Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προστασία των τραπεζών από πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων σχεδιάζει η Ευρωπαική Ένωση

Προστασία των τραπεζών από πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων σχεδιάζει η Ευρωπαική Ένωση
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες  αναμένεται να ελαφρυνθούν από τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η  διακράτηση κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να ελαφρυνθούν από τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η  διακράτηση κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς οι νομοθέτες προωθούν  ένα ακόμη πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στην προστασία των τραπεζών από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντισταθμίζει τον «πολύ  αρνητικό αντίκτυπο» στις κεφαλαιακές απαιτήσεις από τυχόν απώλειες κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με ένα έγγραφο που σχετικώς πρόσφατα είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Bloomberg.
Η υψηλή αστάθεια στις αγορές κρατικών ομολόγων απειλεί να μειώσει την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών, σύμφωνα με το έγγραφο, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βασίζονται στις τράπεζες  για να διατηρήσουν την πιστωτική τους ροή στην  οικονομία.
Ένα λεγόμενο φίλτρο προληπτικής εποπτείας θα  προστάτευε προσωρινά τις τράπεζες από το πλήγμα που θα δέχονταν στους  κεφαλαιακούς τους δείκτες σε περίπτωση συρρίκνωσης της αξίας των  χαρτοφυλακίων δημοσίων ομολόγων που κατέχουν.  
Η Ισπανία και η Ιταλία ήταν από τους κύριους υποστηρικτές της πολιτικής αυτής καθώς η συζήτηση ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με  ένα διαφο
Αυτό το νεότερο μέτρο αποτελεί μια καθυστερημένη προσθήκη σε ένα πακέτο ανακούφισης που έχει σχεδιαστεί για να απαλύνει τα βάρη των κανονισμών για τις τράπεζες.
Οι δανειστές θα πάρουν ένα μεγάλο διάλειμμα στους περιορισμούς μόχλευσης, την πρόσθετη ευελιξία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξοικονόμηση κεφαλαίου όταν επενδύουν σε λογισμικό και δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις.
Οι τιμές των ομολόγων που εκδόθηκαν από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας μειώθηκαν σημαντικά μετά την εμφάνιση του ιού.
Ένα πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,53 τρισεκατομμύρια δολάρια) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ένα σχέδιο της ΕΕ για κοινή δημοσιονομική ανταπόκριση αποκατέστησαν κάποια ηρεμία στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΕΚΤ έχει επίσης κινηθεί για να υποστηρίξει χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης, προσφέροντας στις τράπεζες  ένα διάλειμμα των κεφαλαιακών κανόνων για κινδύνους αγοράς.
Οι τράπεζες έχουν ασκήσει πιέσεις εδώ και χρόνια για να επαναφέρουν τους κανονισμούς της περιόδου κρίσης του 2008.
Η ΕΚΤ πάντως καταθέτει πως η ανακούφιση θα έχει εντελώς προσωρινό χαρακτήρα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης