Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Η ιδεολογική Jihad των μέσων ενημέρωσης ενάντια στην στρατηγική κατά της καραντίνας στην Σουηδία

Mises Institute: Η ιδεολογική Jihad των μέσων ενημέρωσης ενάντια στην στρατηγική κατά της καραντίνας στην Σουηδία
Οι αρχές της Σουηδίας υποστήριζαν ότι η στρατηγική τους ήταν κατά βάση μακροπρόθεσμη και ότι οι σουηδοί θα αποκτήσουν την ανοσία της αγέλης και δεν θα χρειαστούν να περιμένουν τα εμβόλια.
Μόλις κατέστη σαφές ότι το σουηδικό κράτος δεν είχε σχέδια να εφαρμόσει σκληρά κλειδώματα, παγκόσμιοι οργανισμοί μέσων όπως οι New York Times έχουν εφαρμόσει αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ιδεολογικό Jihad (τζιχάντ) εναντίον της Σουηδίας.
Για πολλές εβδομάδες, υπήρξαν συνεχή άρθρα  που έβαλαν κατά της Σουηδίας και της στρατηγικής της να μην υιοθετήσει τα lockdowns.
Είναι σύνηθες να διαβάζουμε άρθρα που αναφέρουν ότι η Σουηδία έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο για το COVID-19.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Οι συνολικοί θάνατοι στην Σουηδία ανά εκατομμύριο πολιτών από τις 14 Ιουλίου είναι 549 άνθρωποι.
Αυτός ο αριθμός νεκρών είναι σημαντικά χαμηλότερος από το ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι 662, και στην Ισπανία, το οποίο είναι 608.
Στο Βέλγιο, το ποσοστό θανάτων είναι 884 ανά εκατομμύριο πολιτών.
Επιπλέον, οι θάνατοι στη Σουηδία ανά εκατομμύριο είναι πολλοί  καλύτεροι από τους νεκρούς που παρατηρήθηκαν στο Νιου Τζέρσεϋ 1763 νεκροί ανά εκατομμύριο ανθρώπων και τη Νέα Υόρκη 1.669.
Ένας έξυπνος αναγνώστης, ωστόσο, θα παρατηρήσει ότι άρθρα που καταδικάζουν την «αποτυχία» της Σουηδίας σπάνια, αν αναφέρουν αυτές τις συγκρίσεις.
Αντίθετα, άρθρα κατά της Σουηδίας είναι προσεκτικά για να αναφέρουν μόνο χώρες με πολύ χαμηλότερα ποσοστά θανάτων  ανά εκατομμύριο, συνήθως τη Δανία και τη Νορβηγία.
Συχνά επαναλαμβάνεται η φράση ότι η Σουηδία έχει «ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από τους γείτονές της».
Άρθρα για χώρες με πολύ περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο από ότι η Σουηδία παρουσιάζονται ωραιοποιημένοι. Τον Μάιο, για παράδειγμα, το BBC επανέλαβε τα επιχειρήματα της βελγικής κυβέρνησης, τα οποία εξηγούσαν γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται στο Βέλγιο παρά την αύξηση των νεκρών ανά εκατομμύριο ανθρώπων.
Σε μέρη όπου εφαρμόστηκαν σκληρά προγράμματα καραντίνας - όπως η Νέα Υόρκη ή το Ηνωμένο Βασίλειο - η εξήγηση είναι ότι αυτές οι χώρες εφάρμοσαν τις καραντίνες πολύ αργά.
Αλλά ανεξάρτητα από το τι δείχνουν τα δεδομένα, θεωρείται πάντοτε ότι τα lockdowns λειτουργούν καλά, ενώ μοντέλα όπως στη Σουηδία έχουν ποσοστά θανάτων παρόμοια με χώρες που επέβαλλαν σκληρή καραντίνα, όπως η Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, οι ενδείξεις ότι οι καραντίνες λειτουργούν πραγματικά παραμένει ασαφές στην καλύτερη περίπτωση.
Ωστόσο το βασικό επιχείρημα πολλών οι καραντίνες λειτουργούν πάντα και μοντέλα όπως της Σουηδίας αποτυγχάνουν.
Τώρα, διεθνείς «εμπειρογνώμονες», όπως αυτοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ισχυρίζονται ότι η Σουηδία είναι μεταξύ των χωρών που είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκ νέου έξαρση του COVID-19.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό.
Δύο εβδομάδες μετά την πρόβλεψη του ΠΟΥ, τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι στη Σουηδία συνεχίζουν να μειώνονται.
Πράγματι, εξετάζοντας αυτό, κάποιος μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χάρη στη Σουηδία γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του κορωνοιού σε χώρες που επέλεξαν την καραντίνα και σε χώρες όπως η Σουηδία που δεν εφάρμοσαν τέτοια μοντέλα.
Παρομοίως, στις ΗΠΑ έχουμε ορισμένες πολιτείες που είχαν σχετικά σύντομες και λιγότερο σκληρές καραντίνες, τις οποίες μπορούμε να συγκρίνουμε με τις πολιτείες με πολύ αυστηρές καραντίνες.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα κράτη με τις ήπιες καραντίνες - αποκλεισμούς συνεχίζουν να έχουν συνολικούς θανάτους που είναι κοντά σε αυτών των χωρών με πολύ πιο σκληρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι υποστηρικτές της καραντίνας επιμένουν ότι πρέπει να "περιμένουμε μόνο δύο εβδομάδες" και τα πράγματα στο Τέξας θα μοιάζουν με αυτά στη Νέα Υόρκη.
Σε τελική ανάλυση, αφού δεν κατάφερε να εφαρμόσει καραντίνα για μήνες, η Σουηδία δεν πλησιάζει το ποσοστό θανάτων που αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη.
Χρησιμοποιώντας το πρότυπο της Σουηδίας, δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ποια από τις δύο επιλογές είναι η σωστή.
Οι αρχές της Σουηδίας υποστήριζαν ότι η στρατηγική τους ήταν κατά βάση μακροπρόθεσμη και ότι οι σουηδοί θα αποκτήσουν την ανοσία της αγέλης και δεν θα χρειαστούν να περιμένουν τα εμβόλια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-07-16_17-59-59.jpg?itok=7NYIBLc5
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-07-16_18-01-36.jpg?itok=UZzA5Eq0
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-07-16_18-02-18.jpg?itok=5xHA0IcU
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης