Οικονομία και μετοχές θα ακολουθήσουν ανάκαμψη τύπου «Nike» - Οι κεντρικές τράπεζες χειραγωγούν τον αέρα – Μάιο 2021 η ελληνική αγορά 850 μον.

Οικονομία και μετοχές θα ακολουθήσουν ανάκαμψη τύπου «Nike» - Οι κεντρικές τράπεζες χειραγωγούν τον αέρα – Μάιο 2021 η ελληνική αγορά 850 μον.
Το σχήμα της Nike ίσως συμβολίζει περισσότερο την γενικότερη τάση και όχι τόσο τις ενδιάμεσες αυξομειώσεις που θα υπάρξουν, που μπορεί να έχουν σχήμα W με άνισους πυθμένες και κορυφές.
Οικονομία και χρηματιστήριο εντός και εκτός Ελλάδος τι πορεία θα ακολουθήσουν;
Θα είναι η ανάκαμψη που όλοι αναμένουν σχήματος V ή U ή L ή W ή Q ή κατά το πιθανότερο σενάριο θα έχει σχήμα τύπου Nike δηλαδή ένα πεπλατυσμένο U;
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι το 2020 στην Ελλάδα η ύφεση να είναι -7% με -8%, το 2021 ανάκαμψη +4% με +4,5% και το 2022 επιβράδυνση στο +2% με +2,5%.
Το σχήμα της Nike ίσως συμβολίζει περισσότερο την γενικότερη τάση και όχι τόσο τις ενδιάμεσες αυξομειώσεις που θα υπάρξουν, που μπορεί να έχουν σχήμα W με άνισους πυθμένες και κορυφές. 
Υπάρχουν 10 παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των αγορών και αυτοί είναι οι εξής

1)Στις τρέχουσες τιμές στις μετοχές και στα ομόλογα έχει αποτιμηθεί πλήρως η ύφεση που θα προκαλέσει ο κορωνοιός στην παγκόσμια οικονομία το 2020.
Χρηματιστηριακά έχει αποτιμηθεί πλήρως το σοκ του κορωνοιού, όμως έχει απομείνει η πλήρης αποτίμηση του δευτερογενούς σοκ π.χ. χρεοκοπίες εταιρίες, μείωση κερδών κ.α.

2)Λογικά από τις αρχές Φθινοπώρου θα ξεκινήσει η διαδικασία προεξόφλησης της ανάκαμψης και της ανόδου των χρηματιστηρίων το 2021.

Όλα θα εξαρτηθούν προφανώς για την έναρξη της διαδικασίας προεξόφλησης από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοιού μέχρι το τέλος του έτους.
Η παρελθούσα εμπειρία ωστόσο δείχνει ότι ενώ όλοι προσβλέπουν στο εμβόλιο για τον κορωνοιό ή Covid 19... μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει εμβόλιο για τους κορωνοιούς.
Επίσης ιστορικά δεν υπήρξε ποτέ πανδημία χωρίς δεύτερο κύμα κρουσμάτων και έξαρσης.

3)Τα 13,5 τρισεκ. δολάρια των κεντρικών τραπεζών και των δημοσιονομικών κινήτρων θα συντηρήσουν και θα αυξήσουν τις αποτιμήσεις των μετοχών στα χρηματιστήρια και θα οδηγήσουν σε πτώση αποδόσεων στα ομόλογα.
Ουδέποτε στην ιστορία δεν δόθηκαν τόσα πολλά χρήματα για ένα σκοπό. 
Ειδικά τα χρήματα των κεντρικών τραπεζών υπό την μορφή εκτύπωσης χρήματος, δεν είναι τίποτε άλλο από αέρα, τα νέα χρήματα δεν αντιστοιχούν σε παραγωγή, δεν αντιστοιχούν σε κάποια αξία.
Δημιουργείται χρήματ από τον αέρα και αυτό οι διεθνείς οικονομίες είναι 100% βέβαιο ότι θα το βρουν μρποστά τους.

4)Στην Wall Street και διεθνώς καταγράφεται ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο, οι μικροί επενδυτές τοποθετούνται στην αγορά, μόνο στην Wall το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου του 2020 οι νέοι κωδικοί στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 820.000.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι μικροεπενδυτές αγοράζουν ότι και τα hedge funds.

5)Οι επαναγορές μετοχών και τα μερίσματα έχουν δραματικά μειωθεί.
Τα τελευταία 10 χρόνια οι επαναγορές ιδίων μετοχών έχουν ξεπεράσει τα 5,5 τρισεκ. και μόνο το 2019 μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών έφθασαν στα 1,2 τρισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ.
Οι επαναγορές μειώθηκαν, όπως και τα μερίσματα, όχι όμως για όλους π.χ. η Apple συνεχίζει τις επαναγορές ιδίων μετοχών, ενώ αγοράζει NASDAQ και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Το εργαλείο των επαναγορών χάνει την λάμψη του και την παρέμβαση τους στις αγορές μετοχών αλλά δεν εξαφανίζεται.

6)Οι αμερικανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες στις 4 Νοεμβρίου 2020.
Ο Trump θα επιχειρήσει από Σεπτέμβριο να κινηθεί σε δύο μέτωπα, εμβόλιο για τον κορωνοιό και ράλι έστω και μέσω χειραγώγησης στην Wall Street για να δημιουργήσει προσδοκίες.
Θα είναι δύσκολη η μάχη με τον Biden των δημοκρατικών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Trump είναι ακόμη πίσω αλλά η μάχη δεν έχει χαθεί.
O Biden προηγείται από +3% έως +11% στις δημοσκοπήσεις έναντι του Trump αλλά ο αμερικανός Πρόεδρος κρατάει δυνάμεις.

7)Το διάστημα τέλη Ιουλίου 2020 με Αύγουστο 2020 ίσως υπάρξει διόρθωση στις αγορές καθώς τότε θα έχει αποτυπωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας στις οικονομίες από την ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοιός.
Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, J P Morgan και Morgan Stanley αλλά και η Guggenheim

8)Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων απόρροια της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών που έχουν διοχετεύσει πάνω από 5,8-6,2 τρισεκ. δολάρια δημιουργεί σκηνικό ακραίας χειραγώγησης, η φούσκα στα χρηματιστήρια θα φουσκώσει εκ νέου και θα επιχειρήσουν μέσω από την τοξική ποσοτική χαλάρωση να ωραιοποιήσουν την εικόνα του κόσμου που έχει επιδεινωθεί.
Την ίδια ώρα που οι μετοχές θα ανακάμπτουν τα κέρδη των εταιριών θα μειώνονται και το χρέος κρατικό και εταιρικό θα αυξάνεται.

9)Οι χρηματιστηριακές αγορές ειδικά σε μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική θα μπορούσαν να ανακάμψουν το ίδιο βίαια όσο ήταν και η βιαιότητα της πτώσης.
Π.χ. το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 620 με 630 μονάδες τον Μάιο 2021 θα βρίσκεται στις 800 με 850 μονάδες ή άνοδος +35% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

10)Υπάρχει μια ιδιαίτερη στρέβλωση η σχέση P/E δηλαδή κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο προς κέρδη π.χ. στην Wall Street θα βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές αυξάνονται ενώ τα κέρδη μειώνονται.
Αυτό είναι σκηνικό φούσκας, αυτό πρόκειται να συμβεί και στην Ελλάδα σκηνικό φούσκας ενώ την ίδια στιγμή το χρέος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα ελλείμματα έχουν αντικαταστήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ανεργία θα αυξηθεί και οι οικονομίες στην Ελλάδα και διεθνώς θα χρειαστούν 2 ή 3 χρόνια για να ξαναφθάσουν στις επιδόσεις του 2019.

Τα χρηματιστήρια θα ανακάμψουν γιατί θα αρχίσουν να προεξοφλούν το 2021 και την πορεία αύξησης του ΑΕΠ.
Όμως ο κόσμος θα καταστεί χειρότερος γιατί όλα τα βασικά μεγέθη θα έχουμε δηλαδή βελτίωση στις μετοχές και στα ομόλογα λόγω του ψεύτικου χρήματος των κεντρικών τραπεζών και της τοξικής χειραγώγησης με τις οικονομίες να απαιτούν 2 ή 3 χρόνια για να ξαναφθάσουν στα επίπεδα του 2019… με την διαφορά ότι το χρέος κρατικό και εταιρικό θα έχει δραματικά αυξηθεί και η ανεργία θα αποτελεί σοβαρή πηγή αποσταθεροποίησης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS