Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένα ολόκληρο πρωτογενές πλεόνασμα «κατάπιε» ο κορωνοϊός - Κρίσιμο το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου

Ένα ολόκληρο πρωτογενές πλεόνασμα «κατάπιε» ο κορωνοϊός - Κρίσιμο το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αγωνία για τις εξελίξεις
Το μέγεθος ενός μνημονιακού πλεονάσματος, 3,5% του ΑΕΠ ή 6,4 δισ. ευρώ που παράγεται σε έναν ολόκληρο χρόνο, έφτασαν στο τέλος Ιουνίου οι απώλειες στην οικονομία από το χτύπημα του κορωνοϊού, ενώ η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αγωνία για τις εξελίξεις κυρίως στο μέτωπο του τουρισμού καθώς η πορεία του θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την ένταση και την έκταση της ύφεσης.
Με δεδομένο ότι το 39% του ελληνικού ΑΕΠ παράγεται από τρεις τομείς, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοικτό (από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ) το «πακέτο» του μειωμένου ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020, στον τουρισμό, τις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά να πάρει μία μικρή παράταση, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.
Γεγονός είναι πάντως ότι η καθίζηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας σε συνδυασμό με το υφεσιακό σπιράλ σε όλους σχεδόν τους κλάδους έχει ανατρέψει τον προϋπολογισμό και έχει διευρύνει τη μαύρη τρύπα στα έσοδα ενισχύοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανεβάζουν το επίπεδο του συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο μετά και το νέο ρεκόρ που κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο άγγιξε τα 9 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 5,86 δισ. ευρώ μολονότι η βουτιά στα κρατικά έσοδα τον Ιούνιο κυμάνθηκε κοντά στο 23% από 33% που είχε φτάσει τον Μάιο.
Επισημαίνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα τα έσοδα επηρεάστηκαν από την παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).
Στο εξάμηνο πάντως η τρύπα στα ταμεία ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 19,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 22,9 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020 σε 18,405 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο προϋπολογισμός και από τις δαπάνες με την υπέρβαση στο εξάμηνο να ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ, οδηγώντας τα συνολικά έξοδα του κράτους σε πάνω από 28,2 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και μετά να κάνουν «ταμείο» με το μέγεθος της ζημίας από τον κορωνοϊό για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν στο δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά έχει αποσπάσει μόνο τη ρητορική συμπάθεια των δανειστών, οι οποίοι σε προφορικές συνεννοήσεις που έχουν κάνει με την Αθήνα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% να μην ισχύσει το 2021 εξαιτίας του σοκ που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία, άρα και η ελληνική, από τον κορωνοϊό.
Το τοπίο με τις δαπάνες που θα αποκλείονται από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ξεκαθαρίσει στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, ενώ διαβατήριο για την Αθήνα θα αποτελέσει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία θα περιγράφονται οι νέες επικίνδυνες «στροφές» της ελληνικής οικονομίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης