Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέχρι που θα φθάσει η φούσκα των αγορών; Μικρομέτοχοι, καταθέτες όλοι στις μετοχές – Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;

tags :
Μέχρι που θα φθάσει η φούσκα των αγορών; Μικρομέτοχοι, καταθέτες όλοι στις μετοχές – Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Κάποια στιγμή μέσα στο 2021 θα επανέλθει ο προβληματισμός του 2019 που όλοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το ράλι φούσκα στις αγορές
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πλήρως το χειρότερο σενάριο διεθνώς ως προς το μέγεθος της ύφεσης και των επιπτώσεων στην οικονομία και σπεύδουν να προεξοφλήσουν την ανάκαμψη, το recovery της παγκόσμιας οικονομίας το 2021.
Η FED και η ΕΚΤ και συνολικά οι κεντρικές τράπεζες έχοντας φθάσει τους ισολογισμούς τους στα 25 τρισεκ. δολάρια συνεχίζουν να στηρίζουν τις αγορές μετοχών, καταγράφεται ένα μεγάλης κλίμακας ράλι.
Τα ερωτήματα είναι
-ποιο το άθροισμα των παραμέτρων που έχουν οδηγήσει στο ράλι;
-Μέχρι πόσο θα κρατήσει αυτό το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές;

Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν τα εξής δεδομένα
1)Οι κεντρικές τράπεζες με τις συνεχείς παρεμβάσεις και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν εκτοξεύσει τους ισολογισμούς τους στα 25 τρισεκ. δολάρια.
Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν τα πάντα.
2)Η FED ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων όχι μόνο ETFs με ένα στόχο να διοχετεύσει 750 δισεκ. δολάρια να στηρίξει τις εταιρίες ώστε να μην επηρεαστεί η απασχόληση.
Η FED στηρίζει τις εταιρίες να μην απολύσουν.
3)Καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό μετρητών στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών αυτό σημαίνει ότι είναι επενδεδυμένοι.
4)Μόνο στις ΗΠΑ λόγω των δημοσιονομικών κινήτρων, των 1200 δολαρίων την εβδομάδα, των επιδομάτων και των νομισματικών παρεμβάσεων… οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε διάστημα ενός μήνα περίπου 300 δισεκ. δολάρια.
5)Οι μικρομέτοχοι – μικροεπενδυτές έχουν ενεργούς κωδικούς 13-14 εκατ στην Wall Street και μόνο το διάστημα Μαρτίου – Μαίου 2020 οι νέοι κωδικοί για μετοχές αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ
Στην Γαλλία οι μικροεπενδυτές άνοιξαν σχεδόν 200.000 νέους κωδικούς στο γαλλικό χρηματιστήριο.
6)Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν σε χαμηλά ετών, οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν με συνεχείς αγοραστικές παρεμβάσεις.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει το 88% των μετοχικών ETFs στην Ιαπωνία, το 35% των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη και σχεδόν 25% του αμερικανικού χρέους.
7)Το βασικό σενάριο των περισσότερων επενδυτών είναι ότι με σχεδόν 14-15 τρισεκ. δολάρια νέου χρήματος που διοχετεύεται με δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία οι διεθνείς οικονομίες θα ανακάμψουν γρήγορα και μαζί θα ανακάμψουν και οι μετοχές.
8)Ήδη η Bank of America Merrill Lynch έχει αναφέρει ότι στο bull σενάριο στο ισχυρό ανοδικό σενάριο ο δείκτης S&P 500 θα φθάσει στις 3.700 μονάδες και στο βασικό στις 3.350 μονάδες.
9)Ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να πάρει την ρεβάνς στις δημοσκοπήσεις και να κλείσει την ψαλίδα με τον Biden των δημοκρατικών που προηγείται 8,2% σχεδόν 50% έναντι 42% του Trump.
Οι αμερικανικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2020 και ο Trump θα τα δώσει όλα στην οικονομία, θα στηρίξει την Wall Street, θα ρίξει νέα χρήματα, ήδη ανακοίνωσε 1 τρισεκ. δολάρια πρόγραμμα για υποδομές και βεβαίως θα χρησιμοποιήσει την FED ως πολιτικό εργαλείο για να κερδίσει τις εκλογές.
10)Πλέον οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για την εκτόξευση του P/E καθώς οι αποτιμήσεις αυξάνονται και τα κέρδη μειώνονται.
Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για την εκρηκτική αύξηση του χρέους.
Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει στις τράπεζες 1,2 τρισεκ. ευρώ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα ώστε να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια ανάκαμψης και ενίσχυσης των οικονομιών.
11)Η ρευστότητα που διοχετεύεται είναι ιστορικών διαστάσεων αλλά σχεδόν 5 τρισεκ. δολάρια είναι αέρας είτε με την μορφή εκτύπωσης χρήματος ή άλλων παρεμβάσεων.
Δημιουργείται μια τεράστια φούσκα παγκοσμίως στις αγορές και αυτή η φούσκα δεν θέλει να ξεφουσκώσει.

Μέχρι που θα φθάσει αυτή η φούσκα;
Στην Wall Street μιλούν για 3.350 μονάδες ή 3700 μονάδες στο καλό σενάριο σε βάθος 12μήνου δηλαδή Ιούνιο 2021.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο οι 850 μονάδες θα είναι ένας στόχος αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ανάκαμψης το 2021 που υπολογίζεται σε 4% με 4,5%.
To βασικό πρόβλημα διεθνώς είναι ότι το φούσκωμα της μεγάλης φούσκας σε μετοχές και ομόλογα δεν θα μπορεί να συντηρείται για καιρό από τις κεντρικές τράπεζες.
Κάποια στιγμή μέσα στο 2021 θα επανέλθει ο προβληματισμός του 2019 που όλοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το ράλι φούσκα στις αγορές.
Για την ώρα η τεράστια ρευστότητα επισκιάζει την λογική αλλά η λογική όταν θα επανέλθει θα καταστήσει κατανοητό ότι με αέρα φούσκωσαν μετοχές και ομόλογα, οικονομίες και αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης