Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος - Στο ναδίρ ο τζίρος, «λάθος» ο χρόνος εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου»

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος - Στο ναδίρ ο τζίρος, «λάθος» ο χρόνος εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου»
«Η κατάσταση στα καταστήματα είναι τραγική», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο εμπορικός κόσμος την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ένάμιση περίπου μήνα μετά την άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αν και τις πρώτες ημέρες που άνοιξαν τα καταστήματα η εικόνα δεν προδιαγραφόταν τόσο ζοφερή, καθώς οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων ήταν μεν μειωμένες (20% με 30%), όμως πολύ καλύτερες σε σχέση με αυτές που ανέμενε ο εμπορικός κόσμος, ωστόσο τα πράγματα στο εμπόριο δεν εξελίσσονται καλά. 
«Η κατάσταση στα καταστήματα είναι τραγική», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης, κάνοντας λόγο για ελάχιστη εμπορική κίνηση. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας ήτοι 15.000 καταστήματα (επί συνόλου 45.000 καταστημάτων) δεν άνοιξαν μετά την άρση του lock down, ενώ η πτώση του τζίρου αγγίζει ακόμη και το 80% σε πολλές περιπτώσεις.
«Ο κόσμος δεν ψωνίζει. Δεν υπάρχει κόσμος στα καταστήματα. Η κατάσταση είναι απελπιστική και εμείς έχουμε πιάσει πάτο». Αυτό επισημαίνει στο bankingnews στέλεχος μεγάλης αλυσίδας ενδυμάτων, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να πει ότι «οι επιπτώσεις από τα χρόνια των μνημονίων, ωχριούν μπροστά σε αυτό που περνάμε σήμερα». 
Ο εμπορικός κόσμος είναι ανάστατος και, όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου GRECA και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ), Μάκης Σαββίδης αν η κατάσταση συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, τότε τα λουκέτα στην αγορά θα αυξηθούν με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 50%, ήτοι πάνω από 20.000 εμπορικές επιχειρήσεις. 
Τα δύσκολα όμως για τον κλάδο του εμπορίου δεν τελειωνούν καθώς εκτός από τις οικονομικές υποχρεώσεις του Μαϊου (μισθοί, ενοίκια), στις 15 Ιουνίου επανήλθαν προς είσπραξη οι επιταγές που είχαν ημερομηνία λήξης από τις 30 Μαρτίου και πήραν παράταση 75 ημερών, ενώ στις υποχρεώσεις του περιλαμβάνονται το δώρο του Πάσχα, που θα πληρωθεί αναλόγως της περιπτώσεως από τις 30 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, αλλά και το επίδομα άδειας, που θα καταβληθεί ταυτόχρονα με την άδεια κάθε εργαζομένου.  
Οι επιχειρηματίες πάντως επισημαίνουν ότι από τα μέτρα που τρέχουν για την στήριξη τους, μόνο αυτό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τους έχει βοηθήσει (σε αντίθεση για παράδειγμα με το ΤΕΠΙΧ καθώς οι εγγυήσεις που ζητούνται είναι υψηλές). 
Αυτό αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, καθώς σε ερώτηση αν εντάχθηκαν σε δανειακά προγράμματα ενίσχυσης ή ΕΣΠΑ, απάντησαν: Το 71,9% δηλαδή 110 από τις 153 επιχειρήσεις του δείγματος, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ενταχθεί για διάφορους λόγους, σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.
Αντίθετα, το μόνο που λειτούργησε, σύμφωνα με την έρευνα αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσεις.

Σημαντική επιβάρυνση από το «Μεγάλο Περίπατο»

Περαιτέρω επιβάρυνση στα καταστήματα του κέντρου δημιούργησε το μέτρο του Μεγάλου Περιπάτου, που δημιούργησε κυκλοφοριακό κοσμφούζιο και απέτρεψε κάποιους από το κατέβουν να κάνουν τα ψώνια τους στο κέντρο της Αθήνας.
Οι επιχειρηματίες του κέντρου εκτιμούν ότι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματα τους, ή να μετατραπούν σε καφετέριες και μπαρ. 
Η επιβολή του «Μεγάλου Περιπάτου» έγινε χωρίς καμμία συννενόηση του Δήμου της ΑΘήνας με τον εμπορικό κόσμο, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ενώ μάλιστα κάνουν λόγο και για λάθος χρονική στιγμή εφαρμογής του μέτρου.
«Βγήκαμε από ένα περίπου δίμηνο lockdwn και προσπαθούσαμε να ορθοδοδήσουμε και έρχεται το μέτρο αυτό να κάνει τι στην συγκεκριμένη συγκυρία; Να μας αποτελειώσει;», επισημαίνει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας της περιοχής.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ο οποίος σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «για να είναι βιώσιμος και λειτουργικός ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ο χρόνος επιλογής εκκίνησης του δεν είναι ο κατάλληλος και ότι πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως σημειώνουν οι έμποροι, «Ο Μεγάλος Περίπατος» από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, οφείλει να στηρίζει όλες τις μορφές επιχειρηματικότητας που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή εφαρμογής του, με ισόρροπη ανάπτυξη εμπορικών επιχειρήσεων και καταστημάτων εστίασης.
«Ο Δήμος Αθηναίων χρειάζεται να προβεί σε αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις και να λάβει σοβαρά υπόψη και τις επιμέρους προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο Δήμαρχο. Οι προτάσεις αυτές αναφέρονται σε ενέργειες α) άμεσης εφαρμογής στην περιοχή, β) στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και ανάπτυξης της αγοράς και γ) στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της πόλης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης