Φόρους σε 70.000 μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζει η Κομισιόν, για την ανάκαμψη....

Φόρους σε 70.000 μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζει η Κομισιόν, για την ανάκαμψη....
Με φόρους που θα αφορούν κυρίως τους ισχυρούς φαίνεται πως θα τροφοδοτηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα έσοδα.
Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ επίτροπος Johaness Hahn ζήτησε από τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την επιβολή νέων φόρων, μεταξύ άλλων και ενός ετήσιου φόρου σε 70.000 μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που λαμβάνονται για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στους FTο κ. Johaness Hahn είπε πως οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες και πως πρέπει να δοθούν στην Ευρωζώνη νέα έσοδαγια να εξυπηρετηθεί το χρέος που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Στις πηγές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται ένας ετήσιος φόρος ύψους 10 δισ. ευρώ που, κατά τον κ. Hahn θα επηρέαζε 70.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη με παγκόσμιο τζίρο που ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ευρωπαίος επίτροπος στόχος είναι το αργότερο έως το τέλος του 2027 να υπάρχει μια λειτουργική, σταθερή ροή νέων πόρων στον προϋπολογισμό, ύψους 15-20 δισ. ευρώ ετησίως.
O ίδιος εκφράστηκε αρνητικά για ενδεχόμενο περιορισμό δαπανών.
Κατά τον κ. Hahn, ο φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις, που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο συζήτησης στην Κομισιόν, θα είχε τη μορφή μιας ετήσιας πληρωμής για τη χρήση της ενιαίας αγοράς. Η κλίμακα αυτού του «τέλους πρόσβασης» θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να χωρίζονται σε δυο ή τρεις κατηγορίες.
Η πρόταση αποτελεί τμήμα μιας ατζέντας επιλογών \που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα διασυνοριακό τέλος για τις εκπομπές άνθρακα, έσοδα από την επέκταση του προγράμματος εμπορίας εκπομπών ρύπων και φόρο επί των ψηφιακών επιχειρήσεων.
Ο κ. Hahn επέμεινε πως οι νέες φορολογικές προτάσεις «δεν στοχεύουν σε μεμονωμένους φορολογούμενους, αλλά αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες της Ε.Ε. όπως η αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS