Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Η επιστροφή του κορωνοϊού ως η μεγάλη απειλή γι’ όλους και γι’ όλα

tags :
Φέγγος (Prelium): Η επιστροφή του κορωνοϊού ως η μεγάλη απειλή γι’ όλους και γι’ όλα
Άρθρο του Κωνσταντίνου  Φέγγου, Πρόεδρος  της PRELIUM Investment Services
Την περασμένη εβδομάδα έγραφα πως έχοντας πλησιάσει την στήριξη των 612 μονάδων του Γενικού Δείκτη «οι πιθανότητες είναι η επόμενη κίνηση να είναι χαλαρά ή μέτρια ανοδική».
Το χαλαρά ή μέτρια είναι σχετικό με δεδομένη τις διακυμάνσεις που έχουμε συνηθίσει.  
Πάντως η τελευταία εβδομάδα ήταν ανοδική.
Αυτό δεν επέτρεψε στις τραπεζικές μετοχές να δείξουν ότι έχουν ξεπεράσει την κακοδαιμονία τους αλλά πάντως αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές έσωσαν την παράσταση και ο δείκτης φάνηκε ότι έχει ακόμα δυνάμεις να κινείται σε ένα αξιοπρεπές εύρος τιμών παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Το σημαντικότερο γεγονός για την Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε ήταν η συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο.
Με πολύ έξυπνη στρατηγική η κυβέρνηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες με τις στρατιωτικά ισχυρές χώρες της περιοχής.  
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος και φυσικά η Γαλλία, αποτελούν τις μικρές τοπικές υπερδυνάμεις της περιοχής και αυτό αποδεικνύεται από το ποσοστό του ΑΕΠ που ξοδεύουν για εξοπλισμούς.
Αυτές οι χώρες έχουν πλέον υπογράψει συμφωνίες που κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην περιοχή, αφήνοντας την γείτονα Τουρκία να προβάλει τις δικές της διεκδικήσεις στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και στη χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι παγκόσμιοι ισχυροί.
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο που δημιουργεί στην Ελλάδα η υπεροπλία της γείτονας χώρας  και το σημαντικό είναι ότι το γνωρίζει.
Στο θέμα της οικονομίας τα πράγματα δεν πήγαν καλά, καθώς ο κορωνοϊός ανακάμπτει διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται τα στοιχεία για την ύφεση που δημιουργήθηκε το δεύτερο τρίμηνο.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Αμερική είναι πρωτόγνωρα, με την ύφεση να χτυπάει το 33%, χωρίς όμως αυτό να έχει επηρεάσει αντίστοιχα το Αμερικάνικο χρηματιστήριο.
Η Ελλάδα έχει επηρεαστεί λιγότερο στο θέμα της ύφεσης, αλλά η Ελλάδα δουλεύει καλοκαίρι και ήδη τα μέτρα εντείνονται, δυσκολεύοντας τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες.
Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα καλό πακέτο στήριξης για την οικονομία, αλλά όταν η οικονομία δεν δουλεύει, η όποια στήριξη απλώς μειώνει τις άμεσες επιπτώσεις.
Στρατηγικά, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και αυτό επιδεινώνει τη σχέση που έχει η «μαύρη» οικονομία της χώρας με την «άσπρη».
Πολλά επαγγέλματα που στηρίζουν τις τουριστικές υποδομές αλλά και την εξυπηρέτηση του τουριστικού πακέτου, παραδοσιακά κινούνται στη μαύρη οικονομία. Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς γίνονται η μαύρη οικονομία ανθεί, ιδιαίτερα λόγω των εξοντωτικών φόρων και κανονισμών που έχουν επιβάλλει τα κατά καιρούς μνημόνια.
Τώρα η μαύρη οικονομία πλήττεται εξίσου με την «άσπρη» και έχει το πρόσθετο πρόβλημα πως δεν μπορεί να επιδοτηθεί ή να βοηθηθεί από τα πακέτα στήριξης.  
Ίσως αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να βελτιώσει τη σχέση μεταξύ μαύρης και άσπρης οικονομίας της χώρας, κάνοντας πιο ανταγωνιστική την άσπρη οικονομία με μειώσεις φόρων, επιβαρύνσεων και κανονιστικού πλαισίου και χρησιμοποιώντας τα πακέτα στήριξης για να κάνει ελκυστικό το πακέτο «δουλεύω νόμιμα».
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι όταν το κανονιστικό πλαίσιο είναι πολύ περιοριστικό και όταν δουλεύοντας νόμιμα σου παίρνει το μεγαλύτερο μέρος το Κράτος, το κίνητρο να περάσεις στη σκοτεινή πλευρά είναι μεγάλο.  
Όταν δεις ότι το Κράτος βοηθάει το νόμιμο με επιδοτήσεις και στήριξη, ότι το κανονιστικό πλαίσιο χαλαρώνει και δεν έχει εξωπραγματικές απαιτήσεις και τέλος το Κράτος σε φορολογεί σε λογικά πλαίσια, το κίνητρο για τη σκοτεινή πλευρά μειώνεται δραματικά.
Χρηματιστηριακά, όσο το χρηματιστήριο παραμένει τραπεζοκεντρικό και με δεδομένη τη θερινή ραστώνη, δεν περιμένουμε πολλά. 
Όμως η γερή στήριξη στις 612 μονάδες έχει επιβεβαιωθεί και οι 650 ή ακόμα και οι 680 μονάδες είναι ορατές.  


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης