Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η στρατηγική της Τουρκίας – Πόλεμος νεύρων μέσα από επαναλαμβανόμενες προκλήσεις – Από το gunboat diplomacy στο σύνδρομο της «λιράτης κότας»

Η στρατηγική της Τουρκίας – Πόλεμος νεύρων μέσα από επαναλαμβανόμενες προκλήσεις – Από το gunboat diplomacy στο σύνδρομο της «λιράτης κότας»
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε πόλεμος, ούτε θερμό επεισόδιο θα υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή
Ποια είναι η στρατηγικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο;
Το ερώτημα αυτό τίθεται ενώ είναι πολύ ξεκάθαρες οι προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία έχει αναπτύξει όλο το πλέγμα της επιχειρηματολογίας της, εκτός των βασικών διεκδικήσεων θέτει και περιφερειακά ή μη υπαρκτά ζητήματα για να θολώσει τα διπλωματικά νερά και την κοινή γνώμη ειδικά της Ευρώπης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ως δίκαιες απέναντι στις «ελληνικές προκλήσεις».
Η Τουρκία ενώ είναι ο ταραξίας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να θολώσει τα νερά έχοντας απέναντι της μια Ελλάδα διπλωματικά καλύτερα προετοιμασμένη και με περισσότερους τυπικά τουλάχιστον συμμάχους, καθώς Γερμανία και ΗΠΑ… έχουν τα δύο πόδια σε δύο διαφορετικές βάρκες.
Η Τουρκία στην περιοχή έχει μια βασική διεκδίκηση, αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου καθώς θεωρεί ότι ένα νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα… δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η ΑΟΖ του Καστελόριζου ακυρώνει την ανακηρυχθείσα ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης που περνάει νότια την ΑΟΖ της Κρήτης.
Εκεί εστιάζουν τις διεκδικήσεις τους οι τούρκοι και εκεί βρίσκεται το Oruc Reis το ερευνητικό σκάφος.

Ποια η στρατηγική της Τουρκίας;

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε πόλεμος, ούτε θερμό επεισόδιο θα υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία με τις συστηματικές προκλήσεις διερεύνησε τις προθέσεις της Ελλάδος και των υπολοίπων συμμάχων ειδικά της Γαλλίας και διέγνωσε ότι η παρουσία των νομίμων χωρών απέναντι στις δικές τις παρανομίες είναι συνεχής.
Φάνηκε με το επεισόδιο της φρεγάτας Λήμνος και φάνηκε και από τις αερομαχίες κοντά στο Oruc Reis.
Παρ΄ όλα αυτά μέσα από αυτή την τακτική η Τουρκία χρησιμοποιεί κατά κόρον της gunboat diplomacy την διπλωματία των κανονιοφόρων δηλαδή την διπλωματία των απειλών με πολεμικά πλοία και αεροπλάνα ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα σε κόπωση και φθορά.
«Να κυριαρχήσει το σύνδρομο σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει»
Όμως ειδικά εσχάτως όπου οι NAVTEX επιμηκύνονται κυριαρχεί ένα άλλο σύνδρομο της «λιράτης κότας» τόσο από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και από την πλευρά της Ελλάδος.
Η Τουρκία πουλάει ψευτομαγκιές για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του Erdogan του τούρκου Προέδρου, ούτε για θερμό επεισόδιο είναι προετοιμασμένη, ούτε για πόλεμο.
Η αποκάλυψη της γερμανικής Die Welt είναι χαρακτηριστική, o Erdogan ήθελε θερμό επεισόδιο αλλά τον απέτρεψαν οι στρατηγοί του…αυτοί που έπρεπε να τον ωθήσουν στο θερμό επεισόδιο τον απέτρεψαν…
Την ίδια στιγμή το σύνδρομο της «λιράτης κότας» αρχίζει να εμφανίζεται και στην ελληνική πλευρά.
Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται π.χ. 200 ναυτικά μίλια από τα νότια νησιά της Ελλάδος προς τον πυθμένα της θάλασσας και η Ελλάδα έχει σχεδόν κρυφτεί πίσω από την προστασία της Γαλλίας και της διπλωματίας της ΕΕ.
Ούτε η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για θερμό επεισόδιο και οι ελληνικοί τσαμπουκάδες είναι για εσωτερική κατανάλωση είτε μας αρέσει είτε όχι, η Τουρκία είναι ημίαιμο λυκόσκυλο και η Ελλάδα είναι ημίαιμο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ όπως ανέφερε ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης πριν χρόνια…
Πατριωτισμός δεν είναι να υποστηρίζεις την δήθεν ψευτομαγκιά αλλά να προβαίνεις σε αποφασιστικά βήματα αποτρέποντας την παραβίαση της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
 
Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται αμείωτη…

Με το κλασσικό μείγμα προπαγάνδας, απειλών, μυθευμάτων που τα βαφτίζουν γεγονός, συστηματικής παραπληροφόρησης η Τουρκία ο μόνιμος ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως το πρόβλημα και την Τουρκία ως μέρος της λύσης.
Στην προσπάθεια τους να πλήξουν την Ελλάδα προβαίνουν σε προκλητικές ακροβασίες.
Ο πρώην Αρχηγός του Τμήματος Πληροφοριών Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού Hakkı Pekin αναφέρει
«Τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα αντί να στείλει 30 άνδρες στο νησί Καστελόριζο, έστελνε ταξιαρχία με κομάντο;
Τα τουρκικά F-16 θα έριχναν τέσσερις βόμβες και στο νησί δεν θα είχαν απομείνει στρατιώτες.
Εάν έστελναν στρατιώτες και στα 2.000 νησιά, δεν θα υπήρχαν στρατιώτες για να πολεμήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα»
Image
Τερατολογίες για αερομαχίες

Cem Gürdeniz Ναύαρχος εν αποστρατεία:

«Αυτός ο αγώνας είναι ο αγώνας για τα επόμενα 100 χρόνια.
Η Γαλάζια Πατρίδα πρέπει πάντα να διατηρείται πάνω από την εγχώρια πολιτική.
Η σημερινή στρατηγική είναι η Γαλάζια Πατρίδα.
Οι σημερινές Εθνικές Δυνάμεις είναι το Ναυτικό της Δημοκρατίας.
Η εθνική υποστήριξη στο ποελμικό ναυτικό είναι πιο σημαντική από το πιο προηγμένο στρατηγικό όπλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η λαϊκή υιοθέτηση της Γαλάζιας Πατρίδας θα συμβάλει σημαντικά στη συνεργασία κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων κομμάτων για τη θαλάσσια γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας».
Η Γαλάζια Πατρίδα ή Mavi Vatan ή Blue Homeland (η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο) βρίσκεται στο κέντρο της γεωπολιτικής στρατηγικής της Τουρκίας τον 21ο αιώνα.
Η Blue Homeland βρίσκεται στη δημόσια ατζέντα από το 2019. Εκατομμύρια νέοι άρχισαν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για εκδηλώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Θάλασσα των Νήσων.

Kadir Sağdıç Αντιναύαρχος Εν Αποστρατεία  

Οι Εβραίοι έχουν ακόμη μαρίνες στην Βόρεια Κύπρο.
Η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει Παλαιστίνη καθώς 25 χιλιάδες στρέμματα γης πωλήθηκαν στους Ισραηλινούς.
Το Ταμείο Πρόνοιας της Τουρκίας θα πρέπει να αγοράσει γη από την Κύπρο.

Cihat Yaycı Ναύαρχος Εν Αποστρατεία:

Η Τουρκία εάν κρίνει ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αντίθετες προς τα συμφέροντά της, μπορεί να ακυρώσει αυτές τις συμφωνίες.
Ένα παράδειγμα είναι η ακύρωση της συμφωνίας από την Αλβανία που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2009 με το επιχείρημα ότι είναι αντίθετη προς τα συμφέροντά της.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η πραγματοποίηση συμφωνίας ΑΟΖ με το Ισραήλ θα σημαίνει επίσης συμφωνία με την Παλαιστίνη. Αυτό θα παράσχει κεκτημένα δικαιώματα στην Παλαιστίνη στο μέλλον.
Στις μελέτες, εντοπίστηκαν 152 νησιά ή νησίδες που διεκδικεί η Τουρκία.
Μερικά από τα νησιά έχουν χωριά και πόλεις.
Η Τουρκική κοινωνία είναι ευαίσθητη σε αυτό το θέμα.
Σε αυτά τα νησιά κυμάτιζε η τουρκική σημαία αλλά την κατέβασαν οι έλληνες.
Η Τουρκία πρέπει να έχει σύντομα αεροπλανοφόρο, όταν θα συμβεί αυτό θα αποκτήσει άλλη δυναμική.  
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το τουρκικό έθνος έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία των θαλασσών του και των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους στις θάλασσες.

Προπαγάνδα τερατολογιών

Αναφέρθηκε ότι οι πιλότοι στα τουρκικά F-16, τα οποία αναχαίτισαν 6 ελληνικά F-16 πλησιάζοντας στην περιοχή NAVTEX στις 27 Αυγούστου, ήταν πολύ νέοι εκτός από τον διοικητή της μοίρας και περιελάμβαναν και γυναίκες πιλότους.
Υποστηρίχθηκε ότι υπήρχαν Γάλλοι πιλότοι στα ελληνικά αεροπλάνα.
Η προπαγάνδα ψεμάτων έχει και τα όρια της.

Μήνυμα με νόημα από την γερμανίδα καθηγήτρια νομικής Nele Matz-Lück:

Όταν το ζήτημα του Καστελόριζου – το αποκάλεσε Meis όπως το αποκαλούν Τούρκοι - τίθεται σε έναν υπεύθυνο όργανο λήψης αποφάσεων, υπονοώντας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης… δεν μπορώ να φανταστώ ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της Αθήνας. Ένα μικρό νησί, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση κάτω από 3 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή, εκτείνεται προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Δεν υπάρχουν σύνορα που καθορίζονται με βάση την μέση απόσταση στο Καστελόριζο.

Πρώην Πρόεδρος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Hüsamettin Cindoruk

Μαζί με την Αίγυπτο και τη Ρωσία, μπορούμε να δημιουργήσουμε την «πλατφόρμα του Καΐρου» για τη Λιβύη.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα καθιστούσε νόμιμα την ΑΟΖ με την Λιβύη.
Η Τουρκία θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, δεν θα πρέπει η Τουρκία να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην περιοχή καθιστώντας την πιο ισχυρή.
Συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ θα έχει πολύ θετική επιρροή στον δυτικό κόσμο και ειδικότερα στις ΗΠΑ.
Στην Κύπρο μόνο μια λύση υπάρχει δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη και το όνομα της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει να αλλάξει ως Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου.
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης