Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 746 εκατ. από τα ANFA’s - Ευελιξία από θεσμούς με τους στόχους για τα πλεονάσματα το 2021

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 746 εκατ. από τα ANFA’s - Ευελιξία από θεσμούς με τους στόχους για τα πλεονάσματα το 2021
«Ένεση ρευστότητας» ύψους 746 εκ. ευρώ αποφασίζουν σήμερα 11/6 για την Ελλάδα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δίνοντας το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
«Ένεση ρευστότητας» ύψους 746 εκ. ευρώ αποφάσισαν σήμερα 11/6/2020 για την Ελλάδα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνοντας το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Στη σημερινή σύνοδο του Εurogroup (ξεκίνησε από τις 16:30 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 ) -στην οποία ο Πορτογάλος πρόεδρος M. Centeno θα ανακοινώσει επίσημα την πρόωρη αποχώρησή του- βρέθηκε στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σχεδόν τυπική διαδικασία, και όπως παρατήρησε χθες 10 Ιουνίου αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η αξιολόγηση είναι θετική και ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει παρά τις Συμπληγάδες του κορωνοϊού.
Έπεται η επικύρωση της απόφασης για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA’s από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι στόχοι του  πρωτογενούς πλεονάσματος ( 3,5% του ΑΕΠ) για την Ελλάδα, όσον αφορά το διάστημα 2020-2021, «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο λόγω των επιπτώσεων που άσκησε η πανδημία στην οικονομία της χώρας μας». Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα αποκτά την ευελιξία που θέλει για να «ευπρεπίσει» τα δημόσια οικονομικά της αλλά το 2022, τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας, ο εφιάλτης με τα θηριώδη πλεονάσματα επιστρέφει.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε μία «οικονομία δυνάμεων», έως ότου ξεκινήσει η εισροή κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις ζημιές από την πανδημία. «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και για αυτό κινούμαστε προσεκτικά με κριτήρια τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επίπτωση των μέτρων στην ανάσχεση της ύφεσης» τόνιζε χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου Οικονομικών.  
Η εισροή πόρων από το πρόγραμμα SYRE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποδυναμώσει τις πιέσεις στο προϋπολογισμό ο οποίος πέραν των διογκωμένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κλυδωνίζεται και από την υστέρηση των εσόδων λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και της αναστολής των πληρωμών για φόρους και εισφορές.   
Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα υπάρξουν επιλεκτικές παρεμβάσεις σε κλάδους που παρά την έξοδο από την καραντίνα δέχονται ισχυρά πλήγματα όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά με σημαντικό αντίκτυπο στον περιορισμό της ύφεσης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στους νευραλγικούς τομείς και αν χρειασθεί θα επέμβουμε χειρουργικά αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί με το τρίτο πακέτο στήριξης του Μαΐου.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ένα δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής με τη διάθεση ποσού ύψους 1,4 δις. ευρώ στις αρχές Ιουλίου σε διευρυμένο αριθμό πληττόμενων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο τη μεταβολή των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο.
Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων, όσες ήδη έλαβαν δάνειο μέσω του πρώτου γύρου καθώς και οι εποχικές και ατομικές επιχειρήσεις με αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα.
Η δαπάνη αυτή αποτελεί τον κύριο επιβαρυντικό παράγοντα για τα κρατικά ταμεία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα καθώς τα ποσά που θα χρειασθούν για την επιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία είναι διαχειρίσιμα ενώ το κονδύλι για την καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων έχει συμπιεστεί αισθητά.

Centeno: Τα προγράμματα κράτησαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες του ελληνικού λαού

Αιχμές για τη σύνθεση και τους όρους των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε δηλώσεις του ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, όπου και θα προεδρεύσει.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η έκθεση για την αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από το ESM, που έχει ανατεθεί στον Ισπανό, πρώην Επίτροπο Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Joaquin Almunia.
«Τα προγράμματα κράτησαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, η ελληνική προσαρμογή ήταν πολύ μεγάλη και θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο Centeno ενόψει της τηλεδιάσκεψης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης