Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο 2020 - Στις 47,4 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο 2020 - Στις 47,4 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/7) στοιχεία της Markit, καθώς οι χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης προχώρησαν σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες, έναντι 39,4 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Μάλιστα, τα τελικά στοιχεία για τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 46,9 μονάδες, με τον δείκτη ωστόσο να παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο τομέας καταναλωτικών αγαθών επέστρεψε σε θετική έδαφος μετά την περιορισμένη δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών, ενώ αντίθετα οι τομείς ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών παρέμειναν σε τροχιά συρρίκνωσης.
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν βελτίωση στη δραστηριότητά τους τον Ιούνιο, με την πλειοψηφία να σημειώνει τους καλύτερους δείκτης PMI από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι δείκτες PMI που αφορούν τη Γαλλία και την Ιρλανδία επεκτάθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 52,3 και τις 51 μονάδες αντίστοιχα, με την πρώτη να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών.
Παράλληλα, οι δείκτης που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ισπανία βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά σε τροχιά σταθερότητας, και συγκεκριμένα στις 49,4 και τις 49 μονάδες αντίστοιχα, σκαρφαλώνοντας αμφότερες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4ων μηνών.
Ωστόσο, η συνολική παραγωγή του κλάδου παρέμεινε υποτονική εξαιτίας της μείωσης στις νέες παραγγελίες, ενώ οι νέες πωλήσεις προς το εξωτερικό διεύρυναν το πτωτικό σερί των τελευταίων μηνών.
Η στελέχωση του κλάδου υποχώρησε για 14ο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν κάτω από την πλήρη χωρητικότητά τους για ακόμα έναν μήνα.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες αναφορικά με την πορεία της παραγωγής κατά τους επόμενους μήνες, με τον σχετικό υποδείκτη να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
«Τα τελικά στοιχεία για τον PMI που αφορούν τον Ιούνιο ενίσχυσαν τα σημάδια μίας ισχυρής αρχικής ανάκαμψης, καθώς η οικονομία αίρει τα lockdowns για τον Covid-19», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, διευκρινίζοντας ότι «η άνοδος του Ιουνίου αποτελεί ένδειξη ότι η ετήσια πτώση της παραγωγής θα περιοριστεί μόλις στο 2%».
Μάλιστα, ο κ. Williamson διευκρίνισε ότι το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης τον Απρίλιο βρισκόταν στο 30%, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή η αξιοσημείωτη ανάκαμψη υποδηλώνει πολύ ισχυρά μηνιαία κέρδη στα επίσημα στοιχεία της παραγωγής για τους τελευταίους δύο μήνες».
«Οι προσδοκίες για το ερχόμενο έτος κατέγραψαν επίσης ισχυρή ανάκαμψη, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκει ξανά τα πατήματά της τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης