Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμη συνάντηση τραπεζών με θεσμούς - Πτωχευτικό, εγγυήσεις, δάνεια στο τραπέζι της συζήτησης - Πού διαφώνησαν πού συμφώνησαν

Κρίσιμη συνάντηση τραπεζών με θεσμούς - Πτωχευτικό, εγγυήσεις, δάνεια στο τραπέζι της συζήτησης - Πού διαφώνησαν πού συμφώνησαν
Να χαρτογραφήσουν όλες τις τράπεζες στην Ευρώπη επιχειρούν οι θεσμοί που είχαν τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Να χαρτογραφήσουν όλες τις τράπεζες στην Ευρώπη επιχειρούν οι θεσμοί που είχαν τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η συνάντηση που και από τις δύο πλευρές ήταν σε επίπεδο principal επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη μετά Covid εποχή  για τα πιστωτικά σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαίων ενώ συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα σε εκκρεμότητα ζητήματα καθώς στις 13 Ιουλίου για πολλά από τα θέματα αυτά θα υπάρξει συζήτηση θεσμών και κυβέρνησης.
Κυρίαρχο στη συζήτηση το πτωχευτικό δίκαιο, το πρόγραμμα γέφυρα και το ξεκαθάρισμα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.
Δεν μας ενδιαφέρει τι μορφή θα έχει ο φορέας στον οποίο θα πηγαίνουν τα σπίτια από τους ατελέσφορους πλειστηριασμούς το θεωρούμε δευτερεύον λένε οι τράπεζίτες.
Αργεί ακόμα ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος των παλιών εγγυήσεων σημειώνουν τα επικεφαλής των τραπεζών.
Επίμονοι οι θεσμοί να βρεθεί λύση εδώ και τώρα στις παλιές υποθέσεις του νόμου Κατσέλη.

Τι συζήτησαν θεσμοί και τράπεζες
-Διάγνωση της κατάστασης των πιστωτικών ιδρυμάτων πραγματοποίησαν οι θεσμοί μέσα από προετοιμασία που για τον σκοπό αυτόν έκαναν τα πιστωτικά ιδρύματα και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών σε θέματα χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Είναι σαφές πως οι τράπεζες  δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο καθώς η ECB έλαβε μέτρα προκειμένου να υπάρξει άφθονη ρευστότητα προς τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε τελικώς αυτά να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
-Η χρηματοδότηση προς την Ελληνική Οικονομία αποτελεί ένα ακόμη μέλημα των θεσμών που συζήτησαν με τις τράπεζες.
Οι θεσμοί ρώτησαν και έμαθαν της μακροοικονομικές εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται και τις προοπτικές ανάκαμψης.
-Η ακτινογραφία των δανείων που καλύφθηκαν από συμβάσεις moratorium ήταν το άλλο σημαντικό θέμα που συζήτησαν τράπεζες και θεσμοί.
Το ύψος των δανείων που έχουν ενταχθεί σε αυτά, ποσοστό έναντι συνολικών χαρτοφυλακίων αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία των δανείων αυτών στην μετά covid εποχή αποτέλεσαν αντικείμενο της διμερούς συζήτησης.
Είναι φανερό πως η άποψη των τραπεζών για τα 18 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα παγώματος δόσεων είναι πως το ποσοστό των δανείων που θα καταλήξει μετά το τέλος των μορατορίων να είναι μη ενήμερα δάνεια δεν θα ξεπεράσει  το 10% (κάτω από 2 δισ).
Πόσο θα διαρκέσουν τα μορατόρια ήταν ένα ακόμη θέμα συζήτησης.
Ας σημειωθεί πως για τον τουρισμό η επέκταση των μορατορίων οδηγείται στο 2021.
Ωστόσο εκφράστηκε η άποψη κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως η μεγάλη επέκταση των μορατορίων μπορεί να οδηγήσει σε επισφάλεια δάνεια που κατά τα λοιπά δεν θα εισέρχοντο σε αυτήν την κατάσταση εάν η διάρκεια παγώματος ήταν μικρότερη.
Ετσι μπορεί στη συνέχεια οι λύσεις από τις τράπεζες να προτείνονται κατά περίπτωση και όχι οριζοντίως.
-Αναμενόμενη επίπτωση στα δάνεια  και στο κόστος κινδύνου για την περίοδο 2020-2021 αλλά και  οι δυνητικές συνέπειες στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών από την πανδημία ήταν ένα  ακόμη ζήτημα για τους θεσμούς προκειμένου να χαρτογραφήσουν την εικόνα των τραπεζών.
Θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι απαιτήσεις της ECB σε επίπεδο δεικτών θα παραμείνουν χαλαρές για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το θέμα είναι για πόσο και πότε το καθεστώς χαλάρωσης θα πάψει να ισχύει επιβάλλοντας στις τράπεζες να κινηθούν διαφορετικά.
-Συζήτηση πραγματοποιήθηκε για τη διαχείριση των νέων εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων και για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου.
Ποιοι έκαναν χρήση, εάν βοηθήθηκαν εταιρίες που πραγματικά είχαν ανάγκη κλπ.
-Το πρόγραμμα Ηρακλής και οι απαιτήσεις του αλλά και πως τιμολογούνται οι τιτλοποιήσεις και τι ενδιαφέρον υπάρχει ήταν ένα ακόμη όπως αναμενόταν θέμα υπό συζήτηση.
-Σημαντικό κομμάτι της σημερινής ατζέντας αποτέλεσε το νέο πτωχευτικό αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα.
Συγχρόνως μεγάλη σημασία αποδίδουν οι θεσμοί στο κλείσιμο των παλιών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη με δεδομένο πως οι δικάσιμοι εκτείνονται ως το 2032.
Στόχος είναι όλες αυτές οι υποθέσεις να επανεξεταστούν ηλεκτρονικά μέσα στο 2022.
-Η λήξη της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας και νέο καθεστώς επιδοτήσεων και συγκεκριμένα το πρόγραμμα γέφυρα ήταν ένα θέμα εκτενούς ανάλυσης που συζητήθηκε διμερώς όπως και το πρόγραμμα γέφυρα.
Οι θεσμοί εξέφρασαν ενστάσεις για το ότι στο πρόγραμμα γέφυρα που αφορά επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας μπορεί να ενταχθούν και μη ενήμεροι δανειολήπτες.
Το πρόγραμμα γέφυρα θα ισχύσει από το τέλος Ιουλίου και για διάστημα 9 μηνών από τη στιγμή που θα ενταχθεί σε αυτό ο δανειολήπτης.
Το τέλος του προγράμματος δεν θα ξεπερνά το Σεπτέμβριο του 2021.
Ετσι οι τράπεζες παρέθεσαν το επιχείρημα της βιώσιμης ρύθμισης πριν την ένταξη.
-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι θεσμοί σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την επανεκκίνησή τους. Οπως είπαν οι τράπεζες αποσοβήθηκε με την βοήθεια της ΤτΕ το ενδεχόμενο οι πλειστηριασμοί να άνοιγαν εκ νέου το Μάρτιο του 2021 και θα ξεκινήσουν ξανά το Σεπτέμβριο.
Για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι προγραμματισμένες 8800 ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
-Η καθυστέρηση της απόδοσης στις τράπεζες των παλιών κρατικών εγγυήσεων αποτέλεσε σημαντικό θέμα της συζήτησης καθώς διαφαίνεται πως τράπεζες και κυβέρνηση διαφωνούν καίρια στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος.
Οι τράπεζες πρότειναν μια σειρά από λύσεις για επίσπευση της διαδικασίας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης