Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Γαλλία καλεί την ΕΕ σε συζήτηση «δίχως ταμπού» για τις σχέσεις με την Τουρκία

Η Γαλλία καλεί την ΕΕ σε συζήτηση «δίχως ταμπού» για τις σχέσεις με την Τουρκία
Η Γαλλία ζητά μία συζήτηση «δίχως ταμπού» για τις σχέσεις με την Τουρκία
H Γαλλία ζήτησε σήμερα (24/6) από την ΕΕ να ενσκήψει «δίχως ταμπού» για τις σχέσεις με την Τουρκία, εν μέσω επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων Άγκυρας – Παρισιού.
«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Yves Le Drian.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel στην πόλη Μέζεμπεργκ της Γερμανίας στις 29 Ιουνίου για να συζητήσουν το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της γαλλικής προεδρίας.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης και την κρίση του Covid-19, ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και άλλα διεθνή θέματα, προσθέτει το γραφείο του Μακρόν στην ίδια ανακοίνωση.
Ο Γάλλος ηγέτης θα γίνει δεκτός από την καγκελάριο στον πύργο του Μέζεμπεργκ, που αποτελεί επίσημη κατοικία της γερμανικής κυβέρνησης, σε απόσταση 70 χλμ. από το Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα έχουν «μία συζήτηση και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και δείπνο εργασίας».
«Στις παραμονές της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ» για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, «η συνάντηση τούτη μεταφράζει την κοινή βούληση αμφοτέρων για μία στενή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας, στο πνεύμα της παράτασης της πρωτοβουλίας της 18ης Μαΐου», η οποία είχε καταλήξει στην κοινή πρόταση των δύο χωρών για την εκταμίευση 500 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσουν την ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού μέσα από την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.
Το σχέδιο τούτο θα βρεθεί στον πυρήνα των συζητήσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Macron συναντήθηκε νωρίτερα εντός της εβδομάδος με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, μία επαφή που σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας συνέβαλε ώστε να επιλυθούν εκατέρωθεν διαφορές σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης