Στη δίνη του κορωνοϊού η κλωστοϋφαντουργία

Στη δίνη του κορωνοϊού η κλωστοϋφαντουργία
Βαριές πληγές στην κλωστοϋφαντουργία άνοιξε η πανδημία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας το 2020 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου θα είναι μειωμένος κατά περίπου 50 δισ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ η πορεία του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1ο τρίμηνο του 2020 εμφάνισε τα πρώτα σημάδια ύφεσης επηρεαζόμενος από την πανδημία Covid-19.
Παρόλο που η πανδημία στην Ευρώπη ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, οι αρνητικές επιπτώσεις της, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, εμφανίζονται σε όλους τους δείκτες του 1ου τριμήνου. Ειδικότερα:
-Η παραγωγή κατέγραψε πτώση 28% στην ένδυση και 16,8% στην κλωστοϋφαντουργία.
-Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στην ένδυση κατά 12% και στην κλωστοϋφαντουργία κατά 8%.
-Η απασχόληση μειώθηκε κατά 4,9% στην ένδυση και 1,5% στην κλωστοϋφαντουργία.
-Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2%. Στην ένδυση η μείωση ανήλθε σε 5,8% και σε αξία στα 8,6 δισ. ευρώ. Στην κλωστοϋφαντουργία μείωση ήταν 4,4% και η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 6,5 δισ. ευρώ.
-Οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 4,6%. Στην ένδυση -5,7% (19 δισ. ευρώ) και στην κλωστοϋφαντουργία -2% (7,6 δισ. ευρώ).
-Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πρωτοφανή πτώση 31%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, το 2020 εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου θα είναι μειωμένος κατά περίπου 50 δισ. ευρώ (-30%) λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS