«Πόλεμος» Trump - Putin για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Συμφωνία ΗΠΑ με τη Moderna - Ρωσία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για την ασφάλεια

«Πόλεμος» Trump - Putin για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Συμφωνία ΗΠΑ με τη Moderna - Ρωσία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για την ασφάλεια
Η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ήταν άμεση, καθώς ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολ. με τη Moderna για την αγορά 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση του Vladimir Putin για την κατοχύρωση του πρώτου εμβολίου για τον κορωνοϊό με την ονομασία SputnikV, την αποτελεσματικότητα του οποίου αμφισβητούν επιστήμονες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ήταν άμεση, καθώς ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολ. με τη Moderna για την αγορά 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και με άλλες εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων.
Πρόκειται για τις Johnson & Johnson, AstraZeneca Plc, Pfizer, BioNTech, Sanofi και GlaxoSmithKline.
«Με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι κλείσαμε συμφωνία με τη Moderna για την παραγωγή και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της εναντίον του κορονοϊού.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι η ιδιοκτήτρια αυτών των δόσεων εμβολίων, θα τις αγοράσουμε», τόνισε ο Trump κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο.
Η Moderna, εταίρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), είναι μια από τις τρεις κοινοπραξίες στη Δύση που έχουν εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών πειραματικού εμβολίου, η συγκεκριμένη σε 30.000 εθελοντές, από τον Ιούλιο (οι άλλες δύο είναι οι συμμαχίες Oxford/AstraZeneca και Pfizer/BioNTech).
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε μικρό δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά, έδειξαν ότι το εμβόλιο πράγματι δημιουργεί ανοσολογική απόκριση.
Δεν αναμένεται να είναι γνωστό πριν από το τέλος της χρονιάς το νωρίτερο εάν το εμβόλιο των Moderna/NIH είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον Dr. Anthony Fauci, διευθυντή του ινστιτούτου που χειρίζεται την κλινική δοκιμή, μολονότι ο Trump έχει εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπάρχουν νέα για αυτό ήδη προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, την 3η Νοεμβρίου.
Η συμφωνία ανεβάζει στα 2,48 δισεκ. δολάρια την επένδυση του αμερικανικού δημοσίου στη Moderna, εταιρεία βιοτεχνολογίας που δεν ιδρύθηκε παρά λιγότερο από μια δεκαετία πριν και, ως τώρα, δεν είχε κατασκευάσει ποτέ εμβόλιο.
Καμία άλλη εταιρεία ή όμιλος του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας δεν έχει λάβει τόσο υψηλό χρηματικό ποσό από την Ουάσινγκτον στην κούρσα για την κατασκευή εμβολίων που θα εγγυώνται την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Η συμφωνία με τη Moderna περιλαμβάνει επίσης δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 400 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην άμεση παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων μόλις το εμβόλιο εξασφαλίσει έγκριση και έως και 500 εκατομμυρίων δόσεων κατόπιν, θα έχουμε επομένως 600 εκατομμύρια δόσεις», διαβεβαίωσε ο Trump, αναφέροντας αισθητά υψηλότερο αριθμό από αυτόν για τον οποίο κάνουν λόγο οι ανακοινώσεις.
Η κυβέρνηση του Trumpέχει πλέον δαπανήσει με τη συμφωνία αυτή τουλάχιστον 10,9 δισεκ. δολάρια για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων εναντίον του SARS-CoV-2. Έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer και Sanofi, καθώς και 300 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca, συνολικά δηλαδή 800 εκατ. δόσεις (ακόμη πειραματικών ως αυτό το στάδιο) εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

Ρωσία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της για την Covid-19 θα είναι έτοιμη για κάποιους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών εντός δύο εβδομάδων.
 «Φαίνεται ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τα ειδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και προσπαθούν να εκφέρουν γνώμες που κατά την άποψή μας είναι απολύτως αβάσιμες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας θα χορηγηθεί σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, σε εθελοντική βάση και θα είναι σύντομα έτοιμο.
«Τα πρώτα πακέτα του ιατρικού εμβολίου κατά της μόλυνσης του κορονοϊού θα παραληφθούν εντός των επόμενων δύο

Η Γερμανία αμφισβητεί το ρωσικό εμβόλιο

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εκφράζει αμφιβολίες για «την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο πήρε έγκριση από τις ρωσικές αρχές.
«Δεν υπάρχουν γνωστά δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου», ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND.
Υπενθύμισε επίσης ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση «η ασφάλεια των ασθενών είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα».
«Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι θετικός ο λόγος της χρήσης του εμβολίου ως προς τους κινδύνους, προτού να κυκλοφορήσει για το ευρύ κοινό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι το Βερολίνο δεν είχε κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα για το θέμα αυτό.
«Η έγκριση ενός εμβολίου στην Ευρώπη προϋποθέτει, εκτός από την απόδειξη για τη φαρμακευτική αξία του, να υπάρξουν και επαρκείς πληροφορίες από τις κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα» και την ασφάλειά του φαρμάκου, υπενθύμισε η εκπρόσωπος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι προτού να εκφέρει γνώμη θα πρέπει να εξετάσει επισταμένως όλα τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί κατά τις κλινικές δοκιμές.

Το Ισραήλ θα εξετάσει το ρωσικό εμβόλιο για την Covid-19

Το Ισραήλ θα εξετάσει το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να το αγοράσει, εάν θεωρήσει ότι είναι ένα «σοβαρό προϊόν», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας.
«Παρακολουθούμε με προσοχή κάθε έκθεση, ανεξάρτητα από τη χώρα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ήδη συζητήσει τις εκθέσεις από το ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου».
«Εάν πεισθούμε ότι είναι σοβαρό προϊόν, θα προσπαθήσουμε επίσης να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις.
Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω αυταπάτες.
Το προσωπικό των επαγγελματιών του υπουργείου εργάζεται σε αυτό όλη την ώρα.
Το εμβόλιο δεν θα έρθει αύριο», δήλωσε.
Το Ισραήλ αναπτύσσει το δικό του υποψήφιο εμβόλιο και σκοπεύει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους το νωρίτερο τον Οκτώβριο.
Έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τη Moderna και την Arcturus Therapeutics για τη δυνατότητα αγοράς των πιθανών τους εμβολίων.

Πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Αντιφατικές προβλέψεις

Σε όλο τον κόσμο, πολιτικοί, φαρμακευτικές εταιρίες και ρυθμιστικές αρχές διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για την COVID-19.
Πολλά εξαρτώνται από το τι σημαίνει «έτοιμο» και για ποια ομάδα ανθρώπων.

Πότε θα γνωρίζουμε ότι ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό;

Πάνω από πέντε φαρμακευτικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο διενεργούν προηγμένες κλινικές δοκιμές, καθεμία με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και αρκετές αναμένουν να γνωρίζουν εάν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 είναι αποτελεσματικά και ασφαλή έως τα τέλη του 2020.
Το πιο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα έρχεται από την AstraZeneca, η οποία διενεργεί μελέτη στη Βρετανία που λέει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και αυτό τον μήνα.
Ο δρ. A. Fauci, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η δοκιμή της Moderna μπορεί να έχει καθοριστικά αποτελέσματα έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Άλλες θα ακολουθήσουν αργότερα, κάποιες ίσως ακόμα πιο μετά.
Ορισμένοι ειδικοί διατυπώνουν επιφυλάξεις ότι οι δοκιμές, που πρέπει να μελετήσουν πιθανές παρενέργειες σε διαφορετικούς ανθρώπους, μπορεί να ολοκληρωθούν τόσο γρήγορα.
Ο P. Hotez, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικών Φαρμάκων στο Baylor College of Medicine στο Τέξας, λέει ότι η συλλογή επαρκών στοιχείων προκειμένου να αποδειχθεί ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές για τον κόσμο μπορεί να τραβήξει έως τα μέσα του 2021.

Πότε θα είναι έτοιμα τα εμβόλια;

Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την μεταποιητική τους δυνατότητα ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή μόλις τα εμβόλια εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές.
Κάποιες προσπάθειες έχουν τη στήριξη αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος που ονομάζεται «Operation Warp Speed».
Ο Fauci δήλωσε στο Reuters ότι αναμένεται δεκάδες εκατομμύρια δόσεις να είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2021, και ότι έως τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πιο αισιόδοξες κατευθυντήριες γραμμές από τον Αμερικανό πρόεδρο Trump που δήλωσε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αν και δεν διευκρίνισε τον όρο «έτοιμο».
Αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Moderna, η AstraZeneca και η Pfizer, έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν να παράγουν έκαστη πάνω από 1 δισ. δόσεις την επόμενη χρονιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετά δισεκατομμύρια διαθέσιμα έως τα τέλη του 2021.

Πότε μπορώ να το κάνω;

Οι πρώτες προμήθειες στα τέλη της φετινής χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης πιθανόν θα δοθούν σε ανθρώπους σε πλούσια κράτη που θεωρούνται από τις κυβερνήσεις τους ότι εργάζονται σε κρίσιμης σημασίας κλάδους ή που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.
Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών και στρατιωτικούς.
Χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες που θέτουν τους πολίτες τους στην πρώτη γραμμή εμβολιασμού όταν τα εμβόλια αυτά γίνουν ευρέως διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του 2021.
Τα περισσότερα εμβόλια βρίσκονται σε φάση δοκιμών καθώς δύο δόσεις χορηγούνται με διαφορά ενός μήνα, παρέχοντας πλήρη προστασία μόνο μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Πότε θα εμβολιαστεί ο κόσμος;

Ο χρόνος αναμονής για τα εμβόλια της COVID-19 πιθανόν να είναι μεγαλύτερος για ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν έχουν συμφωνίες προμήθειας.
Κάποιοι ίσως δυσκολευθούν να πληρώσουν τα εμβόλια που μπορεί να κοστίζουν πάνω από 40 δολάρια το άτομο, δήλωσε ο Hotez.
«Ανησυχώ ότι τα εμβόλια της Operation Warp Speed δεν θα φθάσουν σύντομα σε αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Hotez.
Η Gavi, μια συμμαχία για εμβόλιο σε αναπτυσσόμενες χώρες, σκοπεύει να διασφαλίσει 2 δισεκ. δόσεις εμβολίου το 2021, αρκετές για να εμβολιαστεί το ευπαθέστερο 20% του πληθυσμού σε φτωχότερες χώρες.
Αρκετές εταιρίες και φορείς, όπως το Serum Institute of India, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παραγωγή για φτωχές χώρες και κράτη μεσαίου εισοδήματος.

Θα μπορέσω να έχω ένα κινεζικό εμβόλιο;

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εγκρίνει κάποια πειραματικά εμβόλια για χρήση σε επιλεγμένους ασθενείς εκτός κλινικών δοκιμών.
Είναι όμως απίθανο να είναι άμεσα διαθέσιμα στη Δύση.
Οι εγχώριοι ρυθμιστικοί φορείς θα χρειαστεί να τα εγκρίνουν ενώ οι κλινικές δοκιμές από κινεζικές εταιρίες εκτός Κίνας συνεχίζονται.

Τι γίνεται με τη Ρωσία;

Η Ρωσία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, και πρόσθεσε μάλιστα πως εμβολιάσθηκε μία από τις κόρες του.
Η ονομασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία είναι «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ένωση το 1957.
Ο Kirril Dimitriev ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Οι δηλώσεις του έγιναν λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους.
Ο Kirril Dimitriev διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει άμεσα, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS