Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Ο κορωνοϊός θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών - Στοπ σε μερίσματα και επαναγορά μετοχών

Georgieva (ΔΝΤ): Ο κορωνοϊός θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών - Στοπ σε μερίσματα και επαναγορά μετοχών
Η επικεφαλής του ΔΝΤ συστήνει οι τράπεζες να σταματήσουν τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών
Σαφή προειδοποίηση για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος στην οικονομική κρίση που πυροδότηση η πανδημία του κορωνοϊού απευθύνει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Σε άρθρο της στους Financial Times, η Georgieva επισημαίνει ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα τους κάτι που ενίσχυσε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.
«Τώρα, πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτά τα μαξιλάρια ως προπύργιο απέναντι στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
Αλλά, καθώς οδεύουμε προς μια βαθιά ύφεση το 2020, και μόνο εν μέρει ανάκαμψη το 2021, αυτή η ανθεκτικότητα θα δοκιμαστεί» επισημαίνει στο άρθρο της.
Σύμφωνα με την ίδια, η ύπαρξη ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων και ρευστότητας για τη στήριξη νέων πιστώσεων θα είναι απαραίτητη.
«Ένα από τα βήματα που απαιτούνται για την ενίσχυση των τραπεζικών αποθεμάτων είναι η διατήρηση κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Αυτά δεν είναι ασήμαντα.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι 30 διεθνείς συστημικές τράπεζες εκταμίευσαν περίπου 250 δισ. δολάρια σε μερίσματα και επαναγορά μετοχών πέρυσι.
Φέτος θα πρέπει να διατηρήσουν τα κέρδη τους για να χτίσουν κεφάλαια στο σύστημα» τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Βέβαια, η ίδια αναγνωρίζει η εξέλιξη αυτή θα δυσαρεστήσει τους μετόχους, για τους οποίους τα τραπεζικά μερίσματα είναι σημαντική πηγή εισοδήματος.
«Ωστόσο, ενόψει της απότομης οικονομικής συρρίκνωσης, υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών» αναφέρει.

Απαραίτητες οι συλλογικές αποφάσεις

Πάντως, η Georgieva επισημαίνει την ανάγκη για συλλογικές αποφάσεις.
«Οι τράπεζες που λαμβάνουν πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν από τους επενδυτές, οι οποίοι αδυνατούν κατανοήσουν την ανάγκη για περιορισμό των πληρωμών.
Όλες οι τράπεζες πρέπει να καλύπτονται -είτε είναι κρατικές είτε ιδωτικές, είτε είναι εμπορικές είτε επενδυτικές.
Αλλά καμία δεν τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της, και εάν δεν υπάρχει συλλογική βούληση, τότε την απόφαση θα πρέπει να λάβουν οι εποπτικές αρχές» τονίζει στο άρθρο της η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εκσυγχρονισμός των stress tests

H Georgieva τονίζει και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των stress tests.
«Ήρθε η ώρα, αυτά τα stress tests να εκσυγχρονιστούν για να ληφθεί υπόψη η αυξημένη πιθανότητα για πιο δυσμενή οικονομικά σενάρια που προκαλούνται από την πανδημία» τονίζει στο άρθρο και καταλήγει «οι μνήμες από την τελευταία παγκόσμια κρίση παραμένουν.
Ο δημόσιος τομέας κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επανεμφάνιση μιας ακόμα τραπεζικής κρίσης.
Οι μέτοχοι έχουν και συμφέρον και υποχρέωση να κάνουν το ίδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης