Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ενταφίασε την bad bank και σπρώχνει τις τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου – Ο Ηρακλής… έχει τριπλό θετικό ρόλο

Η κυβέρνηση ενταφίασε την bad bank και σπρώχνει τις τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου – Ο Ηρακλής… έχει τριπλό θετικό ρόλο
Το σχέδιο Ηρακλής έχει τριπλά θετικό ρόλο για τις τράπεζες και την εθνική οικονομία
Με ένα πολύ εύστοχο τρόπο ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός ενταφίασε τα σχέδια για την bad bank… στέλνοντας ένα μήνυμα στους μετόχους των τραπεζών.
Οι επενδυτές θα πληρώσουν την εξυγίανση και θα στηρίξουν την ανάκαμψη των τραπεζών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός ανέφερε ότι μια bad bank σε εθνικό επίπεδο – λύση που προωθεί η ΤτΕ – θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 10 δισεκ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι θα πρέπει σε μια λύση εθνικής bad bank το ελληνικό δημόσιο να επενδύσει 10 δισεκ. και χωρίς να εκτιμάται η δυνητική ζημία από την απώλεια αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC αλλά και των μελλοντικών ζημιών από μια bad bank… που δεν έχουν επιδείξει καλές επιδόσεις διεθνώς.
Ο Ηρακλής από την άλλη που είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθεί τα πρότυπα της Ιταλίας και άλλων χωρών.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες.
Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα NPEs στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ο τριπλός θετικός ρόλος του Ηρακλή

Το σχέδιο Ηρακλής έχει τριπλά θετικό ρόλο για τις τράπεζες και την εθνική οικονομία

1)Συμβάλλει στην εξυγίανση των τραπεζών ως προς τα προβληματικά τους δάνεια.
Όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα ακολουθούν τον Ηρακλή και υιοθετούν το μοντέλο της τιτλοποίησης και παροχής εγγυήσεων.
Η Eurobank ήδη το έχει πράξει, η Alpha bank το προωθεί όπως και η Εθνική και η Πειραιώς.
Έως το τέλος του 2020 θα έχουν διενεργηθεί τιτλοποιήσεις NPEs σχεδόν 33 δισεκ. ευρώ.  

Η Eurobank 9,5 δισεκ. NPEs ολοκληρώθηκε, Alpha bank 10 δισεκ. ευρώ NPEs θα ολοκληρωθεί, η Εθνική 6 δισεκ. NPEs θα ολοκληρωθεί και η Πειραιώς 7 δισεκ. NPEs θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.
Συνολικά 33 δισεκ. NPEs θα τιτλοποιηθούν εντός του 2020.
Αυτό σημαίνει 71 δισεκ. - 33 δισεκ. τιτλοποιήσεις = 38 δισεκ. NPEs θα κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες προβληματικά ανοίγματα τέλος του 2020 ή αρχές 2021.
Εάν σε αυτά τα 38 δισεκ. συμπεριληφθούν και 6 με 7 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια το σύστημα θα εμφανίζει NPEs 44 με 45 δισεκ. ευρώ.

2)Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών είναι το εργαλείο που θα οδηγήσει στις απαιτούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Για να μπορέσει μια τράπεζα – όπως επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει – να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα πρέπει πρωτίστως να έχει καθαρίσει με τον ισολογισμό, να διαθέτει προβληματικά ανοίγματα NPEs περίπου 5% κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης 3,5%.
Πρώτα θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση και μετά θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι καλή αφορμή για να μπουν νέοι επενδυτές και να πάψει η ομηρεία από επενδυτές… του 2015.

3)Ο Ηρακλής συνδράμει στην εξυγίανση και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχοντας μειώσει το βάρος των προβληματικών δανείων θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στην στήριξη της εθνικής οικονομίας μέσω μεγάλων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά σταθμός για τις ελληνικές τράπεζες.
Θα είναι χρονιά εξυγίανσης των προβληματικών δανείων και σχεδιασμού των αυξήσεων κεφαλαίου που έρχονται αλλά κάποιοι πεισματικά τις αρνούνται.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι αναπόφευκτες.
Όμως όπως έχει αναλυθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν πρωτίστως από τις τράπεζες που έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους.

Υποσημείωση

Όλοι οι τραπεζίτες έχουν αναφερθεί με θετικά σχόλια για την bad bank αλλά όλοι οι τραπεζίτες υιοθετούν τον Ηρακλή.
Αλλού η αβροφροσύνη αλλού η στρατηγική.

Τι ανέφερε ο Γιώργος Ζαββός υφυπουργός οικονομικών για την bad bank
Ζαββός (Υφ. Οικονομικών): Στα 10 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της bad bank - Με τον Ηρακλή, το κόστος των NPLs θα το αναλάβουν οι επενδυτές

Αναλυτικές εξηγήσεις, γιατί το σχέδιο «Ηρακλής» είναι καλύτερη επιλογή από την δημιουργία μιας λεγόμενης «εθνικής bad bank» που θα αναλάμβανε όλα τα κόκκινα δάνεια, έδωσε στην ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις.
Ο κ. Ζαββός, απαντώντας στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την επιλογή αυτού του σχήματος αντί της λεγόμενης bad bank, εξήγησε ότι, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο μείωσης των «κόκκινων» δανείων που είναι ο «Ηρακλής».
Το σχέδιο δημιουργίας μιας bad bank, είπε ο υφυπουργός, το έχουν επεξεργαστεί, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και άλλοι.
«Είναι ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής» καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που το καθιστούν αδύνατον να δημιουργηθεί.
Το πρώτο, είπε, που θα πρέπει να επεξεργαστούμε, είναι το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια bad bank, είτε αυτή θα ήταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο.
Εάν μιλάμε για μια ευρωπαϊκή bad bank, αυτή θα έπρεπε να αναλάβει ένα βάρος 500-600 δισεκατομμυρίων από «κόκκινα» δάνεια, και το κόστος αυτό να το αναλαμβάνουν τα ευρωπαϊκά ταμεία – μια απόφαση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την Ε.Ε..
Η δεύτερη επιλογή να δημιουργηθεί μια εθνική bad bank, όπου το δημοσιονομικό της κόστος θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το κόστος να το αναλάβει να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».
Αντιθέτως, τόνισε ο υφυπουργός, ο «Ηρακλής» αποτελεί «την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του ‘Ηρακλή’, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο» σημείωσε ο κ. Ζαββός.
Το δεύτερο στοιχείο που δεν κάνει καλή την επιλογή δημιουργίας μιας εθνικής bad bank, είναι όπως ανέλυσε ο υφυπουργός, «το εποπτικό κόστος, δηλαδή τα κεφάλαια θα πρέπει να ‘κάψουν’ οι τράπεζες για να πετύχουν αυτό το πράγμα».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ‘Ηρακλής’ υπήρξε ένα εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο ξεκίνησε περίπου έναν χρόνο πριν, όταν δεν υπήρχε κυριολεκτικά τίποτε, ούτε σαν σχέδιο, ούτε σαν σκέψη, παρά μόνο κάποιες ιδέες που απλά κυκλοφορούσαν».
Το σχέδιο «Ηρακλής» είπε «αντιμετωπίζει με συστηματικό τρόπο ένα από τα κορυφαία θέματα που είναι το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων.
Το αντιμετωπίζει με τα λεφτά των επενδυτών και όχι του Έλληνα φορολογούμενου.
Στο εγχείρημα αυτό στοιχίστηκαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως ξέρετε, γι' αυτό είναι και επιτυχημένο.
Το επικρότησαν και το επικροτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο executive vice president της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Valdis Dombrovskis, η Westarger, ο κ. Regling, άπαντες.
Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τεράστιες προσπάθειες μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης πετύχαμε τη μηδενική στάθμιση που είναι κολοσσιαίας σημασίας για μια χώρα η οποία δεν ήταν επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή δώσαμε ένα εργαλείο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο άμεσο μέλλον να βγει από τον ‘βάλτο’ των ‘κόκκινων’ δανείων, όχι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης