Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αδειάζουν από ρευστότητα τα κρατικά ταμεία - Τρίμηνο φωτιά Ιουνίου - Αυγούστου για προϋπολογισμό 2020 και εθνική οικονομία

Αδειάζουν από ρευστότητα τα κρατικά ταμεία - Τρίμηνο φωτιά Ιουνίου - Αυγούστου για προϋπολογισμό 2020 και εθνική οικονομία
Αδειάζουν από ρευστότητα τα κρατικά ταμεία
Αγώνα δρόμου για την ρευστότητα ξεκινά η κυβέρνηση διανύοντας ένα τρίμηνο φωτιά με σκληρές μάχες στην Ε.Ε. για το ύψος των πόρων που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης αλλά και με ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας για τον προϋπολογισμό και την οικονομία.
Βασικό ζητούμενο αποτελεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο κορονοιός και η άνοδος της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων που έχει υποχωρήσει στα 13,6 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των 15,7 δις. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος), τα οποία από την Δευτέρα 1η Ιουνίου με την ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης των αποδοχών (SURE) μπαίνουν σε φάση σταδιακής συρρίκνωσης.
Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έχουν υπολογίσει στο Γενικό Λογιστήριο ότι θα χρειαστεί να εκταμιευτούν μέσα στον Ιούνιο από τον προϋπολογισμό για να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες του SURE αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως είναι οι μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές και οι φοροεκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν φέτος μειωμένο μίσθωμα λόγω της πανδημικής κρίσης. Τα μέτρα ναι μεν θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία αυξάνουν κατά 1,250 δισ. ευρώ στα 8 δισ. ευρώ για το 2020, όταν το αρχικό ταβάνι για τις επενδύσεις ήταν τα 6,750 δισ. ευρώ, πλην όμως δεν επαρκούν για το σύνολο τους.
Την ίδια στιγμή στα ελληνικά ταμεία δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη μολονότι ο κορονοιός αποστραγγίζει εδώ και δύο μήνες την ελληνική οικονομία αντιμετωπίζοντας βαθειά ύφεση το εύρος της οποίας για την ώρα κυμαίνεται κοντά στο 10%, ενώ δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την πανδημική κρίση που σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θεωρούνται, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «κομβικοί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ τα πρώτα χρήματα που θα έρθουν στην χώρα θα είναι αυτά από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SMP’s)  ύψους 748 εκατ. ευρώ.
Η εκταμίευση θα γίνει τέλος Ιουνίου/αρχές Ιουλίου και είναι μία σημαντική ανάσα για τον προϋπολογισμό ,ο οποίος τον Ιούνιο πρέπει να περάσει τον κάβο με τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής εκταμιεύοντας 1,4 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.
Ο Ιούλιος είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας για το κράτος αφού θα πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει  αναγκαστικά στις αγορές για να βρει αυτά τα λεφτά.
Μέχρις πρότινος αυτός ο λογαριασμός με τα χρέη καλύπτονταν από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο πλεόνασμα εξαϋλώθηκε εν ριπή οφθαλμού στον ενάμιση της καραντίνας με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να γεμίσουν με τρύπες (1,35 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου) και λόγω αυτού του εκτροχιασμού ο προϋπολογισμός να γυρίσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα (1,5 δισ. στο πρώτο τετράμηνο).
Μπροστά σε αυτή την αβεβαιότητα και με δεδομένο ότι το μαξιλάρι των διαθεσίμων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεξάντλητο το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αποσπάσει μεγαλύτερα ποσά ρευστότητας από την Ευρώπη και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Εκτός από τα παραπάνω κονδύλια που διεκδικεί στο SURE  (2,4 δισ. ευρώ αντί για 1,4 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση κυνηγά παράλληλα κάποιες αξιόλογες προκαταβολές χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου που δεν έχει ακόμη οριστικοπποιηθεί η Ελλάδα μπορεί να πάρει συνολικά 32 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταικούρα η πρόταση  της Κομισιόν θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο και ότι στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο φέτος.
Αν και η Γερμανία που κινεί τα νήματα πίσω από το Ταμείο τοποθετεί τις εκταμιεύσεις για αρχές του 2021.Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι αυτοί οι πόροι να φτάσουν να πιστωθούν στον ελληνικό λογαριασμό, ενώ στην Αθήνα υπάρχει ταυτόχρονα και ένας σοβαρός προβληματισμός για την αξιοποίηση αυτής της ρευστότητας.
Παρότι φθηνή θα πρέπει να γίνει με σύνεση διότι είναι πολύ εύκολο για την Ελλάδα η πανδημική κρίση να μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους για την ίδια, ειδικά αν οι εταίροι την υποχρεώσουν μαζί με τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει «πακέτο» και τα δάνεια.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί οι αποπληρωμές χρέους να είναι περιορισμένες για το 2021 όμως η απότομη άνοδος του χρέους και σε ποσοστό πάνω από το 200% του ΑΕΠ θα δημιουργήσει άλλους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο.
Και  μόνο οι νέες εκθέσεις βιωσιμότητας φθάνουν για να ανοίξουν τον ασκό των συζητήσεων με τους θεσμούς για πιθανά μνημονιακά μέτρα με αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών στο δημόσιο ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μίας νέας δημοσιονομικής περιπέτειας που θα αυξήσει το ρίσκο και στην ευρωζώνη.  
Εν κατακλείδι η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης (πρόγραμμα SURE πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) θα κρίνει το τελικό ύψος των διαθεσίμων της χώρας στο τέλος του έτους, το μέγεθος του δημοσίου χρέους, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο για νέες παροχές και ελαφρύνσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης