Οικονομία

Ο νέος πτωχευτικός νόμος αποτελεί το πλέον μεγάλο αγκάθι της 7ης αξιολόγησης - Ξεκινάει στις 6 Ιουλίου

Ο νέος πτωχευτικός νόμος αποτελεί το πλέον μεγάλο αγκάθι της 7ης αξιολόγησης - Ξεκινάει στις 6 Ιουλίου
Επίσημη εκκίνηση της 7ης αξιολόγησης στις 6 Ιουλίου
«Καυτό» καλοκαίρι προμηνύουν οι διαφορές που έχει η κυβέρνηση με τους θεσμούς σε βασικά σημεία του νέου πτωχευτικού κώδικα που θεωρείται το μεγαλύτερο «αγκάθι» της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά στις 6 Ιουλίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου η σκυτάλη θα παραδοθεί στους επικεφαλής, οι οποίοι μέσω τηλεδιάσκεψης θα αναλάβουν να κλείσουν τα ανοικτά κεφάλαια του νέου πτωχευτικού νόμου που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική πλευρά μέσα στον Ιούλιο.
Εκτός από τα τραπεζικά προαπαιτούμενα (άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατάργηση του νόμου Κατσέλη) που θεωρούνται κομβικά για τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, εξετάσεις θα δώσει το οικονομικό επιτελείο και σε μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει και αποτελούν «ουρές» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις: ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση να δώσει τον καλύτερο της εαυτό διότι η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 θεωρείται το κλειδί για να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021.
Η δέσμευση για 3,5% παραμένει έστω και αν οι θεσμοί έχουν κλείσει το μάτι στην Αθήνα ότι δεν θα είναι αυστηροί με την επίτευξη του λόγω της πανδημικής κρίσης.
Όμως για το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δαπάνες που θα αποκλείονται από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος η συγκεκριμένη «θηλιά» για την οικονομία της χώρας θα εξακολουθήσει να υπάρχει και τον επόμενο χρόνο της ενισχυμένης εποπτείας. 
Το τοπίο γύρω από το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φθινόπωρο.   
Εντωμεταξύ, Βαριά είναι η σκιά του κορονοϊού πάνω από την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της φετινής ζημίας μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από την αγορά.
Η νούμερο 1 βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, δεν μπορεί να ξεπεράσει το σοκ που έχει υποστεί από την πανδημία και, σύμφωνα με τις δηλώσεις (στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα») του Χρήστου Σταϊκούρα, «υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα, αλλά και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα, όπως τα νησιά».
Για τον υπουργό Οικονομικών «ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα».
Τούτο, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επισιτιστικός κλάδος, έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής το οικονομικό επιτελείο για ένα νέο «πακέτο» στήριξης με σκοπό την αντιμετώπιση των κραδασμών από την υγειονομική κρίση.
«Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είμαστε εδώ με πιο στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 προδιαγράφεται πολύ μεγαλύτερη από την κυβερνητική πρόβλεψη για 16%, αφενός γιατί πρόκειται για το διάστημα του καθολικού lockdown, αφετέρου γιατί χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν ανεβάσει ακόμη ρολά.
Οσο και αν η κυβέρνηση επείγεται να αποκαταστήσει την κανονικότητα, η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ χειρότερη και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στην περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει από τον Οκτώβριο και η χώρα μπει σε δεύτερη καραντίνα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να βγουν εσπευσμένα στις αγορές για να ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία μετά τις δύο εκδόσεις χρέους έχουν φτάσει στα 37,5 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει επόμενη κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ, αυτή θα είναι τον Σεπτέμβριο.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για τις επιχειρήσεις είναι ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την οποία παρουσιάζουν ισχυρό ενδιαφέρον (118.000 έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής) από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο στον ορίζοντα.
Βέβαια, σύμφωνα με τον υπουργό, η εκταμίευση των χαμηλότοκων κρατικών δανείων θα ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου.
Επισημαίνεται ότι στην «επιστρεπτέα 2» μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές έως την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης