Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή η πορεία του κορωνοϊού σε Λατινική Αμερική, Ινδία, Ρωσία, Αφρική - Στους 395 χιλ. οι νεκροί, 6,76 εκατ. τα κρούσματα

tags :
Σφοδρή η πορεία του κορωνοϊού σε Λατινική Αμερική, Ινδία, Ρωσία, Αφρική - Στους 395 χιλ. οι νεκροί, 6,76 εκατ. τα κρούσματα
Η Ινδία εκτόπισε την Ιταλία από την έκτη θέση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα
(upd5) Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει την πορεία του με έντονες διακυμάνσεις ανά τον πλανήτη, τα κράτη της Ευρώπης, σε μια παράλληλη πορεία, σπεύδουν να ανοίξουν τα σύνορά τους ως τα τέλη Ιουνίου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσουν οικονομικά όσο μπορούν τη φετινή τουριστική σεζόν.
Την ίδια ώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η επιδημία μαίνεται με σφοδρότητα πλήττοντας τις νέες εστίες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Λατινική Αμερική, η οποία καθημερινά καταγράφει ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων, με τη Βραζιλία να είναι πραγματικά στο κόκκινο, καταγράφοντας σε ημερήσια βάση περισσότερα από 30.000 κρούσματα ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στο Μεξικό και στο Περού, όπου το οξυγόνο χαρακτηρίστηκε ως «στρατηγικός πόρος» λόγω των ελλείψεων που καταγράφονται στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των ασθενών με κορωνοϊό.
Πέρα όμως από τη Λατινική Αμερική, έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Ινδία και Ρωσία, μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στο Ιράν για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων ενώ και στην Αφρική παρατηρείται έκρηξη στον αριθμό των μολύνσεων, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, στη Νότια Αφρική και στη Νιγηρία.
Μάλιστα, η Ινδία βρίσκεται πλέον στην έκτη θέση σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας και την  Ιταλία σε κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, πως στις 30/5 καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα σε ημερήσια βάση από ποτέ άλλοτε και συγκεκριμένα 134.064, λόγω της αύξησής τους σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.
Μετά από μια τέτοια έξαρση, δεν τονώνει παρά στο ελάχιστο την αισιοδοξία, η είδηση από την φαρμακευτική εταιρία Astrazeneca πως τον Σεπτέμβριο 2020 τα αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Εξίσου κρίσιμη παραμένει και η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου αν και όλες οι Πολιτείες έχουν άρει πολλά από τα περιοριστικά μέτρα και προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς, εξακολουθούν να καταγράφουν περισσότερους από 1.000 νεκρούς την ημέρα και ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του George Floyd είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Σε παγκόσμια κλίμακα οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 395.400, τα κρούσματα είναι πάνω από 6,7 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 6.761.942
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 395.409
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.897.838 και σε νεκρούς με 109.143
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 40.344 θανάτους με 284.735 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 34.021 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 614.941
- Τέταρτη η Ιταλία σε νεκρούς με 33.774 – Στα 234.531 τα κρούσματα
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 458.689 και 5.725 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 240.978 και 27.134 νεκρούς
-Έκτη σε κρούσματα η Ινδία με 237.754 και  6.650 νεκρούς

- Στους 29.114 οι νεκροί στη Γαλλία, 190.180 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 185.416 και οι νεκροί σε 8.666
- Στους 13.170 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 110.026 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.181 κρούσματα και 4.638 νεκρούς
- Στους 4.648 οι νεκροί στην Τουρκία, 168.340 τα κρούσματα
Image

H G20 δεσμεύεται να χορηγήσει πάνω από 21 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του ιού

Πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεσμεύτηκε να χορηγήσει η Ομάδα των Είκοσι (G20) των πλούσιων και αναδυόμενων οικονομιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα τα ξημερώματα του Σαββάτου 6/6.
«Η G20, μαζί με προσκεκλημένες χώρες, έχει συντονίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υποστήριξη της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19.
Μέχρι σήμερα, τα μέλη της G20 και οι προσκεκλημένες χώρες έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν πάνω από 21 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια για τη στήριξη χρηματοδότησης της παγκόσμιας υγείας», υπογραμμίζεται.
Τα υποσχεθέντα χρήματα θα κατευθυνθούν προς διαγνωστικούς ελέγχους, εμβόλια, θεραπείες και την έρευνα και ανάπτυξη, διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Τον Απρίλιο, η G20 κάλεσε όλες τις χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλουν στην κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανερχόταν σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.
Η Σαουδική Αραβία, που ασκεί σήμερα την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι, έχει δεσμευτεί να χορηγήσει 500 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Ανέφερε τότε ότι θα διαθέσει 150 εκατ. δολάρια στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας, 150 εκατ. δολάρια στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση και 200 εκατ. α δολάρια σε άλλους οργανισμούς και προγράμματα υγείας.

ΠΟΥ: Δεν έχει τελειώσει ο κορωνοϊός, αύξηση κρουσμάτων μετά την χαλάρωση των lockdowns

Τη θέση ότι δεν έχει τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού και ότι τα κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας διατυπώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Σε κάποιες χώρες έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων καθώς χαλαρώνουν τα lockdowns.
Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό» υποστήριξε η Margaret Harris, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
«Σχετικά με τις αυξήσεις των κρουσμάτων, ναι έχουμε δει σε κάποιες χώρες του κόσμου - δεν μιλώ συγκεκριμένα για την Ευρώπη -  όταν χαλαρώνει το lockdown, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι άνθρωποι καμιά φορά το ερμηνεύουν αυτό ως «εντάξει, τελείωσε».
Δεν έχει τελειώσει.
Δεν θα τελειώσει μέχρι να μην υπάρχει ιός πουθενά στον κόσμο» είπε η Harris, η οποία κάλεσε τους Αμερικάνους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όταν συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd.

Astrazeneca: Τον Σεπτέμβριο 2020 τα αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
 
Τον Σεπτέμβριο αναμένει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, για το οποίο εργάζεται μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή όχι», δήλωσε σήμερα στο BBC ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Πασκάλ Σοριό.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πρόγραμμα του οποίου χρηματοδοτείται και από τη βρετανική κυβέρνηση, δημιούργησε μια σύμπραξη με το φαρμακευτικό εργαστήριο για την παρασκευή και τη διανομή σ' ολόκληρο τον κόσμο του εμβολίου που αναπτύσσεται.
Οι δοκιμές στον άνθρωπο άρχισαν στα τέλη Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στη Βραζιλία, χώρα που είναι πλέον «το επίκεντρο της επιδημίας», δήλωσε ο Σοριό.
Για να κερδηθεί χρόνος, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην περιμένουν τα αποτελέσματα για να αρχίσουν την παραγωγή.
«Αρχίζουμε να παράγουμε αυτό το εμβόλιο από τώρα, πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σοριό.
Η επιλογή αυτή αντιπροσωπεύει έναν «οικονομικό κίνδυνο», «όμως είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαθέσιμο ένα εμβόλιο, αν λειτουργεί», πρόσθεσε.
Η AstraZeneca συνήψε συμφωνίες για να δημιουργήσει παράλληλες αλυσίδες προμήθειας, μία εκ των οποίων με το Serum institute of India (SII) για ένα δισεκατομμύριο δόσεις με προορισμό χώρες με μέσα ή χαμηλά εισοδήματα, ώστε να διπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής και να φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια δόσεις.
Την Πέμπτη 4/6, ο όμιλος ανακοίνωσε μια συμφωνία 750 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, τους Cepi και Gavi, για την παραγωγή και τη διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων, η παράδοση των οποίων αναμάνεται να αρχίσει στο τέλος του χρόνου.
Συνολικά μια δεκαριά εργασίες πάνω σε διάφορα εμβόλια ανά τον κόσμο έχουν φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Τρίτη παγκοσμίως σε θανάτους η Βραζιλία, απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ ο Bolsonaro

Στο κόκκινο βρίσκεται η Λατινική Αμερική λόγω του κορωνοϊού καθώς καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε ημερήσια βάση στα περισσότερα κράτη.
Η Βραζιλία πλέον κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε νέο ρεκόρ με 1.473 θανάτους, φτάνοντας στους 34.021 νεκρούς και αφήνοντας πλέον την Ιταλία στην τέταρτη θέση.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 614.941, καθώς μέσα σε 24ωρες αναφέρθηκαν άλλα 30.925 κρούσματα.
Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η Βραζιλία καταγράφει 153 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 557,2 στην Ιταλία και 585,8 στο ΗΒ.
Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων είχε καταγραφεί την Τετάρτη 3/6 με 1.349.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Πολιτεία του Σάο Πάολο με 8.560 θανάτους επί συνόλου 129.200 κρουσμάτων μόλυνσης, και ακολουθεί το Ρίο ντε Ζανέιρο με 6.327 θανάτους και 60.032 κρούσματα μόλυνσης, αν και στις δύο Πολιτείες άρχισε η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στο μεταξύ, να  αποσύρει την Βραζιλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) απείλησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Jair Bolsonaro,  ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο άρσης του lockdown προτού επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνoϊού.
Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε και στην Χιλή, όπου πλέον οι νεκροί έφτασαν τους 1.448 και τα κρούσματα σε 122.499.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη 3/6 η κυβέρνηση του προέδρου Pinera ανακοίνωσε πως παρατείνεται η ισχύς των μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα.
Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Ιουνίου ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Αργεντινής, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η παράταση για τρεις εβδομάδες του lockdown, η ισχύς του οποίου θα εξέπνεε την Κυριακή 7η Ιουνίου, αφορά την πρωτεύουσα, την επαρχία Μπουένος Άιρες και ορισμένες άλλες περιοχές όπου καταγράφονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Η υπόλοιπη χώρα θα περάσει σε φάση «υποχρεωτικής και προληπτικής τήρησης κοινωνικής απόστασης.
Στη νέα αυτή φάση θα επιτρέπεται η ατομική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στην πρωτεύουσα, εστία της επιδημίας στην Αργεντινή, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.
Στην Αργεντινή τα κρούσματα ανέρχονται  σε 21.037 κρούσματα, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε 632.
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Περού, όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.301 ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 4.284 το ίδιο διάστημα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 187.400.
Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης και τρίτο σε αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και το Μεξικό (127 εκατ.).
Πάνω από 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα, έχοντας βυθίσει σε κρίση το σύστημα υγείας, το οποίο είναι αντιμέτωπο ιδίως με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου για τη θεραπεία των ασθενών.
Στο Περού εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα περιορισμού από τη 16η Μαρτίου.
Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, προκειμένου να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του ιού.
Εξίσου δύσκολη και η κατάσταση στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Πέμπτη 4/6 ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 816 νέους θανάτους και 4.442 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων.
Συνολικά, στο Μεξικό οι νεκροί από τον κορωνοϊό υπολογίζονται σε 13.170 νεκρούς επί συνόλου 110.026 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Image
ΗΠΑ: Στους 109.143 οι νεκροί

Αν και οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ άρουν τα περιοριστικά μέτρα και προσπαθούν να επανεκκινήσουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα ο κορωνοϊός παραμένει ακόμα ιδιαίτερα ενεργός.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 109.143 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1,897 εκατομμύρια, τη στιγμή που διατυπώνονται ιδιαίτερες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες από σήμερα λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις για τη δολοφονία του George Floyd.
Αν και οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα, αν γίνει η σύγκριση κατ’αναλογία με τον πληθυσμό, οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων τον οποίο υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 127.000 νεκρούς περί την 27η Ιουνίου.
Image

Ινδία: Εκτόπισε την Ιταλία και βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως με πάνω από 236.000 κρούσματα

Αριθμό ρεκόρ 9.887 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, κατέγραψε το Σάββατο 6/6 η Ινδία, ξεπερνώντας την Ιταλία και πλέον είναι η έκτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα, δύο μόλις ημέρες πριν από τη χαλάρωση του lockdown που ισχύει στη χώρα, με την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των εστιατορίων και των χώρων λατρείας.
Πλέον, η Ινδία, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να αυξάνεται σε πάνω από 237.000, έχει λιγότερα κρούσματα μόνον από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και την Ισπανία.
Ωστόσο, στην Ινδία οι νεκροί από την Covid-19 φτάνουν τους 6.650.
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή 5/6, ότι το lockdown στην Ινδία βοήθησε τη χώρα να μειώσει τη μετάδοση της νόσου, όμως υπάρχει κίνδυνος τα κρούσματα να αυξηθούν τώρα και πάλι.
Η Ινδία είναι από τις χώρες που μετατρέπεται σε μια ακόμα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από 8.000 κρούσματα.
Παρά όμως την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, η Ινδία ετοιμάζεται να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6 όταν και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, το οποίο όμως από ότι φαίνεται, δεν απέδωσε.
Μάλιστα πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, πολλοί εργαζόμενοι που είχαν εγκλωβιστεί στα αστικά κέντρα μολύνθηκαν και πλέον με την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και στα χωριά τους θα διασπείρουν τον ιό.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως Ινδοί επιστήμονες τονίζουν ότι η Ινδία βρίσκεται ακόμη «πολύ μακριά από την κορύφωση» της πανδημίας και για αυτό το λόγο οι επιδημιολόγοι αντιτίθενται στο πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

Ρωσία: Σε 8.855 τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 197 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ακόμη 8.855 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού κατέγραψε η Ρωσία το Σάββατο 6/6, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 458.689.
Ο ρυθμός της ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων παραμένει στο 2%.
Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θανάτων στη χώρα σε 5.725, ενώ το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 144 θάνατοι.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Μόσχα, αν και με απόφαση του προέδρου Putin αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και δύο μήνες, οι κάτοικοι της Μόσχας μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Πλέον, θα μπορούν να βγαίνουν για περίπατο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ θα επαναλειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις.

Έξαρση κρουσμάτων και στην Αφρική

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Αφρική, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται σε Νότια Αφρική, Νιγηρία και Αίγυπτο
Στη Νότια Αφρική τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν στα 43.434 και  το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 908.
Οι μισοί και πλέον ασθενείς είναι συγκεντρωμένοι στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου (νοτιοδυτικά), όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι αντιμέτωπες με ολοένα μεγαλύτερη πίεση.
Η Νότια Αφρική είναι η χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.
Image
Ανοίγει η Ευρώπη

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ, η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» να ανοίξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει την ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων.
Κύριο μέλημα των περισσότερων είναι να διασωθεί η φετινή τουριστική χρονιά.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, παρουσίασε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, 234.531 το σύνολο, και μικρή μείωση των νεκρών, 33.774 σε σύνολο.
Από την Τετάρτη 3/6 έχει ανοίξει τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ παράλληλα αίρει τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Πάντως, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας, της Περιφέρειας που επλήγη και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου από την 1η Ιουνίου άνοιξαν σχολεία και επιτρέπεται να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες χωρίς κοινό, να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους έως και έξι άτομα και να βγαίνουν έξω οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, η κυβέρνηση Johnson υπερασπίζεται την απόφαση της να επιβάλλει 14 ημέρες περιορισμό στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στο έδαφος της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες -έως τις 21 Ιουνίου- την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία: με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 8.667, σημειώνοντας μικρή μείωση, ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία.
Η Ολλανδία, ανοίγει και πάλι καταστήματα και μπαρ ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστατορίων στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, στη Σουηδία ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε πως πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι από τον κορωνοϊό στη Σουηδία και ότι η χώρα του έπρεπε να είχε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.

Ακυρώνει το lockdown σε 15 πόλεις το Σαββατοκύριακο ο Erdogan

Στην ακύρωση του προγραμματισμένου για το Σαββατοκύριακο 6 με 7 Ιουνίου lockdown σε 15 πόλεις της Τουρκίας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Συνολικά στην Τουρκία έχουν καταγραφεί 4.648 νεκροί και 168.340 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης