Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελπίδες γεννά η έρευνα και φόβους η έξαρση του κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία, Κίνα – Στους 448,5 χιλ. οι νεκροί, στα 8,33 εκατ. τα κρούσματα

Ελπίδες γεννά η έρευνα και φόβους η έξαρση του κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία, Κίνα – Στους 448,5 χιλ. οι νεκροί, στα 8,33 εκατ. τα κρούσματα
Στις ΗΠΑ οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου -  Νέα περιοριστικά μέτρα στο Πεκίνο - Πάνω από 100 θάνατοι σε Σουηδία το τελευταίο 24ωρο
(upd3)Ελπίδες γεννά η επιστημονική πρόοδος όσον αφορά στην ανάπτυξη εμβολίου αλλά και για την χρήση φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει σημαντικά τη θνητότητα βαριά ασθενών με κορωνοϊό, σε μια δύσκολη στιγμή που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε πολλές περιοχές του πλανήτη και επανακάμπτει σε άλλες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε επιστημονική επιτυχία την χρήση του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη, το οποίο σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές μειώνει δραστικά τους θανάτους των ασθενών που νοσούν βαριά από Covid-19, και όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 17 Ιουνίου, θα συμπεριλάβει στα πρωτόκολλα θεραπείας, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας CNBG, το οποίο παρήγαγε αντισώματα κατά του COVID-19, στις πρώτες κλινικές δοκιμές.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κορωνοϊός συνεχίζει το εφιαλτικό και καταστροφικό του έργο.
Στην Κίνα, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 137 κρούσματα τις τελευταίες 5 ημέρες (εδώ και δύο μήνες δεν είχε αναφερθεί ούτε ένα νέο κρούσμα), γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας και που έχει οδηγήσει τις Αρχές να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Εξίσου άσχημη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν σε αριθμό τους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για περισσότερους από 201 χιλιάδες θανάτους έως τις αρχές Οκτωβρίου, ένα μήνα δηλαδή πριν τις προεδρικές εκλογές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Joe Biden.
Πέρα όμως από την Κίνα και τις ΗΠΑ, ο κορωνοϊός θερίζει στην κυριολεξία τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία, όπου τα κρούσματα προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο ενώ με ραγδαίο ρυθμό αυξάνονται και τα κρούσματα στην Ινδία.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου από τις αρχές της εβδομάδας το κύριο βάρος έχει δοθεί στην προσπάθεια να επανεκκινήσει ο τουρισμός, αν και τα κρούσματα κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 445 χιλιάδες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 8,2 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 8.330.605
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 448.474
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.153.203 και σε νεκρούς με 117.423
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 45.241 και σε κρούσματα με 923.189  
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 42.054 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 299.600
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 552.549 και 7.468 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 354.065 και 11.903 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 244.328 και 27.136 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Ιταλία με 237.500 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.405
- 'Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 237.156 και 7.056 νεκρούς
- Στους 29.550 οι νεκροί στη Γαλλία, 194.347 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 187.184 και οι νεκροί σε 8.830
- Στους 18.310 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 154.863 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.265 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 4.842 οι νεκροί στην Τουρκία, 181.298 τα κρούσματα
Image
ΠΟΥ: Επιστημονική επιτυχία η χρήση φαρμάκου της οικογένειας στεροειδών κατά του κορωνοϊού - Θα συμπεριληφθεί στα πρωτόκολλα

Για επιστημονική επιτυχία έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφερόμενος στην ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές του κορωνοϊού.
«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να σώσει ζωές» υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus.
Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς, «ο ένας θάνατος στους οκτώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης.
Η δεξαμεθαζόνη, συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της.
«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής με τον ΠΟΥ και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΠΟΥ, τονίζοντας πως θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό» για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας CNBG παρήγαγε αντισώματα κατά του COVID-19, στις πρώτες κλινικές δοκιμές

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία China National Biotec Group (CNBG) ανακοίνωσε χθες Τρίτη 16 Ιουνίου ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον κορωνοϊό έχει παράξει αντισώματα κατά τις κλινικές δοκιμές του και πλέον η εταιρεία προγραμματίζει τη δοκιμή του σε τελικό στάδιο σε ανθρώπους σε χώρες του εξωτερικού.
Μέχρι στιγμής κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί θετικά ότι μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, ο οποίος προκάλεσε πάνω από 400.000 θανάτους παγκοσμίως, ενώ πολλά υποψήφια εμβόλια ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως.
Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την πόλη Oυχάν, που συνδέεται με τη μητρική εταιρεία της CNBG, τη Sinopharm, βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει αντισώματα υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους και χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, η οποία έλαβε ως δείγμα 1.120 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 59 ετών.
Η CNBG δήλωσε ότι πλέον αναζητεί δυνατότητες για τελικής και μεγάλης κλίμακας δοκιμές της Φάσης 3 του εμβολίου σε χώρες στο εξωτερικό.
"Έχουμε εξασφαλίσει την πρόθεση για συνεργασία από εταιρείες και ινστιτούτα σε πολλές χώρες", ανέφερε στο δελτίο Τύπου της η εταιρεία.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το υποψήφιο εμβόλιο, μαζί με ένα διαφορετικό πειραματικό σκεύασμα, που ανέπτυξε μονάδα της Sinopharm, προσφέρθηκε σε Κινέζους υπαλλήλους σε κρατικές εταιρείες, οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.
Η Κίνα έχει πέντε υποψήφια εμβόλια για την COVID-19 που βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η κινεζική παρασκευάστρια εμβολίων Sinovac Biotech (Sinovac) ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα θετικά αποτελέσματα των προκαταρκτικών κλινικών δοκιμών για το πιθανό υποψήφιο εμβόλιό της, το οποίο αναμένεται να δοκιμασθεί σε μια δοκιμή Φάσης 3 στη Βραζιλία.
Image
ΗΠΑ: Στους 117.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό, περισσότεροι από τους νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ακόμα και τους νεκρούς από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεπέρασαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 740 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών στις ΗΠΑ να ανέρχεται σε 116.963.
Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι υψηλότερος από τους νεκρούς που είχαν οι ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης 116.500 Αμερικάνοι.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Απριλίου, ο απολογισμός των θυμάτων του κορωνοϊού είχε ξεπεράσει τον αριθμό των Αμερικάνων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Πρόκειται για δεδομένα που αν μη τι άλλο προκαλούν τεράστιο πλήγμα στην εικόνα και στο προφίλ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, φέρεται να βρίσκεται περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλο του,  Joe Biden.
Μάλιστα, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες θα πρέπει να θεωρούνται για τον Trump.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 201.000 νεκρούς έως τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον 201.129 θάνατοι από τον κορωνοϊό περί τις αρχές του Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκτίμηση αυτή είναι αυξημένη κατά 18% από τους 169.890 θανάτους που προέβλεπε μέχρι πρότινος.
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η Φλόριντα θα είναι ανάμεσα στις πολιτείες που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα, καθώς αναμένει ότι θα καταγράψει 18.675 θανάτους (+186% από την 10η Ιουνίου, όταν προέβλεπε 6.559) ενώ παράλληλα αναθεωρεί προς το χειρότερο την εκτίμησή του για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στην Καλιφόρνια, όπου προβλέπει 15.155 θανάτους (+72% από τους 8.812 που ανέμενε ως εδώ) καθώς και στην Αριζόνα, όπου προβλέπει 7.415 (+56% από τους 4.762).
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-06-16%20at%208.28.39%20AM.png?itok=vgXIfpHS
Πέρα όμως από τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις, μια νέα έξαρση κρουσμάτων και αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία καταγράφεται σε πολλές Πολιτείες, ιδιαίτερα στα νότια και δυτικά της χώρας.
Ήδη οι Πολιτείες της Αριζόνα, της Φλόριντα, της Οκλαχόμα, του Όρεγκον και του Τέξας ανακοίνωσαν αυξήσεις - ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ενώ και η Νεβάδα έκανε γνωστό πως χθες Τρίτη 16/6 κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις 23/5.
Παράλληλα αναφέρεται ότι σε αριθμό ρεκόρ διαμορφώνονται και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία των εν λόγω Πολιτειών.
Πολλοί επιδημιολόγοι αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς και στις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο της Memorial Day στα τέλη Μαΐου ενώ ρόλο φαίνεται να έχουν διαδραματίσει και οι μαζικές διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, George Floyd.

Οι ΗΠΑ είναι  ηχώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορω νοϊού σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών όσο και ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 2,137 εκατομμύρια.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς θανάτων από τα τέλη Μαρτίου: λιγότερους από 380 ανά 24ωρο.
Όμως μάλλον επρόκειτο για τη συνέχιση της τάσης μηχανικής μείωσης των δεδομένων κάθε Σαββατοκύριακο.
Αν και η χώρα δεν ξεπερνά πλέον παρά σπάνια, από τις αρχές του Ιουνίου, το όριο των 1.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παραμένουν γύρω στα 20.000 την ημέρα, επίπεδο αμετάβλητο εδώ και εβδομάδες.

Συναγερμός στην Κίνα για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στο Πεκίνο με τις αρχές να συστήνουν στα 21 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.
Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 16/6 καταγράφηκαν 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 27 που ήταν τη Δευτέρα.
Η Επιτροπή Υγείας του Πεκίνου ανέφερε ότι τα 19 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη νοτιοδυτική συνοικία Φανγκτάι, όπου εμφανίστηκε εστία μόλυνσης την περασμένη εβδομάδα, σε χονδρική αγορά τροφίμων.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 5 ημέρες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 137 κρούσματα στο Πεκίνο, το οποίο εδώ και δύο μήνες δεν είχε καταγράψει ούτε ένα κρούσμα.
Η επανεμφάνιση κρουσμάτων, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει τεράστια κινητοποίηση στις κινεζικές αρχές,  υπό τον φόβο η νέα έξαρση κρουσμάτων να ξεφύγει και να αρχίσει να διασπείρεται ραγδαία στην πρωτεύουσα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα δύο αεροδρόμια του Πεκίνου ακυρώθηκαν 1.255 πτήσεις, αναχωρήσεις και αφίξεις, από και προς τα αεροδρόμια του Πεκίνου ενώ δόθηκε εκ νέου εντολή για το κλείσιμο των σχολείων.
Την ίδια στιγμή ο δήμος Πεκίνου ανακοίνωσε πως ξεκινά τεστ μαζικά και έθεσε υπό περιορισμό δεκάδες συνοικίες.
Παράλληλα, πολλές πόλεις και επαρχίες της Κίνας επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από το Πεκίνο
Μάλιστα, από χθες Τετάρτη 17/6, η κυβέρνηση του Μακάο ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί μέχρι νεοτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο Πεκίνο ως και δύο εβδομάδες πριν να τίθενται σε απομόνωση, υπό ιατρική παρακολούθηση, για 14 ημέρες.
Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας έκανε λόγο χθες για τον εντοπισμό 44 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 11 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου όταν εντοπίζονται ταξιδιώτες που προσβλήθηκαν προτού αφιχθούν στην κινεζική επικράτεια.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως, ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.265 κρουσμάτων μόλυνσης.



Επιταχύνεται ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Προς το 1 εκατ. κρούσματα η Βραζιλία


Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς σε ημερήσια βάση καταγράφονται χιλιάδες θάνατοι και κρούσματα.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ρεκόρ 34.918 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που έχουν προβληθεί από τον κορωνοϊό να ανέρχεται σε 923.189.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Οι βραζιλιάνικες αρχές κατέγραψαν επίσης 1.282 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 45.241 νεκρούς.
Το νέο θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στη Βραζιλία καταγράφεται σχεδόν το ένα τέταρτο των σχεδόν 4 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην αμερικανική ήπειρο και σχεδόν το 25% των θανάτων.
Ο Οργανισμός συνέστησε στη Βραζιλία και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να ενισχύσουν τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας αργά και προσεκτικά.
Αλλά ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro εξακολουθεί να υποβαθμίζει την επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που πολλές πόλεις και πολιτείες της χώρας έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Αλλά και στο Μεξικό η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη 16/6 ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 730 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.599 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 18.310 νεκρούς επί του συνόλου των 154.863 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στο κόκκινο βρίσκεται και το Περού, όπου τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 196 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 4.164 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 7.056 νεκρούς επί του συνόλου των 237.156 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Ο υπουργός Υγείας του Περού ωστόσο ότι η επιδημία παρουσιάζει πτώση και ότι ο ρυθμός της εξάπλωσης του ιού επιβραδύνεται.
Σημειώνεται ότι το Περού καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Λατινική Αμερική πίσω από τη Βραζιλία και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Image
Tέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία πλέον αποτελεί την τέταρτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέχονται σε 354.065.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 2.000 νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της covid-19 στη χώρα σε 11.903.
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών οφείλεται εν μέρει στην αναθεώρηση των αριθμών στο Μουμπάι, την πόλη της Ινδίας που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, στην οποία προστέθηκαν 832 επιπλέον νεκροί στον ημερήσιο απολογισμό λόγω ελλείψεων στην καταμέτρηση των θανάτων.
Στο Νέο Δελχί, όπου η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται, καταγράφηκαν 400 θάνατοι σε διάστημα μίας ημέρας.
Την προηγουμένη ο επίσημος συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Ινδία ήταν λίγο πάνω από τις 9.000.
Σημειώνεται πως η Ινδία είχε επιβάλλει γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν.
Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η άρση lockdown έγινε σε μια χρονική στιγμή που η επιδημία δεν είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ύφεσης στην Ινδία, την ώρα που πολλοί ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως τα δύσκολα για την Ινδία είναι μπροστά.

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Στόχος να έχουμε σε 12 με 18 μήνες ένα ασφαλές εμβόλιο

Στόχος μας είναι να έχουμε σε 12 με 18 μήνες ένα ασφαλές εμβόλιο κατά του κορωνοϊού υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται κλινικές δοκιμές και επενδύσεις στην παραγωγή προκειμένου να παραχθούν τα δισεκατομμύρια δόσεων ενός ασφαλού εμβολίου.
«Η ταχεία παρασκευή ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι ο στόχος της Κομισιόν.
Η Κομισιόν θα στηρίξει τις προσπάθειες για πιο γρήγορη ανάπτυξη και διαθεσιμότητα, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων εντός χρονοδιαγράμματος 12 με 18 μήνες, εάν όχι νωρίτερα.
Απαιτούνται κλινικές δοκιμές, παράλληλα με επενδύσεις στην παραγωγή έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια δόσεων ενός ασφαλούς εμβολίου» υποστήριξε η von der Leyen στο μήνυμά της για την ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά για παγκόσμια».
«Οι στόχοι είναι τρεις.
Πρώτον, η διασφάλιση της ποσότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Δεύτερον, η διασφάλιση της ταχείας πρόσβασης στα εμβόλια των κρατών-μελών και των πληθυσμών τους - με τη συμβολή ωστόσο στην παγκόσμια προσπάθεια - και τρίτον η διασφάλιση μιας δίκαιης πρόσβασης σε ένα εμβόλιο προσιτό το συντομότερο δυνατόν» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες.
«Ο πρώτος είναι η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ και οι επαρκείς ποσότητες για τα κράτη-μέλη.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην προσαρμογή του πλαισίου της ΕΕ στην παρούσα ανάγκη κάνοντας παράλληλα χρήση της ευελιξίας έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, η έγκριση και η διαθεσιμότητα των εμβολίων διατηρώντας τα πρότυπα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Η ΕΕ δε θα είναι ασφαλής μέχρι ολόκληρος ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε εμβόλιο και γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη να δημιουργήσουν εμβόλιο, το οποίο θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμο» τόνισε η von der Leyen.

Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της

Τα σύνορα της ανοίγει από χθες Δευτέρα 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από χθες 15/6 η Ισπανία θα επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις αύριο Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται πως Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Παράλληλα, η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γαλλία προχωρά από χθες 15/6 στην επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων ενώ η Αγγλία ανακοίνωσε ότι λειτουργούν και πάλι εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, αν και όσοι μετακινούνται με τα δημόσια μέσα θα πρέπει να φορούν μάσκα.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Image
Αυστραλία: Κλειστά τα σύνορα έως το 2021 λόγω κορωνοϊού

Να διατηρήσει κλειστά τα σύνορα της έως το 2021 προτίθεται η Αυστραλία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Simon Birmingham υποστήριξε ότι είναι μάλλον απίθανο η Αυστραλία να ανοίξει τα σύνορα της για τους διεθνείς επισκέπτες έως το 2021, αν και είπε πως είναι πιθανό να χαλαρώσουν κάποια μέτρα για την είσοδο στην χώρα των φοιτητών και άλλων ξένων που προτίθενται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα.
Όπως είπε, θα μπορούσε σε αυτούς τους πολίτες, να εφαρμοστεί το μέτρο της καραντίνας που ισχύει χθες για όσους Αυστραλούς επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό.
«Μπορούμε απλώς να εφαρμόσουμε τις 14 ήμερες καραντίνας που έχουν λειτουργήσει τόσο καλά για τους Αυστραλούς που επιστρέφουν στην χώρα» υπογράμμισε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου.
Η Αυστραλία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την επιδημίας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 7.300 κρούσματα και 102 θάνατοι.
Ωστόσο, χθες 17/6 κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση νέων κρουσμάτων σε περισσότερο από έναν μήνα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Βικτώρια, την δεύτερη σε αριθμό κατοίκων πολιτεία της χώρας.

Astrazeneca: Συμφωνία με την Cobra Biologics για την παραγωγή του εμβολίου - Τον Σεπτέμβριο οι πρώτες παραδόσεις

Την υπογραφή συμφωνίας με την AstraZeneca για την παραγωγή του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19, ανακοίνωσε η Cobra Biologics, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένη φάση δοκιμών, με την προοπτική οι πρώτες παραδόσεις στην Βρετανία να γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Cobra Biologics είναι μία από τις εταιρείες που εργάζονται για την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το εμβόλιο, είναι πλέον γνωστό ως AZD1222, αφού η AstraZeneca ξεκίνησε την συνεργασία της με το βρετανικό πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την διανομή του υποψήφιου εμβολίου.
Τον Μάιο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Cobra Biologics δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει ικανότητα παραγωγής 1 εκατομμυρίου δόσεων μηνιαίως και ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει στην παραγωγή του μετά την συμφωνία της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Η Cobra βρίσκεται σε ετοιμότητα μαζί με την AstraZeneca και άλλες εταιρείες για να παράσχουν μεγάλης κλίμακας παραγωγική ικανότητα του εμβολίου AZD1222», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
«Η Cobra, μαζί με άλλα μέλη της κοινοπραξίας, θα προχωρήσουν στην παραγωγή του εμβολίου με τις πρώτες παραδόσεις να αρχίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο 2020».
Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Οι αριθμοί του κορωνοϊού συγκριτικά...

Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων.
Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
Από την καταμέτρηση που έγινε χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 6.809 νέοι θάνατοι και 174.309 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο.
Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι:
Ινδία (2.003),
Βραζιλία (1.282), και
Μεξικό (730).

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα με 117.290 θανάτους σε 2.148.357 κρούσματα και ακολουθούν, οι:
Βραζιλία με 45.241 νεκρούς (923.189 κρούσματα),
Ηνωμένο Βασίλειο με 42.153 νεκρούς (299.251 κρούσματα),
Ιταλία με 34.448 νεκρούς (237.828 κρούσματα), και
Γαλλία με 29.575 νεκρούς (194.675 κρούσματα).

Το Βέλγιο με 83 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, και ακολουθούν οι:
Βρετανία (62),
Ισπανία (58),
Ιταλία (57) και
Σουηδία (50).

Η Ευρώπη είχε συνολικά χθες 189.574 θανάτους (2.453.170 κρούσματα), 
ΗΠΑ και ο Καναδάς 125.597 θανάτους (2.248.134 κρούσματα),
Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 84.006 θανάτους (1.787.118 κρούσματα), 
Ασία 26.365 θανάτους (912.374 κρούσματα), 
Μέση Ανατολή 12.467 θανάτους (594.120 κρούσματα),
Αφρική 7.073 θανάτους (265.486 κρούσματα) και 
Ωκεανία 131 θανάτους (8.768 κρούσματα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης