Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρόγραμμα 750 εκατ. ευρώ από τη Eurobank στον τουρισμό - Καραβίας (CEO): Δεν θα απαιτηθούν κεφάλαια, δεν είμαστε αντίθετοι με την bad bank

tags :
Πρόγραμμα 750 εκατ. ευρώ από τη Eurobank στον τουρισμό - Καραβίας (CEO): Δεν θα απαιτηθούν κεφάλαια, δεν είμαστε αντίθετοι με την bad bank
Αν απαιτηθούν νέα κεφάλαια υπάρχουν εργαλεία διαβεβαίωσε ο Φ. Καραβίας
Η χώρα μας εξέπληξε τους πάντες τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και συγκριτικά με άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, που παρουσίασε μαζί με την υπόλοιπη διοίκηση της τράπεζας πρόγραμμα για τον τουρισμό.
Οι νέες πρωτοβουλίες της τράπεζας παρουσιάστηκαν σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας, κ. Γεωργίου Ζανιά και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Σταύρου Ιωάννου.

Το κέρδος αυτό όπως τόνισε ενδέχεται να είναι κεφαλαιοποιήσιμο.
Παράλληλα, ο Καραβίας ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση της Eurobank δεν είναι αντίθετη στην Bad Bank, ενώ χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Προχωρήσαμε σε πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των κόκκινων δανείων για να αφιερωθούμε στη χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας.
Εχουμε κάνει την αίτηση για την εγγύηση του σχεδίου Ηρακλής με τρεις τιτλοποιήσεις και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την έκδοση εγγύησης για τις 2 τιτλοποιήσεις. Oλοκληρώνουμε τις συναλλαγές με τη Do Value σημείωσε επισημαίνοντας πως έτσι θα μειωθούν τα αποθέματά μας στα κόκκινα  δάνεια στο 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Οσο πάντως  περισσότερα εργαλεία έχουμε τόσο το καλύτερο είπε ο κ. Καραβίας. Ο Ηρακλής ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οταν θα έχουμε τη γνώση των όρων για την Bad Bank θα μελετήσουμε τους όρους και ενδεχομένως να κάνουμε χρήση.
O κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος σημείωσε ότι η τράπεζα υπέβαλε τον κλάδο του τουρισμού σε stress senarios που αφορούσαν και όλους τους πελάτες του κλάδου χωριστά. Το 80% του κλάδου που εξυπηρετεί η Eurobank είναι ενήμερο.
Πρόκειται για έναν κλάδο με 21% στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση της χώρας.

Κατόπιν αυτού η τράπεζα διαμόρφωσε ένα πακέτο μέτρων  ύψους750 εκατ. ευρώ.
 Σύμφωνα με τα μέτρα:
«Παγώνoυν» οι δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019.
- Η τράπεζα χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.
- Η τράπεζα παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.
- Συνεχίζεται απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.
- Προσφέρεται  αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης ”CoVid-Shield“, του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Ετσι η τράπεζα βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.
Ο κ. Βασιλείου τόνισε πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα με τις τουριστικές επιχειρήσεις, πελάτες της Eurobank.
Δεν υπάρχει σενάριο να μην πληρωθούν οι δόσεις του 2020 για τους ενήμερους πελάτες της Τράπεζας.
Ο κ. Καραβίας τόνισε πως μια σημαντική διαφορά της παρούσας κρίσης είναι πως το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως μπαίνει στην κρίση αυτήν από πολύ καλύτερη θέση με ισχυρότερους δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας.
Ειδικότερα για τη Eurobank η νέα κρίση μας βρίσκει με έναν χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων γιατί εφαρμόζεται το σχετικό πλάνο.
Ο SSM έχει εξαγγείλει ήδη γενναιόδωρη δέσμη μέτρων ώστε να χρηματοδοτηθεί η οικονομία αλλά και οι τράπεζες να λάβουν τις σχετικές προβλέψεις, όπως είπε ο CEO της Eurobank.
Ο SSM θα δώσει χρόνο για αναπλήρωση κεφαλαίου εάν χρειαστεί πάντως.
Ένα τρίτο σημείο διεθνώς είναι πως τα κράτη επεμβαίνουν στις οικονομίες με δάνεια και επιδοτήσεις προκειμένου να περιορίσουν την επίπτωση της κρίσης και την ύπαρξη νέων κόκκινων δανείων.
Η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν το νέο Recovery fund ύψους 500 δισ. ευρώ.
Αν παρ' όλα αυτά δημιουργηθούν νέες ανάγκες υπάρχουν εργαλεία, ομολογιακές εκδόσεις για να καλυφθεί ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.
Δεν νομίζω όμως να χρειαστούν, κατέληξε ο κ. Καραρβίας.
Επίσης είπε, πως σε ότι αφορά ενδεχόμενα κόκκινα δάνεια λόγω των moratorium αυτά θα καταγραφούν προς το τέλος του β' εξαμήνου.
Σ' αυτήν την κρίση υπάρχει τεχνογνωσία και η πολιτεία ήταν αρωγός με μέτρα.
Όπως επίσης σημείωσε, οι αναστολές προσφέρθηκαν σε ενήμερους πελάτες στις 31.12.19 κάτι που σημαίνει πως αυτοί είχαν ξεπεράσει την προηγούμενη κρίση.
Ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής Γενικός Διευθυντής Retail Banking της τράπεζας μίλησε για την κατάθεση 5500 αιτημάτων χρηματοδότησης από την τράπεζα μέσω των πλατφορμών της πολιτείας όπου το 15% αφορούσε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Είμαστε η τράπεζα του τουρισμού και στα δύσκολα με ένα χαρτοφυλάκιο 20.000 επιχειρήσεων θα βοηθήσουμε τον τουρισμό και μέσα από τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες είπε.

Οι νέες πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν στήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους από το χαρτοφυλάκιο ενήμερων ξενοδοχειακών δανείων της Τράπεζας.
Στόχος της Τράπεζας είναι να συμβάλει με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε οι πελάτες της να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και η Ελλάδα να κερδίσει το φετινό στοίχημα, να αναδειχθεί ασφαλής προορισμός για το 2020, θέτοντας τις βάσεις μιας δυναμικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης