Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ο κορωνοϊός φέρνει ισχυρό σοκ για την ελληνική αγορά ακινήτων, αμφίβολες οι προοπτικές λόγω Covid-19

DBRS: Ο κορωνοϊός φέρνει ισχυρό σοκ για την ελληνική αγορά ακινήτων, αμφίβολες οι προοπτικές λόγω Covid-19
Πιθανή μια κρίση η ελληνική αγορά ακινήτων λόγω κορωνοϊού, υποστηρίζει ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Η ελληνική αγορά ακινήτων δεν έχει ούτε πρόκειται να έχει ανοσία στην πανδημική κρίση του κορωνοϊού, υποστηρίζει ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Αναμφισβήτητα διατήρησε τη δυναμική ανάπτυξης που είχε παρά την επιδημία Covid-19.
Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 6,9% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020.
Η ζήτηση από ξένους επενδυτές και η βελτίωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί για την αναγέννηση του ελληνικού real estate.
Ωστόσο, το άνευ προηγουμένου σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία πιθανότατα θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην κατασκευαστική δραστηριότητα όσο και στις συναλλαγές το δεύτερο τρίμηνο του 2020. 
Η οικοδομική δραστηριότητα, όπως μετριέται ανάλογα με τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, αφού αυξήθηκε κατά 41% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020 και 12% το 2019, μειώθηκε κατά 23% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σε ετήσια βάση.
Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από την εξωτερική ζήτηση, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικιών φέτος σε μεγάλο βαθμό θα συμβαδίσουν με την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό της ανάκαμψης των μεγάλων ξένων αγοραστών, την όρεξή τους για ταξίδια και τη διαχείριση της πανδημίας από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικίας θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και από την ικανότητά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως εκτιμά η DBRS, τα δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, χτύπησαν την αγορά ακινήτων της χώρας στο β’ τρίμηνο του έτους και καθιστούν τις προοπτικές του β’ εξαμήνου εξαιρετικά αβέβαιες.
Η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία υπολογίζεται βάσει των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν, μειώθηκε κατά 23% τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Επιπλέον, δεδομένα από διαδικτυακές πλατφόρμες δείχνουν ότι οι συναλλαγές κατοικιών, μετά την οριακή αύξηση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μειώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς η Ελλάδα επέβαλε εθνικό lockdown.
Τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν μια μικρή αύξηση στις συναλλαγές σε ακίνητα, αλλά δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η προοπτική της αγοράς του real estate για το 2020.
Η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη του ιού και τις οικονομικές προοπτικές επηρεάζει την ψυχολογία των υποψήφιων Ελλήνων αγοραστών, αλλά και τη χρηματοδοτική ικανότητά τους.
Η πανδημία έχει εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις δείχνουν σοβαρή συρρίκνωση και στα ενοίκια φέτος λόγω της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, που συμβάλλει με πάνω από το 10% στο ΑΕΠ της Ελλάδος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% της συνολικής απασχόλησης.
Για να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες παρείχαν επίσης μορατόρια δανείων για ιδιώτες και εταιρείες που επλήγησαν από την κρίση.
Κατά την DBRS Morningstar, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και η πρόληψη ενός νέου κύματος κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα καθορίσουν τις προοπτικές για την εγχώρια αγορά κατοικίας.
Επιπλέον, τα φορολογικά μέτρα που εγκρίθηκαν μετά τις εκλογές του περασμένου έτους στοχεύουν στον εξορθολογισμό του ΕΝΦΙΑ, διευρύνοντας τη φορολογική του βάση, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο τη μείωσή του κατά 22%.
Τα μέτρα περιελάμβαναν επίσης μειώσεις φόρου για έξοδα ανακαίνισης και τριετή αναστολή ΦΠΑ για νέες οικοδομικές άδειες.
Ωστόσο, το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος των πολιτικών που σχετίζονται με την πανδημία θα μπορούσε να περιορίσει τον δημοσιονομικό χώρο της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κακή κατάσταση όσον αφορά την έγερση νέων ακινήτων.
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης