Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία άνοιξαν τα σύνορα στους τουρίστες, αλλά αυτοί δεν έρχονται

tags :
Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία άνοιξαν τα σύνορα στους τουρίστες, αλλά αυτοί δεν έρχονται
Λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με πέρυσι οι τουρίστες στα ελληνικά νησιά. Άδεια τα περισσότερα ξενοδοχεία στα Κανάρια. Δραματική η κατάσταση στην Ιταλία.
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον τουρισμό του ευρωπαϊκού νότου.
Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία μετρούν άδεια καταλύματα την ώρα που πέρυσι τέτοια εποχή δεν έπεφτε καρφίτσα στα γραφικά σοκάκια των τουριστικών θέρετρων των χωρών αυτών.
Σύμφωνα με τους New York Times, παρά το γεγονός ότι η νότια Ευρώπη από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα, προσπαθεί πλέον έπειτα από μήνες περιορισμού λόγω κορωνοϊού να κερδίσει τους χαμένους καλοκαιρινούς μήνες, επενδύοντας από το δεύτερο μισό του Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτέμβρη, όλα δείχνουν πως ο τουρισμός δεν μπορεί να επανακάμψει.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν φέτος διακοπές, ενώ όσοι το κάνουν, επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα τους, αναφέρει το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των τουριστών που θα πάρει τη γενναία απόφαση να περάσει τα σύνορα.
Ο ευρωπαϊκός νότος στηρίζεται στους Βρετανούς, Γερμανούς κι άλλους βορειοευρωπαίους, που ξοδεύουν στις διακοπές τους δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζουν οι New York Times, που επισημαίνουν ότι τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά.
Την ίδια ώρα, το καλοκαίρι του 2020 είναι διαφορετικό για τον ευρωπαϊκό νότο και για έναν ακόμη λόγο: Οι ΗΠΑ δεν θεωρούνται ασφαλής χώρα από την ΕΕ κι αυτό το γεγονός ρίχνει βαριά τη σκιά του στον τουρισμό και κυρίως στους προορισμούς που στηρίζονταν στις πτήσεις charter, όπως τα Κανάρια νησιά στην Ισπανία ή Κρήτη στην Ελλάδα.

Έρημη πόλη η Τενερίφη

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τα Κανάρια, καθώς κάθε χρόνο τα επισκέπτονται με πτήσεις Charter περί τους 15 εκατομμύρια τουρίστες, ωστόσο φέτος μόλις και μετά βίας η πληρότητα αγγίζει το 30%.
Αποτέλεσμα είναι πολλά ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Cehat, του ισπανικού ΣΕΤΕ, Jorge Marichal, που διαθέτει ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Τενερίφη, φέτος άνοιξε μόλις το 20% των τουριστικών καταλυμάτων.

Τα vouchers δεν έσωσαν την Ιταλία

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τον εγχώριο τουρισμό, δίνοντας ένα μπόνους διακοπών.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα voucher 150 ευρώ ανά Ιταλό, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που δύναται να φτάσει έως τα 500 ευρώ ανά οικογένεια, προκειμένου οι Ιταλοί να ταξιδέψουν εντός των συνόρων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Dario Franceschini, έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 400.000 vouchers, αξίας 183 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σκιαγραφούν μια άλλη πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της Corriere della Sera που μετέδωσε πως μόνο 4 στα 100 ξενοδοχεία δέχονται τα κρατικά vouchers.
Για την ακρίβεια, σε σύνολο 27.370 καταλυμάτων, μόλις τα 1.151 αποδέχονται τα vouchers, ήτοι το 4,2%.

Κρίση και στην Ελλάδα παρά τη «νίκη» της πάνω στην πανδημία

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι New York Times τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι υπέφερε πολύ λιγότερο από τις «ανταγωνίστριές» της Ιταλία και Ισπανία, υφίσταται και αυτή τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τις πρώτες 12 μέρες του Ιουλίου, η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος», βούτηξε κατά 75% σε σχέση με πέρυσι και στα 14 διεθνή περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 84%!

Grant Thornton: Μεγάλες οι προκλήσεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία

Την ίδια ώρα, μελέτη της Grant Thornton για την Ελλάδα κατέδειξε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι ένα καλοκαίρι κρίσης επιβίωσης για τα ελληνικά ξενοδοχεία κι επισημαίνει ότι οι προκλήσεις που δημιουργεί η COVID-19 επηρεάζουν σχεδόν κάθε μέρος των λειτουργιών ενός ξενοδοχείου, από τα επίπεδα πληρότητας των δωματίων και τα σχέδια στελέχωσης, έως την προμήθεια τροφίμων και ποτών.
Η πανδημία έχει τη δυνατότητα να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον κλάδο, πέρα από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των περιφερειακών lockdown.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι προτεραιότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο εξαρτώνται από το μέγεθος και τη δομή της εκάστοτε επιχείρησης, καθώς και από την τρέχουσα χρηματοοικονομική της θέση και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Ρευστότητα

Η άμεση πρόκληση για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ξενοδοχείων ήταν η διαχείριση των ταμειακών ροών και οι προβλέψεις. Η Grant Thornton επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις που είχαν καλή κεφαλαιοποίηση με υγιείς ισολογισμούς έχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα όσον αφορά την αντοχή στην απότομη πτώση των εσόδων και σε μια ενδεχόμενη μακροπρόθεσμη περίοδο μείωσης της ζήτησης. Για τους διευθυντές και ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της ρευστότητας και στη μείωση των αναγκών σε μετρητά. Αυτό θα απαιτήσει διεξοδική εξέταση όλων των δαπανών πριν από την περίοδο COVID-19.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη ταμειακών ροών στην τρέχουσα κατάσταση. Πρώτον, τι θα συμβεί όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και οι περιορισμοί ταξιδιού παραμείνουν ασαφείς. Ενδέχεται να έχουμε μια περίοδο μηδενικής ζήτησης καθώς οι προσεχτικοί καταναλωτές που κρατούν ακόμα αποστάσεις όπως και η συνέχεια των μέτρων του social distancing, απαιτούν μειωμένη χωρητικότητα δωματίου και αυξημένα κόστη καθαρισμού τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα έσοδα και τα λειτουργικά κόστη. Τα επαγγελματικά ταξίδια μπορεί να υστερήσουν σε σχέση με τα ταξίδια αναψυχής καθώς οι εταιρείες έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τα περιοριστικά μέτρα και να διεξάγουν τις συναντήσεις τους διαδικτυακά. Δεύτερον, πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο χρησιμοποιούν προσωρινά κρατική υποστήριξη για την καταβολή μισθών και ανελαστικών δαπανών. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό θα είναι διαθέσιμη τέτοιου είδους βοήθεια και σε ποια κλίμακα.

Απασχόληση

Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρηματικές μονάδες μπόρεσαν, σύμφωνα με την ανάλυση, να μειώσουν σημαντικά το κόστος εργασίας τους μέσω μειωμένων ωρών, ή με τη χρήση κυβερνητικής υποστήριξης για να δώσουν άδεια σε τμήματα του προσωπικού τους. Αυτή η διευκόλυνση στη ρευστότητα ήταν εξαιρετικά επωφελής για μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου, δημιουργεί όμως και πολλά πιθανά ζητήματα.
Με λιγότερα στελέχη σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης, τα θέματα εσωτερικού ελέγχου πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις διοικητικές ομάδες. Η ιεράρχηση των ευθυνών μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά είναι ζωτικής σημασίας οι εσωτερικές διαδικασίες έγκρισης και διαχείρισης κινδύνων να παραμένουν αποτελεσματικές. Τα αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις εγκρίσεις μπορεί να φαίνονται διαφορετικά από αυτά της προ COVID-19 περιόδου λόγω των διαδικτυακών συνομιλιών και σχολιασμών ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων επιπέδων της απομακρυσμένης εργασίας.

Ξένα κεφάλαια και αναδιάρθρωση

Με τα έσοδα και τις τελικές ταμειακές ροές να μειώνονται τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους διαχειριστές, είναι σημαντικό, σύμφωνα με την Grant Thornton, για τις επιχειρήσεις του κλάδου να προσδιορίσουν γρήγορα αυτά τα στοιχεία όπου τα διαθέσιμα κεφάλαια ενδέχεται να μην επαρκούν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, η έναρξη έγκαιρων και διαφανών διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων χρέους που ενδέχεται να παραμένουν σε εκκρεμότητα ή για την αναδιάρθρωση άλλων δαπανών που ενδέχεται να αναληφθούν σε επίπεδα που δεν αντιστοιχούν πλέον στα μελλοντικά επίπεδα λειτουργίας της επιχείρησης. Πολλοί δανειστές και χρηματοδότες δέχονται καθυστερήσεις στην πληρωμή και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω διαπραγμάτευση των όρων.
Η Grant Thornton τονίζει ότι αναμένει πως ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ξενοδοχείων μπορεί να προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τα χρέη τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών μετοχών και οι μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης με σημαντικά αποθεματικά μετρητών ενδέχεται να αρχίσουν να αναζητούν εξαγορές. Οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν τη βιωσιμότητα του σχεδίου τους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους και να δείξουν ότι είναι η καλύτερη επιλογή για να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Τα μπαρ και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, καθώς αυτά θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα συνεχιζόμενα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Χρηματοοικονομικός προγραμματισμός και αναφορά

Για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου, οι χρηματοοικονομικές αναφορές και ο προγραμματισμός για το 2020 θα διαφέρουν, σύμφωνα με την ανάλυση, σημαντικά από τα προηγούμενα χρόνια. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων που σχετίζονται με την οικονομική βοήθεια και την προσωρινή φορολογική ελάφρυνση. Ο συνεχώς εξελισσόμενος χαρακτήρας της πανδημίας σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις προσαρμόζουν τακτικά τις στρατηγικές τους, οπότε είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και οι διαχειριστές να γνωρίζουν αυτήν την υποστήριξη και να αξιοποιούν πλήρως τη διαθέσιμη βοήθεια. Όχι μόνο ο COVID-19 θα οδηγήσει σε εκτιμήσεις απομείωσης περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να αξιολογηθούν για σκοπούς χρηματοοικονομικής αναφοράς και συμβολαίων, αλλά και οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουν πώς θα επηρεάσει η πανδημία και η κυβερνητική υποστήριξη ζητήματα που σχετίζονται με μελλοντικές ταμειακές ροές και κέρδη.

Κρίσιμοι παράγοντες για την επάνοδο

Η αλυσίδα αξιών του ξενοδοχειακού κλάδου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με άλλους κλάδους της βιομηχανίας, καθώς και με την εγχώρια και παγκόσμια οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο καθοδηγούνται από παράγοντες πέραν του ιδιοκτήτη, του δικαιοπάροχου ή του ελέγχου του διαχειριστή. Αυτή η πολυπλοκότητα αναδείχθηκε, σύμφωνα με την Grant Thornton, μέσα από τον αντίκτυπο του COVID-19.
Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς οδηγούν σε σαφή ρευστότητα και λειτουργικές προκλήσεις, αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν ευκαιρίες σε όσους έχουν δυναμικούς ισολογισμούς και πρόσβαση σε δανειστές και επενδυτές που θα τους παρέχουν στήριξη. Η διασύνδεση του ξενοδοχειακού κλάδου οδηγεί στην ανάγκη για καλά μελετημένες, ολοκληρωμένες λύσεις που ανταποκρίνονται σημαντικά στις ανάγκες πολλών ενδιαφερομένων μερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης