Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Η ΔΟΕ ανησυχεί για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο μετά την παραίτηση Abe

Ιαπωνία: Η ΔΟΕ ανησυχεί για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο μετά την παραίτηση Abe
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της υποψηφιότητας της πόλης του Τόκιο για την Ολυμπιάδα του 2021
Από την πολιτική και τις χρηματοοικονομικές αγορές, μέχρι τον αθλητισμό: η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2021.
Αυτό αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα Asahi Shimbun, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος που έδειξε μεγάλη ανησυχία για την απόφαση του Abe να αποχωρήσει ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (CIO), Thomas Bach, κατά τη διάρκεια επείγουσας τηλεφωνικής κλήσης προς τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Yoshiro Moris.
Με την πάροδο των ετών ο Bach και ο Abe ανέπτυξαν στενή συνεργασία, γράφει η Asahi, κι ήταν αυτοί που αποφάσισαν τον περασμένο Μάρτιο να αναβάλουν τους Αγώνες για ένα χρόνο, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της υποψηφιότητας της πόλης του Τόκιο με την ομιλία του το 2013, 9 μήνες μετά τη δεύτερη θητεία του, όταν διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι το έργο αποκατάστασης της Φουκουσίμα ήταν υπό έλεγχο μετά την πυρηνική καταστροφή, εξασφαλίζοντας την επακόλουθη "επανένταξη" της περιοχής σε επίπεδο εικόνας, κατά τη διάρκεια του αθλητικού γεγονότος.
Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, ακόμα κι αν ο Abe παρέμενε επικεφαλής δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του Covid-19. Ο 83χρονος Moris, όπως και ο Abe, αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας -εξηγεί η Asahi- και σε περισσότερες από μία περιπτώσεις δεν έκρυψε ότι θα ήθελε να παραδώσει στον Abe.
Μια λύση που, σύμφωνα με μια πηγή της οργανωτικής επιτροπής, θα μπορούσε εύκολα να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, παρέχοντας την ευκαιρία στον Abe να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στο σχεδιασμό των Αγώνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης