Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα κόκκινα δάνεια θα κυριαρχήσουν στα roadshows του Ιουνίου με Goldman, Wood και Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Τα κόκκινα δάνεια θα κυριαρχήσουν στα roadshows του Ιουνίου με Goldman, Wood και Ελληνικού Χρηματιστηρίου
Στήνονται νέα χαρτοφυλάκια με αντικείμενο τίτλους κόκκινων δανείων
Να εκτεθούν απέναντι στο ευρύ επενδυτικό κοινό σκοπεύουν οι τράπεζες που ανακοινώνουν στο τέλος αυτού του μήνα και στις αρχές του άλλου τα αποτελέσματά τους.
Τρία συνέδρια με μορφή διαδικτυακή μεταξύ των οποίων και εκείνο της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη έχουν προγραμματιστεί για μέσα στον Ιούνιο.
Σε ότι αφορά τους ξένους θεσμικούς επενδυτές αυτοί επικεντρώνουν στον τομέα των κόκκινων δανείων που θα αποτελέσει ένα προϊόν το που θα συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές κεφαλαίαγορές.
Στις 12 Ιουνίου πραγματοποιείται το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs  ενώ ακολουθεί στις 15 Ιουνίου το συνέδριο της Wood με αντικείμενο τόσο χρηματοοικονομικό όσο και Real Estate (κλάδος που ενδαφέρει τόσο τις ελληνικές τράπεζες όσο και την Ελληνική Οικονομία).
Ας σημειωθεί πως ο πρώτος αυτός κύκλος  κλείνει με το συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο οποίο θα παρουσιαστούν και οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Image

Ενα στοίχημα γύρω από τις προβλέψεις που θα λάβουν οι τράπεζες το α τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει δημιουργηθεί καθώς στις 28 του μηνός θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου οι Αlpha και η Εθνική, στις 29 η Eurobank ενώ την 1η Ιουνίου θα λάβουν χώρα οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς
Οι τράπεζες της Ευρώπης κινούνται με υψηλές προβλέψεις σε ότι αφορά τις ζημιές από τα κόκκινα δάνεια μέσα στο τρέχον έτος ακόμη και εάν τα moratorium δεν τους αφήνουν να καταγράψουν τις ζημιές αυτές ακόμη. Ομως οι προβλέψεις σχετίζονται με τις προοπτικές για ύφεση και δεν μπορούν παρά να καταγραφούν στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Το ερώτημα  τίθεται και για τις ελληνικές τράπεζες που αναμένουν ζημιές μέσα στο έτος οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.Ας σημειωθεί πως οι προβλέψεις συνολικά για το α τρίμηνο ίσως και να ανέλθουν σε ποσό μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως θα υπάρξουν στις ελληνικές  νέα κόκκινα δάνεια κυρίως λόγω απορρύθμισης ήδη ρυθμισμένων δανείων σε ύψος 10 δισ. ευρώ.
Στα roadshows το θέμα για τις τράπεζες θα είναι τα κόκκινα δάνεια (στοιχεία τάσεις και προοπτικές) αλλά και πως αυτά θα αντιμετωπιστούν (τιτλοποιήσεις).
Οι επενδυτές φαίνονται έτοιμοι να δημιουργήσουν νέα πορτοφόλια με τίτλους κόκκινων δανείων οι οποίοι θα είναι αρκετά εμπορεύσιμοι στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Υπ' αυτήν την έννοια οι προβλέψεις των ξένων τραπεζών καταγράφουν την τάση και αυτή η τάση θα οδηγήσει τα βήματα και την προετοιμασία των ξένων θεσμικών επενδυτών.
Σε ότι αφορά πάντως την Ευρώπη,  η Μεγάλη Βρεττανία κινείται με πιο αυστηρά κριτήρια για την εξυγίανση των πιστωτικών της ιδρυμάτων και αναλαμβάνει το μεγαλύτερο ύψος προβλέψεων.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters για τις 40 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, προκύπτει ότι οι βρεττανικές τράπεζες πήραν τις μεγαλύτερες προβλέψεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα με το συνολικό ύψος να ανέρχεται σε 8,68 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες της Ισπανίας με προβλέψεις 3,9 δισ. ευρώ ενώ στην τρίτη θέση έρχονται οι γαλλικές τράπεζες με 2,13 δισ. ευρώ.
Οι ιταλικές τράπεζες προβλέπουν ζημιές από κόκκινα δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Στη Γερμανία η εγχώρια αγορά της οποίας εξακολουθεί να κυριαρχείται από μικρότερες τράπεζες που δεν είναι εισηγμένες κάνουν προβλέψεις μόλις 832 εκατ. ευρώ οι οποίες προέρχονται ουσιαστικά από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες την Deutsche Bank και την Cοmmerzbank.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης