Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επιτάχυνση του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου168 εκατ.

tags :
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επιτάχυνση του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου168 εκατ.
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επιτάχυνση του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ
Tρόποι προκειμένου η ΤΕΡΝΑ Ενερειακή να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων σε εξαιρετικά προβληματικούς Δήμους - το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο - διερευνήθηκαν προ ημερών σε σύσκεψη που έγινε υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με ομάδα εργασίας αποτελούμενη από νομικούς, οικονομολόγους, τεχνικούς συμβούλους και εκπρόσωπο του Ομίλου η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται εν κινδύνω, ούτε το θέμα της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου, ούτε της κατασκευής των μονάδων επεξεργασίας και τέθηκε επί τάπητος η εξέταση νομικών, οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων για την έναρξη της διαδικασίας προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα καθώς και η απαράδεκτη περιβαλλοντικά κατάσταση με τις δεκάδες χωματερές σε όλη την έκταση της Περιφέρειας και την έναρξη εκπόνησης μελέτης για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των εν λόγω χώρων στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Οι μονάδες της Πελοποννήσου συνιστούν το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.
Προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δημιουργούνται στην Κορινθία και την Αργολίδα.
Στο έργο θα απασχοληθούν κατά την περίοδο της κατασκευής 800 άτομα ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 270-300 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Το έργο κινητοποιεί κεφάλαια 163 εκατ. ευρώ ενώ στις Μονάδες θα αξιοποιείται τεχνολογία αιχμής με ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη διαχείρισης.
Να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου το 2013 και εκ τότε η διαδικασία έχει περάσει από 40 κύματα.
Το καλοκαίρι του 2014, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, ενώ το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία, ακύρωσε τη ΣΔΙΤ.
Ωστόσο στις 22 Μαρτίου του 2018 με νέα τροπολογία η Κυβέρνηση παραχώρησε-αφού την είχε αφαιρέσει- την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Ιούνιο της ίδια χρονιάς υπεγράφει η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή .
Τον Οκτώβριο του 2018 με ειδική πράξη του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε η υπαγωγή των απαλλοτριώσεων του ΣΔΙΤ στις διατάξεις της παρ.1 του αρ.7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Ελένη Μπότα
elenimpota@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης