Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Η προκλητικότητα της Τουρκίας διώχνει τους επενδυτές

tags :
Φέγγος (Prelium): Η προκλητικότητα της Τουρκίας διώχνει τους επενδυτές
Άλλη μια βδομάδα επενδυτικής ανομβρίας στο Ελληνικό χρηματιστήριο
Η γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία, κατάφερε να αναιρέσει τα επιτεύγματα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβεβαιώσει την άποψη ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο δρα σαν προεξοφλητικός μηχανισμός μόνο για τα κακά νέα.
Η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, κατάφερε να συγκεράσει πολύ αποκλίνουσες στρατηγικές και να δώσει ένα πακέτο στήριξης που εμπεριέχει μεγάλο μέρος επιδοτήσεων.
Δεν έχει διευκρινιστεί πως θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι επιδοτήσεις, αλλά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πακέτου είναι επιδοτήσεις είναι θετικό, κυρίως για τα μικρότερα κράτη.
Σε αυτό το κλίμα, η Ελληνική κυβέρνηση, κατάφερε να αποσπάσει ένα πακέτο επιδοτήσεων που είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο, καθώς 19 από τα 32 δις που αναλογούν στην Ελλάδα θα είναι επιδοτήσεις.
Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να τονώσει την επενδυτική ψυχολογία με το μήνυμά του, αλλά σε εις ώτα μη ακουόντων, καθώς η προοπτική πολέμου με την Τουρκία λόγω της επιθετικής στάσης που αυτή ακολουθεί, φόβισε τους επενδυτές.
Εδώ και μήνες οι σχέσεις μας με τη γείτονα είναι σε κρίση.
Από τη μία η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, από την άλλη η Αγία Σοφία και τώρα οι έρευνες στο Αιγαίο.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση της Τουρκίας, προσπαθεί να καλύψει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δημιουργώντας ένταση στην περιοχή και εκμεταλλευόμενητις τελευταίες ρανίδες διεθνούς στήριξης που της έχει εξασφαλίσει η ανοδική της πορεία την τελευταία 15ετία. 
Βλέποντας ότι αυτή η στήριξη μπορεί να επηρεαστεί από τις Αμερικανικές εκλογές και έχοντας και αυτή μπροστά της την προοπτική εκλογών, βιάζεται να δημιουργήσει κατορθώματα και εκβιάζει για οικονομική στήριξη.
Ευτυχώς η ένταση φαίνεται να μειώνεται με την παρέμβαση της Ευρώπης, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει και μπροστά μας έχουμε και άλλα επεισόδια του δράματος.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η βδομάδα θα μπορούσε να είναι καλή, καθώς ψηφίστηκε ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, βρίσκεται σε διαβούλευση ο νόμος που θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις, η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει φρέσκο χρήμα και ο τουρισμός ξεκίνησε να λειτουργεί.
Το γεγονός ότι η επανάκαμψη της συζήτησης για τον κορωνοϊό και η ένταση με την Τουρκία δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να αναλάβουν ρίσκα δεν είναι καλό.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο θα έπρεπε να είναι ένας μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και μάλιστα ένας μηχανισμός άντλησης ιδίων κεφαλαίων (equity) και όχι δανεικών κεφαλαίων (ομόλογα).
Όταν αυτό δεν συμβαίνει εδώ και χρόνια, έχουμε το φαινόμενο, πολλοί μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών να προτιμούν να διατηρούν τις μετοχές τους σε χαμηλά επίπεδα, ώστε όταν κάνουν μια δημόσια προσφορά σε ψηλότερη από τη χρηματιστηριακή τιμή αυτή να φαντάζει ελκυστική. 
Φυσικά μετά τη δημόσια προσφορά, αποχωρούν από το Ελληνικό χρηματιστήριο και φροντίζουν να βρουν χρηματοδότηση σε πιο «ζωντανές» αγορές.
Αν αυτό δεν μας ικανοποιεί σαν χώρα, θα πρέπει να στηρίξουμε τις χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Προσωρινά, αντιστάσεις για το Γενικό Δείκτη υπάρχουν στις 650, 666 και το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων.
Στηρίξεις στις 620, 612 μονάδες και το επίπεδο των 600 μονάδων.
Με την ύφεση στα γεωπολιτικά αλλά και την αδυναμία που δείχνει για πολλοστή φορά ο τραπεζικός δείκτης, δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις εκτός είναι αυτές είναι εισαγόμενες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης