Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ασκήθηκαν διώξεις λόγω… short selling

Τουρκία: Ασκήθηκαν διώξεις λόγω… short selling
Τα πρόστιμα που επεβλήθησαν λόγω παραβίασης των κανόνων της χρηματαγοράς φτάνουν τα 16,7 εκατομμύρια λίρες
Πρόστιμο σε επτά εταιρείες μεσιτείας στο χρηματιστήριο της Τουρκίας επέβαλε η ρυθμιστική αρχή της γείτονος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, επεβλήθη απαγόρευση διαπραγμάτευσης για ένα εξάμηνο σε άτομα που κρίνονται ύποπτα για χειραγώγηση μετοχών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Τα πρόστιμα που επεβλήθησαν φτάνουν τα 16,7 εκατομμύρια λίρες (2,4 εκατομμύρια δολάρια), ενώ απαγορεύθηκε σε έξι πολίτες να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Telegram.
Nα σημειωθεί πως οι Τούρκοι traders σπεύδουν στην αγορά μετοχών κατά κύματα, καθώς οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου έχουν πολύ μικρές αποδόσεις.
Ο αριθμός των λογαριασμών μετοχικής αγοράς έχει αυξηθεί κατά 33% από το τέλος του 2019, σε 1,61 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών.
Local investors have pushed stock volumes to all-time highs

Η πλημμύρα των νέων εγχώριων «επενδυτών» οδήγησε τον όγκο των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Τουρκίας σε επίπεδα ρεκόρ, τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο χρονικά ράλι στον δείκτη αναφοράς.
Ωστόσο, η δημοφιλία των μετοχών έχει αρχίσει να προκαλεί νευρικότητα σε ορισμένους βετεράνους της βιομηχανίας, ενώ το χρηματιστήριο και η ρυθμιστική αρχή της αγοράς έχουν επιστήσει την προσοχή στους επενδυτές.
Οποιαδήποτε απόπειρα προστασίας των κερδών στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μέσω κινήσεων όπως οι απαγορεύσεις πωλήσεων πιθανότατα θα αποδειχθεί μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Atilla Yesilada, οικονομολόγος με έδρα την Κωνσταντινούπολη της GlobalSource Partners.
Οι αρχές επέβαλαν αυστηρές ποινές για χειραγώγηση των τιμών τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναθεώρησης των νόμων που διέπουν τις κεφαλαιαγορές.
Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 σημείωσε άνοδο 3,1% φέτος, ενώ ο δείκτης Borsa Istanbul Small and Midcap Industrials σημείωσε άνοδο 124%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης