Ισραήλ: Ιστορική ευκαιρία το σχέδιο Trump για το Μεσανατολικό - Για θερμό καλοκαίρι προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι

Ισραήλ: Ιστορική ευκαιρία το σχέδιο Trump για το Μεσανατολικό - Για θερμό καλοκαίρι προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι
Ισραήλ: Ιστορική ευκαιρία το σχέδιο Trump - Έρχεται θερμό καλοκαίρι λένε οι Παλαιστίνιοι
Το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό είναι μια ιστορική ευκαιρία για το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ G. Askenazy, με τους Παλαιστινίους να προειδοποιούν για κινδύνους από την σχεδιαζόμενη προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, που προβλέπει το αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου D. Trump.
Μετά από περισσότερες από 500 ημέρες πολιτικής κρίσης, το Ισραήλ απέκτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με κατανομή της εξουσίας μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ, του B. Netanyahu και του κεντρώου σχηματισμού Μπλε-Λευκό του πρώην αρχηγού του στρατού, Benjamin Gantz και των αντίστοιχων συμμάχων τους.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Netanyahu, ο οποίος θα παραμείνει πρωθυπουργός για τους πρώτους 18 μήνες της κυβέρνησης βάσει της συμφωνίας του με τον Benjamin Gantz, μίλησε για το θέμα του αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι είναι ώρα το Ισραήλ να εφαρμόσει την νομοθεσία του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, υπαινιγμός για την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται σε αυτό το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.
Αλλά ο Benjamin Gantz, ο οποίος επαίνεσε το σχέδιο Trump, δεν μίλησε για αυτό το ευαίσθητο θέμα στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, στην ομιλία του σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του ως υπουργός Εξωτερικών, ο πολιτικός συνεργάτης του Benjamin Gantz, ο Askenazy, είπε: "Ο πρόεδρος Trump μας προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον του Ισραήλ για τις επόμενες δεκαετίες".
«Το σχέδιο θα προωθηθεί υπεύθυνα και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα τις ειρηνευτικές συμφωνίες και τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ», ανέφερε σε ομιλία του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένα θερμό καλοκαίρι

Με βάση τη συμφωνία Netanyahu/Gantz, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου το σχέδιό της να θέσει σε ισχύ το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη, μια λωρίδα γεωργικής γης που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης, και περισσότερους από 130 εβραϊκούς οικισμούς, καθώς και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε ακρωτηριασμένα εδάφη.
Σε απάντηση στις δηλώσεις Ισραηλινών ηγετών, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός M. Sayeh προειδοποίησε για ένα θερμό καλοκαίρι εάν το εβραϊκό κράτος προχωρήσει στην προτεινόμενη προσάρτηση.
Σε ανακοίνωση, προειδοποίησε για επικίνδυνες συνέπειες σε περίπτωση «παράνομης» προσάρτησης εδαφών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού σχεδίου που επίσης καθιστά την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του «εβραϊκού κράτους».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μεταξύ αυτών των μέτρων, κάλεσε για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967 με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.
Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η τύχη της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από διαπραγματεύσεις και όχι μονομερώς.
Οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν την ανατολική πλευρά της Ιερής Πόλης - κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ - την πρωτεύουσα του κράτους το οποίο προσδοκούν να δημιουργήσουν.
Τις τελευταίες ημέρες, ο βασιλιάς Abdalla Β΄ της Ιορδανίας προειδοποίησε για μια «μεγάλη σύγκρουση με το βασίλειο της Ιορδανίας" σε περίπτωση ισραηλινής προσάρτησης αυτών των εδαφών.
Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.
«Η ειρήνη με τους γείτονές μας είναι επίσης στρατηγικό πλεονέκτημα και πρέπει να τη διατηρήσουμε», δήλωσε σήμερα ο Askenazy, πρώην αρχηγός του στρατού, επικαλούμενος τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Και ο Benjamin Gantz, ο οποίος ορκίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ενότητας, είπε ότι ήθελε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχει ειρήνη μέσω διπλωματικών διαύλων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS