Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, ανησυχία για τα κρούσματα - Στο επίκεντρο μάκρο και ΔΝΤ - Κέρδη +1,09% ο S&P 500, στο +0,69% ο DAX

Νευρικότητα στις αγορές, ανησυχία για τα κρούσματα - Στο επίκεντρο μάκρο και ΔΝΤ - Κέρδη +1,09% ο S&P 500, στο +0,69% ο DAX
Συγκρατημένη ευφορία στη Wall Street από τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες
Νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια σήμερα 25/6, εν μέσω της έντονης ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα lockdowns και καθυστέρηση της ανάκαμψης.
Οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street έκλεισαν τελικά στα υψηλά ημέρας μετά από τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν συγκεκριμένα ότι διευκολύνουν τις μεγάλες τράπεζες να μπορούν να επενδύουν σε funds υψηλότερου ρίσκου, όπως εκείνα των venture capital, απαλλάσσοντας παράλληλα τις τράπεζες από την υποχρέωση να  δημιουργούν μαξιλάρια ασφαλείας έναντι της διαπραγμάτευσης συγκεκριμένων παραγώγων.

Η εικόνα της πανδημίας στις ΗΠΑ προκαλεί προβληματισμό στις αγορές, καθώς ολοένα και περισσότερες πολιτείες εμφανίζουν άνοδο των κρουσμάτων εν μέσω της προσπάθειας για να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά το κλείδωμα των προηγούμενων μηνών.
H συνεχιζόμενη αποσύνδεση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της πραγματικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη διόρθωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αναθεωρημένη έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες, οι αγορές μετοχών παρουσίασαν ράλι, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας.
«Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ των αγορών και της πραγματικής οικονομίας αυξάνει τον κίνδυνο μιας άλλης διόρθωσης στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου σε περίπτωση που μειωθεί η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο, θέτοντας υπό απειλή την ανάκαμψη», αναφέρει το ΔΝΤ στην ενημερωμένη έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα.
Η διόρθωση ορίζεται ως μείωση κατά 10% ή περισσότερο στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου ή δείκτη.
Επίσης, το Ταμείο είπε ότι οι αποτιμήσεις φαίνονται σήμερα αυξημένες σε πολλές διαφορετικές αγορές.
«Σύμφωνα με τα μοντέλα, η διαφορά μεταξύ των τιμών της αγοράς και των θεμελιωδών αποτιμήσεων είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις περισσότερες μεγάλες αγορές μετοχών και ομολόγων προηγμένων οικονομιών, αν και το αντίστροφο ισχύει για μετοχές σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες», ανέφερε το ΔΝΤ.
«Ένα τεράστιο πρόβλημα για τους επενδυτές είναι το γεγονός ότι αυτή η μεταβλητότητα είναι πολύ ακριβή αυτή τη στιγμή, οπότε τους φαίνεται ευκολότερο απλά να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους στην αγορά μετοχών», επεσήμανε ο αναλυτής της AxiCorp, Stephen Innes.
Από την πλευρά της, η Jingyi Pan της IG τονίζει ότι οι αναφορές πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 3,1 δισ. δολ. από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου.
«Οι νέες ανησυχίες για την εξάπλωση του Covid-19 και τους νέους δασμούς κυριαρχούν στην καθοδήγηση του κλίματος της αγοράς καθώς τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου χάνουν τη εύνοιά τους μεταξύ των επενδυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Pan.
Ωστόσο, παρά της υψηλή μεταβλητότητα του Ιουνίου, ο δείκτης S&P 500 παραμένει σε τροχιά ώστε να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 1998.

O δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη +1,18% στις 25.745 μονάδες.
O δείκτης S&P 500 ενισχύεται +1,09% στις 3.083 μονάδες.
O δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο +1,09% στις 10.017 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 32 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +0,69% κλείνοντας στις 12.177 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη +0,37% στις 19.234 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο -5% τελικά ήταν το μέγεθος της συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες αναγνώσεις της οικονομικής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χτες, αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη μείωση του ΑΕΠ που θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021.
Στα 1,48 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 1,32 εκατ. θέσεις εργασίας.
Συνολικά, στο διάστημα των 14 εβδομάδων της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν χαθεί 47,25 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω του lockdown.
Πρόκειται για ένα νούμερο δραματικό στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα 19,5 εκατ. από 20,3 εκατ.
Τη χειρότερη επίδοση έχουν καταγράψει οι πολιτείες της Καλιφόρνια και του Μέριλαντ.
Τη μεγαλύτερη βελτίωση κατέγραψαν οι πολιτείες της Οκλαχόμα και του Κεντάκι.
Τις εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη τον Μάιο επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι είναι εφικτή η ανάκαμψη τύπου V.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άλμα 15,8% τον Μάιο, ανακάμπτοντας από την κατάρρευση του Μαρτίου και του Απριλίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2014.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες παραμένουν μειωμένες κατά 21,4%.
Η μηνιαία άνοδος ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 10%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η εταιρεία λιανικής Macy's ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περικόπτει περίπου 3.900 εταιρικές και διοικητικές θέσεις εργασίας, καθώς και θέσεις στα καταστήματά της, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς στοχεύει στην εξοικονόμηση 630 εκατ. δολαρίων ετησίως.
«Η Covid-19 έχει επηρεάσει σημαντικά την επιχείρησή μας. Ενώ το άνοιγμα των καταστημάτων μας πηγαίνει καλά, αναμένουμε μια σταδιακή ανάκαμψη της επιχείρησης και αναλαμβάνουμε δράση για να ευθυγραμμίσουμε τη βάση κόστους με τις αναμενόμενες χαμηλότερες πωλήσεις μας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jeff Gennette, σύμφωνα με το MarketWatch.
H εταιρεία πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναγκαστική άδεια εν μέσω πανδημίας θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τις 5 Ιουλίου.
Η Macy’s είχε 123.000 εργαζόμενους την 1η Φεβρουαρίου.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για τις αντοχές της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.  
Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του εκτιμά πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή καθίζηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και αναθεωρεί εκ νέου καθοδικά τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2020.
Άλμα 15% κατέγραψε η μετοχή της Lufthansa, καθώς ο μεγαλομέτοχος Heinz Hermann Thiele αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο κρατικής διάσωσης, ύψους 9 δισ. ευρώ.
«Θα ψηφίσω την πρόταση», δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο Thiele, ο οποίος αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του στο 15,5%.
H απόφασή του σκόρπισε ανακούφιση στη γερμανική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Η ανησυχία για πιθανό βέτο στο σχέδιο διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνησης ήταν έντονη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μέτοχοι της Lufthansa θα ψηφίσουν τη συμφωνία στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (25/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, δεχόμενες πιέσεις από τη «βουτιά» που σημειώθηκε στον κλάδο της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -8,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -8,4% τον Απρίλιο του 2020.
Παράλληλα, η ετήσια πτώση που σημειώθηκε στον δείκτη τιμών παραγωγού τον Μάιο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας από τον Ιανουάριο του 1975.
Οι τιμές παραγωγού στον κλάδο της ενέργειας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -24,7 σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τον τομέα ενδιάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο -3,5% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2009.
Εάν εξαιρεθούν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, η ετήσια πτώση για τον δείκτη τιμών παραγωγού διαμορφώνεται στο -0,9%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2016.
Στον αντίποδα, οι τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά +0,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος στις τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο +0,8%.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -0,2% καταγράφοντας επιβράδυνση σε σε σχέση με την πτώση -3% του Απριλίου 2020.
Οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά +0,2%.
Επιπλέον, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησαν κατά -0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν μηνιαία πτώση της τάξεως του -0,7%.
Περαιτέρω άνοδο αναμένεται να καταγράψει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία για τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (25/6) στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου GfK, καθώς η ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται για ακόμα έναν μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του GfK που αφορά τον Ιούλιο του 2020 διαμορφώθηκε στις -9,6 μονάδες, έναντι -18,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις -12 μονάδες.
«Οι καταναλωτές στη Γερμανία ανακάμπτουν από το σοκ του κορωνοϊού χάρη στη γρήγορη επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας και της κοινωνίας», ανάφερε το GfK, προσθέτοντας ότι «το αχνό φως στο τέλος της σήραγγας, το οποίο ήταν ήδη εμφανές τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται προφανώς κάπως πιο έντονα».
Ο δείκτης έχει καταγράψει πλέον άνοδο μεγαλύτερη των 13ων μονάδων σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου, με το GfK ωστόσο να διευκρινίζει ότι η τιμή του Ιουλίου παραμένει μία από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Προκειμένου να υπολογίσει τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Ιούλιο, το ινστιτούτο χρησιμοποίησε τρεις υποδείκτες που αφορούν τον Ιούνιο, και οι οποίοι σχετίζονται με τις προσδοκίες για την οικονομία, τις προσδοκίες για το εισόδημα και την πρόθεση πραγματοποίησης κάποιας σημαντικής αγοράς.
Και οι τρεις υποδείκτες κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον υποδείκτη προσδοκιών για την οικονομία να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, και συγκεκριμένα στις 8,5 μονάδες, έναντι -10,4 μονάδων προηγουμένως.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τις προσδοκίες για το εισόδημα των καταναλωτών αυξήθηκε στις 6,6 μονάδες, έναντι -5,7 μονάδων τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η BAE Systems δήλωσε ότι αναμένει τα κέρδη για το α΄ εξάμηνο του 2020 να διαμορφωθούν 15% χαμηλότερα από ό,τι στο περασμένο έτος, και οι πωλήσεις θα είναι σταθερές, μετά από τη διακοπή των δραστηριοτήτων εξαιτίας της πανδημίας.
Ο αμυντικός όμιλος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως αναμένει ισχυρότερες επιδόσεις στο β΄εξάμηνο, υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.
Η μείωση κερδών στο α΄ εξάμηνο θα αφορά κυρίως στο κόστος και στους μειωμένους όγκους στα υψηλότερα περιθώρια εμπορικών εργασιών, ανέφερε η εταιρεία.
Η BAE δήλωσε πως οι παραγγελίες της είναι αντίστοιχα με τις αρχικές εκτιμήσεις για το έτος, καθώς η ζήτηση για τις ικανότητές της παραμένει υψηλή.
Οι ταμειακές ροές των επιχειρηματικών λειτουργιών στο α΄ εξάμηνο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχες των προσδοκιών, εξαιρουμένης μιας ένεσης ρευστότητας ύψους 1 δισ. στερλίνων (1,24 δισ. δολαρίων) στο συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αίτηση για την έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας θα υποβάλλει στο περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου η γερμανική εταιρεία πληρωμών Wirecard, μετά το λογιστικό σκάνδαλο που ξέσπασε και ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz να παραδεχθεί αστοχίες των ρυθμιστικών αρχών.
Ο πρώην γερμανικός κολοσσός σε μια σύντομη δήλωσή του ότι η διοίκηση είχε αποφασίσει να κινήσει τη διαδικασία «λόγω επικείμενης αφερεγγυότητας των υποχρεώσεών της».
Η Wirecard είπε ότι αξιολογεί επίσης εάν θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις αφερεγγυότητας για τις θυγατρικές της.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι έχει ήδη προηγηθεί η σύλληψη του πρώην CEO της Wirecard, Markus Braun, στον απόηχο του σκανδάλου με τα «εξαφανισμένα» 1,9 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς της εταιρείας.
Στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της Κομισιόν για το πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης ύψους 9 δισεκ. ευρώ της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa από τη γερμανική κυβέρνηση, προσφεύγει η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair, καθώς εκτιμά ότι το σχέδιο αυτό υπονομεύει τον ανταγωνισμό.
«Μέχρι τώρα έχουμε προσφύγει εναντίον όλων των αποφάσεων της Κομισιόν που εγκρίνουν αρωγές κυβερνήσεων προς αεροπορικές εταιρείες (σ.σ.: οι οποίες αποφασίσθηκαν εξαιτίας του αντίκτυπου του κορωνοϊού) και το ίδιο θα γίνει με το σημερινό πράσινο φως που δόθηκε στη Lufthansa», δήλωσε ο νομικός διευθυντής της Ryanair Juliusz Komorek, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάκαμψη - Στο -1,22% ο Nikkei, ο Kospi -2,27%

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (25/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η νέα αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ μετριάζει τις πρoσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,22% στις 22.259,79 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -2,27% στις 2.112,37 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,48% στις 5.817,7 μονάδες, με τη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας Qantas να υποχωρεί κατά -2,78%, ενώ ο δείκτης Dow Jones New Zealand έκλεισε στο -1,26% και τις 337,72 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,47% στις 4.891,64 μονάδες, ενώ παρόμοιες είναι οι απώλειες και για τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο -1,53% και τις 1.312,97 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.
Όσον αφορά τη Wall Street, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,59% στις 3.050,33 μονάδες, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει μέχρι στιγμής για το σύνολο του Ιουνίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -2,72% στις 25.445,94 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο -2,19% και τις 9.909,17 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης