Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προβληματικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους μικρούς ιδιοκτήτες γης

Προβληματικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους μικρούς ιδιοκτήτες γης
Σε εταιρίες Real Estate οδηγούνται τα μικρά οικόπεδα
Τα πάνω κάτω στην δόμηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων φέρνει το νομοσχέδιο  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο « Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
Πρόκειται για μια πολεοδομική «βόμβα» που τινάζει στον αέρα τις μικρές περιουσίες γης  με τα «θραύσματα» να χτυπούν  τον μικρό κλήρο ενώ οι μεγάλοι ευνοημένοι του νομοσχεδίου θα είναι οι εταιρείες real estate και τα μεγάλα  επενδυτικά project . Οι  μικροϊδιοκτήτες γης θα υποχρεωθούν να  πουλήσουν τις περιουσίες τους αντί πινακίου φακής καθώς δεν θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν οι ίδιοι.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 107 άρθρα και τίθεται άμεσα σε διαβούλευση  μέχρι τα τέλη  Αυγούστου  με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου  να ξεχνά τη γνωστή πολιτική ρήση δεν χαλάμε τα μπάνια του λαού. Αντιθέτως.
Οι μικρές περιουσίες φαίνεται πως κινδυνεύουν να χαθούν προς όφελος οργανωμένων κτηματικών συμφερόντων με ένα σχέδιο νόμου που δε προβλέπει κανένα δίχτυ προστασίας για τους μικρούς ιδιοκτήτες.
Ο εμπνευστής του νομοσχεδίου είναι ο υφυπουργός και καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου που διαμορφώνει το μέλλον  και το αύριο της χώρας στο τομέα της δόμησης, βάζοντας στην άκρη σημαντικά στοιχεία πολιτικής όπως είναι η απαξίωση των περιουσιών των πολιτών που έχουν στην κατοχή τους μερικά μέτρα γης εκτός σχεδίου για να αξιοποιηθεί κάποια στιγμή και να δημιουργηθεί ένα ακίνητο με οποιαδήποτε μορφή.
Παράλληλα, η κατάργηση κάθε παρέκκλισης στην εκτός σχεδίου δόμηση για περιοχές γύρω από τα χωριά και τις κωμοπόλεις όλης της χώρας επηρεάζει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τις δυνατότητες απασχόλησης, αφού δεν θα μπορεί πλέον να οικοδομηθεί πέριξ των οικισμών στα υπάρχοντα μικρά οικόπεδα ή χωράφια ούτε εργαστήριο, ούτε εμπορικό κατάστημα και άλλα επαγγελματικά κτίρια που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή και την οικονομία στην ελληνική επαρχία
Είναι απορίας άξιον τί θα λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές όλον τον Αύγουστο στις εκλογικές τους περιφέρειες για την έμπνευση αυτή του κ. Οικονόμου που θέλει να κάνει νόμο του κράτους....
Η μόνη θετική διάταξη του νομοσχεδίου για τους μικρούς ιδιοκτήτες είναι ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο δύο ετών και στο διάστημα αυτό δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης τους με το παλαιό καθεστώς αλλά είναι αμφίβολο να αξιοποιηθούν καθώς θα λείπουν τα χρήματα για την ανέγερση και ολοκλήρωση  του ακινήτου.
Τα οικόπεδα που η επιφάνεια τους έφτανε τα 750 τετραγωνικά μέτρα και ήταν σε επαφή με επαρχιακό δρόμο χάνουν κάθε δικαίωμα ανέγερσης ακινήτου. Καταργούνται όλες οι αποκλίσεις και εξαιρέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας που έδινε την ευκαιρία ανέγερσης ακινήτου.
Με το νέο νομοσχέδιο θα χάσουν τον ύπνο τους και όσοι διαθέτουν έκταση 4 στρεμμάτων και έκαναν σχέδια με το παλαιό καθεστώς δόμησης.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Δημήτρη Οικονόμου στο άρθρο 30 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου προβλέπει  ότι ειδικά για χρήση κατοικίας για γήπεδα εμβαδού από 1.200 μέχρι 2.000 τ.μ. μπορούν να χτιστούν μέχρι 150 τ.μ. Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ. μέχρι και 4.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί  τον συντελεστή δομήσεως 0,018.  
Επιπλέον, το νομοσχέδιο «αγκαλιάζει» και ενισχύει τις επενδύσεις για  μεγάλες  ξενοδοχειακές μονάδες καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 8 στρέμματα για να υλοποιηθεί  ένα αντίστοιχο σχέδιο ανοικοδόμησης και δίνει την ευκαιρία στο έναν και ισχυρό ιδιοκτήτη να συνενώσει και όμορες κατατετμημένες εκτάσεις που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και πιθανότατα θα προσφερθούν  με χαμηλό τίμημα.
 Σύμφωνα  με τους ειδικούς  το νομοσχέδιο είναι γενναιόδωρο με τις  εταιρείας Real Estate οι οποίες  θα βρεθούν εμπρός σε μία νέα αγορά οικοπέδων  που η τιμή πώλησης θα διαμορφώνεται από τον αγοραστή.
 Ακόμη  οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης αποκτούν προνόμια και αρκετή ευελιξία  για να φτιάξουν μονάδες υψηλών προδιαγραφών καθώς οι μικρές εκτάσεις γης  χάνουν την αξία  τους.

Το άρθρο 34 αναφέρει τις περιπτώσεις  ως  μεταβατική  διάταξη που επιτρέπεται η ανέγερση ακινήτου  

1. Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για την ανέγερση κατοικίας τα γήπεδα:
α) που κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν πρόσωπο σε διεθνείς εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:
αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12η.11.1962, ημέρα δημοσίευσης του από 24.10.62 βασιλικού διατάγματος (Δ&39; 142), ελάχιστο πρόσωπο: 10 μέτρα, ελάχιστο βάθος 15 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 750 τ.μ.ββ) που υφίστανται κατά την 12η.9.1964, ημέρα δημοσίευσής του από 21.7.1964 βασιλικού διατάγματος (Δ&39; 141), ελάχιστο πρόσωπο: 20 μέτρα, ελάχιστο βάθος 35 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ.
β) που έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο 25 μ., ελάχιστο βάθος 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.
γ) που δημιουργήθηκαν από την 17η.10.1978 ημέρα δημοσίευσής του από 6.10.1978 π.δ. (Δ&39; 538) μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος με ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ.
δ) που έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό κατηγορίας Α, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο 25 μετρα , ελάχιστο βάθος 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.
ε) που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.77 π.δ. (Δ’ 133), ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ., πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική κατηγορίας Α οδό, ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ., και ελάχιστο βάθος σαράντα (40) μ.
στ) που είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεως διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων.

 Τέλος  οι άδειες οικοδομής  σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Επίσης ξεχωριστή σημασία έχει ότι αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή νέων κτιρίων σε σχέση με την ειδική χρήση (15) Τουριστικά καταλύμµατα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδοµής σε περιοχές εκτός σχεδίου στα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 7 του ν. 4495/2017 ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 8 του ν. 4495/2017.
Η ισχύς της αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την έναρξη εκπόνησης του αντίστοιχου Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ένα (1) ακόμη έτος.
Τα 2 κοσμοπολίτικα νησιά θεωρούνται από το ΥΠΕΝ ήδη κορεσμένα σε τουριστικές υποδομές, αλλά η απαγόρευση που επιβάλλεται πιάνει σχεδόν όλους τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες γης αλλά κανέναν μεγάλο, αφού οι στρατηγικές επενδύσεις από τα μεγάλα πορτοφόλια που έχουν εγκριθεί κυρίως στη Μύκονο γίνονται με Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και μπορούν να προχωρήσουν, δηλαδή θα είναι οι μόνες κτιριακές επενδύσεις τουριστικής χρήσης για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον!
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, όχι μόνο σε Μύκονο - Σαντορίνη αλλά σεενώ  οι μηχανικοί στην επαρχία κάνουν χρυσές δουλειές αλλά με άγνωστο Χ το αν θα τελειώσουν ποτέ όλα αυτά τα έργα, καθώς η κίνηση γίνεται για να διασφαλιστεί η οικοδομησιμότητα κάθε οικοπέδου και οι ευνοϊκότεροι όροι δόμησης που ισχύουν σήμερα.
 

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης