Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο κόκκινο οι σχέσεις της Κίνας με την Ινδία – Τρόμος για τα όπλα των δύο γιγάντων

Στο κόκκινο οι σχέσεις της Κίνας με την  Ινδία –  Τρόμος για τα όπλα των δύο γιγάντων
Έκρυθμη η κατάσταση σε περιοχή των Ιμαλαϊων, που διεκδικείται από τις δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις
Η Ινδία και η Κίνα αντάλλαξαν το Σάββατο (20/6/2020) βαρύτατες κατηγορίες για παραβίαση των συνόρων τους, σε μία περιοχή που έγινε ο τόπος μίας θανατηφόρας σύγκρουσης μεταξύ των δύο πυρηνικών γιγάντων.
Μια ημέρα αφότου ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της συμπλοκής της Δευτέρας (15/6), κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70, η κυβέρνησή του κατηγόρησε την κινεζική πλευρά ότι επιδιώκει να ανεγείρει δομές «πέρα από τη γραμμή του μεθοριακού ελέγχου».
Η Ινδία δεν θα επιτρέψει μονομερείς αλλαγές στα αμφισβητούμενα σύνορα, ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian  κατηγόρησε τα ινδικά στρατεύματα για «εσκεμμένη πρόκληση» στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαϊων, σημειώνει το Reuters.
Σε μια σειρά από tweets, ο Zhao υποστήριξε ότι η κοιλάδα Galwan βρίσκεται στην κινεζική πλευρά των συνόρων και πως οι Ινδοί είχαν από τον Απρίλιο χτίσει μονομερώς δρόμους, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Τα ινδικά στρατεύματα «διέσχισαν τη γραμμή του πραγματικού ελέγχου» και επιτέθηκαν σε Κινέζους αξιωματικούς και στρατιώτες που ήταν εκεί για διαπραγματεύσεις, πυροδοτώντας «άγριες συγκρούσεις», δήλωσε ο Zhao.
Η Κίνα δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία απωλειών για τις δυνάμεις της κατά τη συμπλοκή.
Οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες σχετικά με εδάφη στα σύνορα που μοιράζονται οι δύο χώρες, μήκους 3.400 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα κάποιες φορές να λαμβάνουν χώρα επεισόδια με απωθήσεις και πέτρες.
Κίνα και Ινδία, συγκρούστηκαν στρατιωτικά το 1962, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση και το 2017, αφού η Κίνα επιχείρησε να επεκτείνει έναν δρόμο στο διαφιλονικούμενο οροπέδιο.
Η Eurasia Group αναφέρει ότι δύο λόγοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τη σύγκρουση.
Ο πρώτος είναι η κατασκευή υποδομών της Ινδίας κατά μήκος της γραμμής του πραγματικού ελέγχου, η περιοχή που οριοθετεί τα σύνορα της Κίνας και της Ινδίας.
«Οι Κινέζοι έκαναν λόγο για την κατασκευή αυτού, επειδή αυτό θα επέτρεπε στην Ινδία να κινητοποιήσει ταχύτερα στρατεύματα» τονίζει η Eurasia Group.
«Ο δεύτερος λόγος είναι όταν η Ινδία ακύρωσε το άρθρο 370 το 2019, ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Amit Shah είπε ότι θεωρούν ότι την περιοχή Aksai Chin μέρος του εδάφους της Ινδίας. Αυτό φυσικά εγείρει ανησυχίες με τους Κινέζους».
Η Ινδία τείνει περισσότερο προς μια προστατευτική φύση ως απάντηση στο εμπορικό της έλλειμμα με την Κίνα.
Έχουμε δει τους δασμούς να αυξάνονται σε ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, κυρίως για την καταπολέμηση του εμπορικού ελλείμματος της Ινδίας, το οποίο είναι περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την Eurasia Group η μείωση της εξάρτησης της Ινδίας από την Κίνα αποτελεί μακροπρόθεσμη προσπάθεια.
Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία, για παράδειγμα, εξαρτάται κατά 70% από τις εισαγωγές δραστικών συστατικών από την Κίνα.
Αντί της Κίνας, η Eurasia Group αναμένει από την Ινδία να ενισχύσει τις σχέσεις της με το «τετράγωνο» - τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
India-China War: China Has No 'Military Advantage' Over 'Battle ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης