Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρατείνεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για την Καβάλα - Ποιές είναι οι κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται

tags :
Παρατείνεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για την Καβάλα - Ποιές είναι οι κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται
Η σύνθεση των ενδιαφερομένων κοινοπραξιών για την Αποθήκη της Καβάλας και το πράσινο υδρογόνο
Παρατείνεται, κατά πάσα πιθανότητα για ένα μήνα, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας.
Ο σχετικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον Ιούνιο από το ΤΑΙΠΕΔ με αρχική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 31η Αυγούστου, όπως φαίνεται προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από το διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), όσο και από ξεχωριστά τις ευρωπαϊκές εταιρίες που εξαγόρασαν τον ΔΕΣΦΑ δηλαδή την ιταλική Snam, τη βελγική Fluxys και την ισπανική Enagas, σχήματα με τα οποία πιθανόν θα συμμαχήσει η πλευρά Κοπελούζου.
Ποιά είναι η STORENGY

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι το υπόγειο εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας που μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου, προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας STORENGY στην οποία συμμετέχουν η γαλλική Engie, η Energean Oil που διαχειρίζεται το ενεργό κοίτασμα του Πρίνου και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το ενδιαφέρον του ομίλου Κοπελούζου που προωθεί το έργο του FSRU της Αλεξανδρούπολης (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου) είναι όπως γίνεται αντιληπτό συμπηλωματικό με τον βασικό του στόχο.
Μετά από αίτημα τουλάχιστον δυο εκ των ενδιαφερομένων προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για να μελετηθούν τα στοιχεία του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την παράταση του έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που εξασφαλίζει προνομιακή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του έργου.
Ωστόσο για να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του στο πλαίσιο των έργων PCI, ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου ώστε ο ανάδοχος να προλάβει να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν γίνει η κατανομή των κονδυλίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, αν και παλαιότερες μελέτες ανέβαζαν το ποσό αυτό στα 300-400 εκατ. ευρώ.
Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προκηρύξει την εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση και την εξέταση νέων και παλαιών αποτελεσμάτων επιθεώρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση και να προσδιοριστεί η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των υπεράκτιων εγκαταστάσεων.
Για την ανάπτυξη της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας ενδέχεται να απαιτηθούν νέες χερσαίες εγκαταστάσεις, αγωγοί και νέα σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Ο συνδυασμός με το Πράσινο Υδρογόνο

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο τραπέζι βρίσκονται και σκέψεις αποθήκευσης «πράσινου» υδρογόνου στον συγκεκριμένο χώρο ώστε το έργο να μπορεί να αντλήσει κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία από το 2022 «παγώνει» οποιαδήποτε στήριξη σε επενδύσεις ορυκτών καυσίμων.
Η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας υποστηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα έργα που ολοκληρώνονται ή υλοποιούνται στην περιοχή (όπως οι αγωγοί αερίου TAP και IGB και το FSRU), την υλοποίηση ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Hub) στη Βόρεια Ελλάδα.
Η χωρητικότητά της, η οποία εκτιμάται περίπου στο 1 bcm, την καθιστά ιδιαιτέρως σημαντική για την ενεργειακή ασφάλειά της.
Η παραχώρηση του υπόγειου χώρου θα γίνει για 50 έτη.
Κατά ένα τμήμα της αγοράς όμως η όλη επένδυση λόγω της ολοκλήρωσης των αγωγών και μεταφοράς φυσικού αερίου από αυτούς έχει χάσει μέρος της αρχικής σημασίας της.
Κατά δεύτερον η όλη ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί σε σχέση με την χρήση της αποθήκευσης και διανομής/εμπορίας του αερίου.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης