αυτές τις μέρες στο εξοπλιστικό επίπεδο της χώρας, την ώρα που οι διπλωματικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και τα στρατηγεία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε απόλυτη πολεμική εγρήγορση.
Πηγή από την κυβέρνηση αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα στα θέματα των εξοπλισμών και πέρα από τα 18 γαλλικά Rafalle, των οποίων η αγορά βρίσκεται σε τελικό στάδιο, θα στραφεί και σε άλλες αγορές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά για αγορά αμερικάνικων πολεμικών πλοίων και συγκεκριμένα φρεγατών area defence με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3 μεταχειρισμένες φρεγάτες και 4 καινούριες.
Το ζήτημα τέθηκε, μεταξύ άλλων, στο τηλεφώνημα που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικάνο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μάλιστα, εκδήλωσε το ενδιαφέρον για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε η αγορά αυτή να γίνει και γρήγορα και χωρίς μεσάζοντες.
Σύμφωνα με αναλυτές, έτσι εξηγείται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωράει το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες Βelhara και έχει εστιάσει μόνο στα γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα Rafalle τα οποία είναι προηγμένης τεχνολογίας και δημιουργούν πλεονέκτημα στον αέρα.
Επίσης, η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι μην προχωρήσει σε ακριβές αγορές οπλικών συστημάτων των οποίων θα καθυστερήσει η παραλαβή τους.
Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άμεσες εξού και στις συμφωνίες υπάρχουν και τα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα και άρα άμεσα παραδοτέα. Οι αμερικάνικες φρεγάτες είναι εξειδικευμένες σε area defence καταστάσεις αφού η Ελλάδα προσπαθεί να αμυνθεί στην ανοικτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου όπου διαδραματίζεται η ελληνοτουρκική κρίση.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, όταν ρωτήθηκαν για το παραπάνω ενδεχόμενο, απάντησαν ότι η ναυπήγηση των νέων αμερικανικών πλοίων θα μπορούσαν να γίνουν στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά ή της Ελευσίνας εφόσον, βέβαια, το επιτρέπει η διακρατική συμφωνία που θα υπογραφεί.
Ένα είναι σίγουρο: Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα κάνει μία έξυπνη στρατηγική επιλογή και βάζει στο παιχνίδι των εξοπλισμών και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πέρα από τη Γαλλία.
Άμεσο επακόλουθο αυτής της νέας διαπραγμάτευσης, εκτιμούν οι αναλυτές, ήταν η μερική άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρου μετά από 33 χρόνια η οποία είναι μία καθαρά συμβολική κίνηση την οποία χαιρέτησε άμεσα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμώντας ότι είναι «ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης