Οικονομία

Μαύρος Ιούλιος για τα δημόσια ταμεία: Νέα βουτιά 30% στις κρατικές εισπράξεις – Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο

Μαύρος Ιούλιος για τα δημόσια ταμεία: Νέα βουτιά 30% στις κρατικές εισπράξεις – Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
Μεγάλη αναταραχή στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου από την καθίζηση των φορολογικών εισπράξεων, λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και του κλίματος αβεβαιότητας
Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεχιζόμενη καθίζηση των φορολογικών εισπράξεων, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί για ένα δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα κορονοϊού στη χώρα μας από το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ιούλιος θα είναι ένας ακόμη «μαύρος μήνας» για τα δημόσια ταμεία, καθώς τα στοιχεία για τα έσοδα που συλλέγει το Γενικό Λογιστήριο προοιωνίζονται πτώση τουλάχιστον 30%.
Γεγονός το οποίο επιτείνει το δημοσιονομικό πρόβλημα αφού υπήρχαν μέρες μέσα στον Ιούλιο, όπου η βουτιά στα έσοδα ξεπέρασε ακόμη και το 80%, όπως προέκυψε έπειτα από σύγκριση που έκαναν οι υπηρεσίες με αντίστοιχο διάστημα ημερών του 2019.
Οπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, η «κούρσα» των μειωμένων εσόδων καθοδηγείται αποκλειστικά από τον τουρισμό που θεωρείται βαρόμετρο για τον προϋπολογισμό, αλλά και την ύφεση η οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, «το μέγεθος της επιβράδυνσης θα καθοριστεί από τα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου».
Επισημαίνεται ότι ο Ιούνιος ξεκίνησε με μηδενικά έσοδα από την τουριστική βιομηχανία και τις συναφείς δραστηριότητες (εστίαση, τουριστικά καταστήματα, κ.ά.) με τον Ιούλιο να περιορίζεται στο 20%-25% των αντίστοιχων του 2019 και τον Αύγουστο να αναμένεται λίγο καλύτερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πέρυσι τέτοιο καιρό στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινούσαν με εισπράξεις 2,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο μόνο από τον τουρισμό και χωρίς κανένα προβληματισμό για τα έσοδα έτρεχαν τις προβλεπόμενες «ασκήσεις» που θα οδηγούσαν σε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμη και από τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ.
Το μέγεθος αυτών των εισπράξεων είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν στο οικονομικό επιτελείο να το συγκεντρώνουν σε βάθος 4 μηνών που είναι η συνήθης τουριστική σεζόν για το κλίμα της Ελλάδας, όταν ήδη οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον Ιούλιο σχηματίζουν ήδη μια «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ.
Εάν στο «κενό» αυτό συνυπολογιστεί και η επίπτωση από την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και οι περισσότερες δόσεις εξόφλησης του φόρου που ισχύσουν φέτος, επιβεβαιώνεται οι ανησυχίες για το τέλμα των κρατικών εσόδων.
Κατά συνέπεια ο στόχος για 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο δεν υπάρχει καν στον χάρτη με αποτέλεσμα όλες αυτές οι εξελίξεις να δημιουργούν ένα καλοκαίρι μεγάλης αγωνίας για την κυβέρνηση, η οποία έχει φτάσει να «ξηλώσει» μέχρι και το τελευταίο σχέδιο για ανάταξη της οικονομίας και «απόδραση» από την κρίση που έχει εκπονήσει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία, η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ.
Δήλωσε, ωστόσο, πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.
Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και επεσήμανε ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης