Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τύμπανα πολέμου στην Κοιλάδα του Γκαλουάν: 10.000 Κινέζοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Ινδία

Τύμπανα πολέμου στην Κοιλάδα του Γκαλουάν: 10.000 Κινέζοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Ινδία
Πολύ κοντά σε ένοπλη σύγκρουση οι δύο πυρηνικές δυνάμεις Ινδία και Κίνα
Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Κοιλάδα του Γκαλουάν, με 10.000 Κινέζους στρατιώτες να έχουν εισβάλει στο έδαφος της Ινδίας.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, από το Σαββατοκύριακο έως και στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα της Ινδίας, έπειτα από αψιμαχίες με Ινδούς στρατιώτες τις προηγούμενες ημέρες σε ένα στενό πέρασμα του Θιβέτ.
Όπως αναφέρουν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης 5.000-10.000 Κινέζοι στρατιώτες έχουν μεταβεί στη διεκδικούμενη και από τις δύο χώρες περιοχή γύρω από τον ποταμό Γκαλουάν.
Αν και αυτές οι πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες και πιθανότατα τα στοιχεία είναι διογκωμένα, οι ινδικές αρχές παρακολουθούν με ανησυχία τα τεκταινόμενα στην επικράτειά τους.
Πάντως, σύμφωνα με μελέτες μυστικών υπηρεσιών, οι χώρες, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, είναι πυρηνικές δυνάμεις, είναι πολύ κοντά στον πόλεμο.
«Η κατάσταση στην κοιλάδα του Γκαλουαν είναι ανησυχητική, με την Κίνα να έχει εισβάλει σε μια περιοχή 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επικράτεια της Ινδίας.
Τα δε κινεζικά στρατεύματα κατασκευάζουν ορύγματα για να αποκρούσουν ενδεχόμενη ινδική επίθεση».

Σποραδικές αλλά σκληρές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί και κατά τη δεκαετία του 1960 κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, έκτασης 2.100 μιλίων.
Επίσης, το 2017, Ινδοί στρατιώτες μετέβησαν στο Μπουτάν για να αποτρέψουν ένα κινεζικό οδικό έργο, που επεκτεινόταν ώς την κοιλάδα του Γκαλουαν, κάτι που οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης και σε διαπραγματεύσεις που κράτησαν περίπου δύο μήνες.


Πράγματι, δεδομένου ότι το Πεκίνο βλέπει το Νέο Δελχί ως το κύριο εμπόδιο στην υλοποίηση των φιλοδοξιών του να κυριαρχήσει στην Ασία, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πιο βίαιη σύγκρουση κατά μήκος των ασταθών, άσχημα οριοθετημένων Σινο-Ινδικών συνόρων.
Εάν η Κίνα δεν αναδειχθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στη Νότια Ασία (και στον Ινδικό Ωκεανό), είναι πιθανό να παραμείνει περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Ασία.
Με άλλα λόγια, η προσπάθεια της Κίνας για παν-ασιατική κυριαρχία θα εντείνει τον συνεχιζόμενο σινο-ινδικό ανταγωνισμό, καθώς η ίδια η Ινδία διεκδικεί την υπεροχή - αλλά όχι την ηγεμονία - στη νότια Ασία.

Παραδοσιακές διαφορές Ινδίας και Κίνας

Χρόνιες εδαφικές διαφορές οι δύο χώρες έχουν και στις περιοχές Aksai Chin και Arunachal Pradesh στη βόρεια και βορειοανατολική Ινδία αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός Πεκίνου-Δελχί επεκτείνεται και στη θάλασσα και συγκεκριμένα στον Ινδικό ωκεανό, και το στενό του Μαλακά.
Το Δελχί αντιμετωπίζει τη ναυτική αυτή έκταση ως “αυλή” της, ενώ για την Κίνα, που το 90% του εξαγωγικού της εμπορίου γίνεται μέσω θάλασσας, το συγκεκριμένο πέρασμα έχει αυξημένη στρατηγική σημασία, καθώς από εκεί, συν τοις άλλοις, διέρχεται το 75% του πετρελαίου που εισάγει η χώρα.
Ένα επιπλέον ρήγμα στις σχέσεις των δύο κρατών αποτελεί η δράση στην Ινδία κομμουνιστικών ομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης