Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία 1,82 τρισ για την ανάκαμψη - Προϋπολογισμός 1,074 τρισ και Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ με επιχορηγήσεις 312 δισ (390 δισ συνολικά) και 360 δισ δάνεια

Συμφωνία 1,82 τρισ για την ανάκαμψη - Προϋπολογισμός 1,074 τρισ και Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ με επιχορηγήσεις 312 δισ (390 δισ συνολικά) και 360 δισ δάνεια
Μετά από 5 ημέρες συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής - πρώτη φορά στην ιστορία - επιτεύχθηκε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.
(upd12) Απαιτήθηκαν 5 ημέρες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου 2020 για να επιτευχθεί συμβιβασμός - θρίλερ για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, που χαρακτηρίζεται ιστορικός από τους ηγέτες των κρατών της Ευρώπης. 
Συνολικά η κεφαλαιακή στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην ύφεση - σοκ φθάνει τα 1,82 τρισεκ. ευρώ
-Με 1,074 τρισεκ. να αφορούν
τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και
-Με 750 δισεκ. για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων επιχορηγήσεις 390 δισεκ. - οι καθαρές επιχορηγήσεις 312,5 δισεκ. και 78 δισ θα διατεθούν για συγκεκριμένους σκοπούς ή 52% του συνόλου των 750 δισεκ. - και τα δάνεια 360 δισεκ. ή 48%.
Οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν το 2021 με χρονοδιάγραμμα έως το 2026 αν και η κρίσιμη περίοδος είναι 2021 με 2023.
Η αποπληρωμή πρέπει να προγραμματιστεί, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή και προβλέψιμη μείωση των υποχρεώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2058.
Η πρόταση που έφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου της Ευρώπης, Charles Michel, συνολικά 68 σελίδων εγκρίθηκε τελικώς μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με κάποιες αλλαγές.
Βασική προυπόθεση για να μπορέσει μια χώρα να πάρει κεφάλαια είναι να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που όπως αποκάλυψε ο Salvini της Lega στην Ιταλία αφορούν μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό και στα Εργασιακά.
Από τα 750 δισεκ. τα 360 δισεκ. θα είναι τα δάνεια και οι καθαρές επιχορηγήσεις θα είναι 312,5 δισεκ. ευρώ.
Από το πρόγραμμα Recovery and Resilience Facility RRF θα χορηγηθούν 672,5 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων δάνεια θα είναι 360 δισεκ. και 312,5 δισεκ. οι επιχορηγήσεις. 
Το 70% των επιχορηγήσεων ή 218 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα RRF θα καταβληθούν το 2021 και 2022 και το 2023 το υπόλοιπο 30% δηλαδή 94 δισεκ. ευρώ.
Επίσης το 2021 θα υπάρξει μέριμνα προχρηματοδότησης έως και 10% των κεφαλαίων που αναλογούν στις χώρες. 
Οι κατανομές θα λαμβάνουν όχι την ανεργία αλλά την απώλεια σε ΑΕΠ κατά το διάστημα 2020 και 2020 με 2021.
Συγκεκριμένα το κλειδί κατανομής δεσμεύσεων του RRF για τα έτη 2021-2022 θα καθοριστεί σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.
Στο κλειδί κατανομής για το έτος 2023 το κριτήριο ανεργίας 2015-2019 αντικαθίσταται, σε ισόποση αναλογία, από την απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ που παρατηρήθηκε το 2020 και από τη σωρευτική απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2020-2021 και θα υπολογιστεί από 30 Ιουνίου 2022.
Η προχρηματοδότηση για το RRF θα καταβληθεί το 2021 και θα πρέπει να είναι 10%.
Τα κράτη μέλη καταρτίζουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που καθορίζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους για τα έτη 2021- 2023.
Τα σχέδια θα αναθεωρηθούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες το 2022 για να ληφθεί υπόψη η τελική κατανομή των πόρων.
Δημιουργείται μηχανισμός αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων.
Τα κριτήρια συνοχής με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, καθώς και η ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας του κράτους μέλους χρειάζονται το υψηλότερο αποτέλεσμα της αξιολόγησης
Image

Τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν για τα εξής προγράμματα:
Image
https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2020/07/Screenshot-2020-07-21-at-05.40.51.png
Πρωτίστως να τονιστεί ότι μια χώρα για να πάρει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθετικότητας.
Κατά τον Ιταλό επικεφαλής της Lega M. Salvini τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δηλαδή μνημόνιο.
Κάθε χώρα θα πρέπει να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που για πολλούς εμπεριέχουν κρυφούς μνημονιακούς όρους.

Συν τοις άλλοις δεν μπορεί μια χώρα να λαμβάνει οικονομική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προβαίνει σε μείωση φορολογικών συντελεστών.
Εφόσον εγκριθούν τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα βρεί τα κεφάλαια από τις αγορές θα κατανείμει ως εξής τα χρήματα.
Από τα 750 δισεκ. τα 360 δισεκ. είναι δάνεια και 312 δισεκ. επιχορηγήσεις.
Τα υπόλοιπα 78 δισεκ. είναι κεφάλαια που θα δοθούν για συγκεκριμένους σκοπούς, πράσινη ανάπτυξη, ενέργεια κ.α.
Με κριτήριο την πτώση του ΑΕΠ θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια μεταξύ 2021 με 2023 και με πλήρη καταβολή έως το 2026.
Το 70% των επιχορηγήσεων θα δοθεί στο διάστημα 2021 με 2022 δηλαδή 218 δισεκ. και το υπόλοιπο 30% ή 94 δισεκ. θα καταβληθούν το 2023.
Υπάρχει σχέδιο προχρηματοδότησης το 2021 με 10% επί των κεφαλαίων που θα διατεθούν

Ποιες οι αλλαγές στα χρηματοδοτικά προγράμματα;

Tο Just Transition Fund (JTF) μειώνεται κατά 20 δισ. ευρώ.
Το JTF δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις χώρες να απαλλαγούν από τον άνθρακα και να ενισχύσουν τις πράσινες επενδύσεις.
Αρχικά θα ελάμβανε 7,5 δισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκτησης, το οποίο τώρα μειώνεται σε 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Michel μένει αμετακίνητος ως προς την πρότασή του να διατεθεί το 30% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την κλιματική δράση.
Επίσης, στην τελευταία πρότασή του ο Charles Michel διατηρεί δαπάνες 11,4 δισ. ευρώ για υποδομές και τον κλάδο των μεταφορών, ενώ θα προβλέπει 13,2 δισ. ευρώ για τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ.
Επιπροσθέτως, προβλέπονται νέες πηγές εσόδων.
Αυτές είναι η εισφορά βάσει της ποσότητας μη ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων, ένας μηχανισμός προσαρμογής των ορίων άνθρακα και μια ψηφιακή εισφορά.
Η πρόταση του Charles Michel περιλαμβάνει μια σειρά από προνόμια για χώρες μέλη.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης, το σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την Τσεχική Δημοκρατία, 500 εκατ. ευρώ για τη Γερμανία, 300 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία, 200 εκατ. ευρώ για το Βέλγιο και 100 εκατ. ευρώ για την Κύπρο.
Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
Το νέο αυτόνομο πρόγραμμα υγείας Health4EU, που θα είχε συνολικό προϋπολογισμό 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, καταργεί τα κονδύλια ανάκτησης 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για το πρόγραμμα, προβλέποντας μόνο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το RescEU, ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για ιατρικό εξοπλισμό, θα χάσει μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκτησης, λαμβάνοντας συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο προσκήνιο το veto στο Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς ένα κράτος μπορεί να εμποδίσει τις εκταμιεύσεις

Ένα από τα σημαντικά σημεία διαμάχης στη σύνοδο κορυφής ήταν η διακυβέρνηση του ταμείου ανάκαμψης - πώς να αποφασίσει πότε μια χώρα πληροί τα κριτήρια για τις εκταμιεύσεις, με βάση τα «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» που πρέπει να παρουσιάσει κάθε κυβέρνηση.
Ουσιαστικά προτείνεται η δυνατότητα veto αλλά η διαδικασία δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 3 μήνες.
Με την συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προτείνεται η ακόλουθη διαδικασία για το veto:
«Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων.
Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση.
Εάν, κατ 'εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης.
Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα.
Η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

Οι 4 χώρες που αντέδρασαν έντονα και πέτυχαν τους στόχους τους - Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία
Image
Ursula von der Leyen (Κομισιόν ) και Rutte (Ολλανδία)
Image


Νέοι ίδιοι πόροι

Για την αποπληρωμή του δανείου των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανασυγκρότησης, η ΕΕ θα αποκτήσει νέες πηγές εσόδων.
Σε πρώτο στάδιο θα θεσπισθεί φόρος για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά από τις αρχές του 2021.
Η Κομισιόν έχει επιφορτισθεί με την παρουσίαση πρότασης για θέσπιση μηχανισμού προσαρμογής στα σύνορα (ανατιμολόγησης προϊόντων που έχουν παραχθεί μέσω πολύ ρυπογόνων διαδικασιών), καθώς και για την θέσπιση φόρου επί των ψηφιακών κολοσσών. Και τα δύο μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν το αργότερον μέχρι τις αρχές του 2023.
Τέλος, ζητείται από την Κομισιόν να εξετάσει νέα μεταρρύθμιση της αγοράς του άνθρακα, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Αύξηση των επιστροφών

Παρά την επιμονή πολλών χωρών, ανάμεσά τους και το Παρίσι, οι επιστροφές που χορηγούνται στις χώρες που κρίνουν ότι η συνεισφορά τους στην Ενωση είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με ό,τι λαμβάνουν διατηρούνται και αυξάνονται.
Ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιστροφών οι τέσσερις που συνέπηξαν μέτωπο αντίστασης κατά του σχεδίου ανασυγκρότησης, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία.
Οι επιστροφές για την συνολική τους συμβολή στον προϋπολογισμό 2021-2027 ανέρχεται σε 377 εκατομμύρια (σταθερές τιμές 2020) για την Δανία (αύξηση 91%) 1,92 δισεκατομμύριο για την Ολλανδία (+22%), 565 εκατομμύρια για την Αυστρία (+138%) και 1,07 δισεκατομμύριο για την Σουηδία (+34%).
Η επιστροφή της Γερμανίας , ύψους 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ παρέμεινε σταθερή.

Για πρώτη φορά συνδέεται η χορήγηση βοήθειας με το Κράτος Δικαίου

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν για πρώτη φορά να συνδέσουν τη χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών στην συμφωνία που υιοθετήθηκε σήμερα στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών όσον αφορά τα μέτρα για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση με την COVID-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
"Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης που ο προϋπολογισμός συνδέεται με τους στόχους για το κλίμα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου για τη χορήγηση χρηματοδότησης", δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες δύσκολων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα εργαλείο για να ληφθούν μέτρα με ενισχυμένη πλειοψηφία στην περίπτωση παραβίασης του κράτους δικαίου", διευκρίνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
"Ελήφθη μια πολύ σαφής δέσμευση για να προστατευθούν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και να ελεγχθούν πιο αυστηρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια", πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των Βρυξελλών μετά την υιοθέτηση μέτρων που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα και τις δημοκρατικές αξίες.
Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία τελούν και οι δύο υπό τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία δίδει τη δυνατότητα στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε ένα κράτος μέλος, το οποίο δεν θα σέβεται τις ιδρυτικές της αξίες. Ωστόσο η απόφαση λαμβάνεται με ομοφωνία, γεγονός που εξουδετερώνει το πεδίο εφαρμογής της.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν απειλήσει να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε σύνδεση γινόταν ανάμεσα στην χρηματοδότηση και το κράτος δικαίου, αλλά, στην διάρκεια της τέταρτης νύχτας διαπραγματεύσεων προέκυψε ένα σχέδιο συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, κάθε μέτρο αναστολής της χορήγησης ή ενδεχόμενης μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου που θα προτείνεται από την Κομισιόν, θα πρέπει να εγκριθεί από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ (55% των χωρών και 65% του πληθυσμού).
Ο Viktor Orban δήλωσε ότι ζήτησε "να δοθεί τέλος στην ταπείνωση" του άρθρου 7.
"Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο", δήλωσε ο Stephen Seibert.
"Η γερμανική προεδρία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της", πρόσθεσε ο ίδιος.
"Εναπόκειται στην Ουγγαρία να αναλάβει την πρωτοβουλία", διευκρίνισε η καγκελαρία.
Ένα βέτο από τον Orban  θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, έπειτα από σκληρή μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη.
Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.
Η διαδικασία βάσει του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2017.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 κινήθηκε η ίδια διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Προς το παρόν, έχουν ανασταλεί και μετατεθεί σε μελλοντικές συνόδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης