Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αμερικανική παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά – Να μειωθούν επειγόντως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο Pompeo από τον Cavusoglu

Αμερικανική παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά  – Να μειωθούν επειγόντως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο Pompeo από τον Cavusoglu
Με τη μορφή του «κατεπείγοντος» ζήτησε ο Pompeo από τον Cavusoglu τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειo
Νέα παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή εκδηλώθηκε την  Κυριακή 16/8/2020 κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu στη μακρινή Δομινικανή Δημοκρατία.
Με τη μορφή του «κατεπείγοντος» ζήτησε ο Pompeo από τον Cavusoglu τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτει από τις επίσημες αναφορές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ενώ πρόθυμη να παρέμβει εμφανίζεται και η Ρωσία. 
«Πρέπει να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» ήταν το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού όπως τεκμαίρεται από το tweet του Pompeo.
«Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Mevlut Cavusoglu την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Kale Brown οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται, πως ο Pompeo είχε συνάντηση την Παρασκευή (14/8/2020) και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και στη συνάντηση με τον κ. Δενδια είχε μιλήσει για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην «ισχυρή σχέση» ΗΠΑ – Ελλάδας. 

Η ανακοίνωση του State Department και η επίθεση Cavusoglu


«Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Pompeo και ο υπουργός Εξωτερικών Cavosoglu συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ανάγκης μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του το State Department.
Από την πλευρά του, ο Cavusoglu στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα. Κατηγόρησε τη χώρα μας για «μαύρη προπαγάνδα».
«Εξηγήσαμε τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε διάλογο. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι (σ.σ. ο Pompeo) γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Image
Συνάντηση στη σκιά του...Biden

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό, πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση η συνέχιση των συζητήσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για το θέμα της Λιβύης.   
Ο Cavusoglu δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παλαιότερες δηλώσεις του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές (3/11) Joe Biden περί αυταρχικού Erdogan και νέας ηγεσίας στην Τουρκία, που προκάλεσαν οργή στην Άγκυρα.
Παρά τα λεγόμενα Biden, μόνο το τουρκικό έθνος και όχι οι ΗΠΑ, μπορούν να αλλάξουν τους ηγέτες του, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.

Η ρωσική «προθυμία» για παρέμβαση στη Μεσόγειο

Η Ρωσία εάν ζητηθεί είναι έτοιμη να συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.
«Εάν ζητηθεί από τις σχετικές χώρες, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».
Εξάλλου η πρόταση ρωσικής παρέμβασης διατυπώθηκε με τη μορφή νύξης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν στα τέλη Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open.  
H Μόσχα προσφέρθηκε να αξιοποιήσει την ειδική σχέση Putin – Erdogan, προκειμένου να αναλάβει δράση η ρωσική διπλωματία.
Είναι προφανές ότι όχι μόνο οι αμερικανοί ή η ΕΕ αλλά και οι ρώσοι θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πριν λίγα χρόνια το Ανατολικό Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είχαν ενδιαφέρον μόνο από πλευράς γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς για τους αμερικανούς, τους ρώσους η ευρύτερη περιοχή είχε σημασία για τον διάπλου του στόλου, στρατιωτικές βάσεις και γενικότερα έλεγχο της Μέσης Ανατολής.
Για τις χώρες που βρέχονται από την θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου το ενδιαφέρον εστιαζόταν στον έλεγχο των χωρικών υδάτων και προφανώς του τουρισμού.
Τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος απέκτησε ενδιαφέρον προφανώς λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, η Αίγυπτος κ.α. κατανόησαν την τεράστια σημασίας και αξίας οικόπεδα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν ανακαλυφθεί.
Ήδη μελέτες αναφέρουν ότι τα κοιτάσματα ειδικά φυσικού αερίου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για τα επόμενα 40 χρόνια.
Έτσι λοιπόν μετά τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία που έχει κρατήσει ουδέτερη στάση, και άλλες χώρες, ήρθε η σειρά της Ρωσίας να δηλώσει το ενδιαφέρον της για την περιοχή.
Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται με ρόλο διαμεσολαβητή για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.

Akar: Καμία ενέργεια εναντίον  μας δεν θα μείνει αναπάντητη


Νωρίτερα πιστή στο δόγμα της προκλητικής ρητορικής και των επεκτατικών βλέψεων εμφανίστηκε εκ νέου η Τουρκία, παρά το γεγονός πως μέσω παρασκηνιακών διπλωματικών κινήσεων επιδιώκει να αποκομίσει γεωπολιτικά και ενεργειακά οφέλη σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.
Σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα αλλά και για τη Γαλλία χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar δεσμευόμενος μάλιστα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με στόχο τη διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων.
Η Ελλάδα παράνομα στρατιωτικοποιεί 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου ισχυρίστηκε ο Akar κάνοντας λόγο για παράνομη πρακτική, που δεν θα μείνει αναπάντητη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστρεψε τα βέλη του και προς τη Γαλλία κατηγορώντας την για υπονόμευση του ΝΑΤΟ με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει πως οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον των πλοίων μας και των ενεργειών μας στην περιοχή δεν θα μείνει αναπάντητη», είπε χαρακτηριστικά ο Akar.  

Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πάλι το Oruc Reis

Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φέρεται να βρίσκεται πλέον το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο εκτιμάται ότι πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ειδικότερα, το Oruc Reis , σύμφωνα με το marinetraffic, λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Κυριακής 16/8, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου, με ταχύτητα λίγο πάνω από τους 4 κόμβους.
Σημειώνεται ότι ο ελληνικός στόλος να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 15/8, αποσύρθηκε η φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Kemal Reis από τη συνοδεία του ερευνητικού πλοίου, με κατεύθυνση τον ναύσταθμο του Ακσάζ, πιθανότατα επειδή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και πρέπει να επισκευαστεί.

Επικοινωνιακό παιχνίδι με τη φρεγάτα Kemal Reis

Η φρεγάτα «Kemal Reis», που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» βρίσκεται μαζί με το ωκεανογραφικό Barbaros στην Κύπρο, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Άγκυρα με ανάρτησή της στο Twitter, έδωσε και στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας.
Το Σάββατο 15/8/2020 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνοδεύει το Oruc Reis -τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX- άλλαξε πορεία.
Σημειώνεται η αποχώρησή του έρχεται λίγο μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Λήμνος», γεγονός που επιβεβαιώνει την ελληνική θέση για τα όσα είχαν γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (12/8/2020), οπότε παραλίγο να συμβεί «ατύχημα», ως απόρροια της τουρκικής προκλητικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» με αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».
Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, παρά τα όσα υποστήριζε ο τουρκικός τύπος.
Η Αθήνα, μάλιστα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη φρεγάτα «Λήμνος» η οποία συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.
Image

Δυσφορία για την αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου

Νωρίτερα την Κυριακή 16/8/2020, έντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου.
«Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η »Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» δεν εκπροσωπεί όλο το νησί όπως και τους Τουρκοκύπριους, άρα δεν είναι αρμόδια και για μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, είναι ενάντια στις συμφωνίες του 1960 και στην ισορροπία που έχει προκύψει από αυτές.
Εμπεριέχει ρίσκο να εμποδίσει τις προσπάθειες που γίνονται για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Aksoy και συνέχισε:
«Είναι απαράδεκτο η Γαλλία να κάνει βήματα που αυξάνουν την ένταση, και να κάνει ασκήσεις με την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ ( Κυπριακή Δημοκρατία) και έστω και προσωρινά να μεταφέρει τα μαχητικά της στο νησί παραβιάζοντας τις συμφωνίες του 1960».

Erdogan: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, απειλές για το Oruc Reis

Προκλητικός εμφανίστηκε εκ νέου το Σάββατο (15/8/2020) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ο Erdogan εμφανίστηκε ανυποχώρητος, στέλνοντας νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη κατά την ομιλία του στη Ριζούντα.
«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει στην παραμικρή παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Erdogan.
 «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτούς που προσπαθούν να βγάλουν τις συζητήσεις από το δικό τους έδαφος και να τις μετατρέψουν σε εμπόδιο μπροστά στην ιερή πορεία της χώρας και του έθνους» συνέχισε ο Erdogan.
Η τουρκική κυβέρνηση  «θα συνεχίσει με τον τρόπο της, ανεξάρτητα από ότι λέει ο καθένας, κοιτάζοντας στην κατεύθυνση που επιθυμεί μόνο το έθνος», συμπλήρωσε ο Τούρκος, προσθέτοντας σε απειλητικούς τόνους:
«Δεν θα αφήσουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας να "σπαταληθεί" από αχρείαστες συζητήσεις».
«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην ληστεία σε βάρος μας. Δεν θα υποχωρήσουμε ενάντια στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών».
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου, υπογράμμισε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης